Кръвен тест открива над 50 вида рак

Ообщопрактикуващите лекари ще могат да го използват
6
Кръвен тест открива над 50 вида рак
Снимка:ВМА

Кръвен тест за повече от 50 вида рак обещава пробив при диагностициране на заболяванията. Той разкрива правилно две от всеки три ракови заболявания сред 5000 души, които са посетили личния си лекар със съмнение за симптоми в Англия или Уелс.

В 85% от тези положителни случаи той също така е посочил първоначалното място на рака, съобщават от Националната служба по здравеопазване във Великобритания.

Тестът Galleri търси различни промени в части от генетичен код, които се наблюдават при различни видове рак. Все още се работи по неговото разработване. Ранното откриване на лечим рак може да спаси животи.

Според изследователи от Оксфордския университет тестът може да увеличи броя на идентифицираните видове рак.

Често страдащите от рак имат симптоми, които да се свързват с редица възможни причини. Това изисква множество тестове и посещения в болница.

Настоящето проучване е най-голямото по рода си сред пациенти със съмнение за симптоми на рак 350 от тях са били диагностицирани с рак, използвайки традиционни методи като сканиране и биопсия.

Констатациите ще бъдат представени на конференцията на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго и ще бъдат публикувани в списанието The Lancet Oncology.

Националната служба по здравеопазване във Великобритания използва теста Galleri, разработен от калифорнийската компания Grail, и при хиляди хора без симптоми, за да той може да открие и скрити ракови заболявания.

Окончателните изводи от това изследване се очаква се очаква да излязат до края на годината, а Англия планира да тества още един милион души през 2024 г. и 2025 г. Тестът е особено добър и при откриването на трудни разпознаваеми ракови заболявания - като рак на главата и шията, червата, белия дроб, панкреаса и гърлото.

„Констатациите от проучването предполагат, че общопрактикуващите лекари ще могат да използват теста, за да правят клинични оценки, но са необходими и много по-мащабни изследвания.

„Това проучване е първата стъпка в тестването на нов начин за възможно най-бързо идентифициране на рака. Това е жизненоважно, този тест може да ни помогне да хванем повече ракови заболявания в по-ранен стадий и да бъдат спасени хиляди животи“, коментира проф. Питър Джонсън, директор на британската служба по здравеопазване.


6
Още по темата: рактест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
Холмс преди 3 месеца
боя се, че откривателите на теста вече са се свързани с фабрикантите на илачи
5
5
 
3
 
! Отговори
Бг антиваксър преди 3 месеца
Ама не щем тест! Ще ни вземат днк то! Мошеници! Убийци! Страх ме ееееееее
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Периодично четем за подобни пробиви в продължение на години, а хората продължават да си *** като кучета от тази болест. Отделно излезе статистика, че сме шампиони по брой на заболяване и смъртни случаи от тази болест. Вече и децата знаят, че каквоти пише по медиите, значи е точно обратното - без значение дали става въпрос за теми, свързани с прогноза за времето, процъфтяващия имотен пазар или недостига на работна ръка.
3
2
 
9
 
! Отговори
браво преди 3 месеца
Дано Тестът Galleri не е бариерата между бедни и богати. След теста също ще трябват средства за здраве.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Естествено че такива пробиви идват от западния свят, а не от дивия комунизм, който си живее в каменната ера..
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво. Дано този тест стане широкостъпен в следващите години. Ранното диагностициране ще спаси милиони животи.