Най-големите рапъри на всички времена

Това просто е списък на най-иновативните MC-та в историята на музиката. Пичовете, които са преди другите пичове
29 авг 2007 12:00, Екип на Dnes.bg
0
Най-големите рапъри на всички времена

След като преди няколко седмици MTV обяви класацията за 10-те най-горещи рапъри в момента, колегите от Shoutmouth решиха да им припомнят набързо за какво всъщност става дума.

С тяхна помощ ви представяме 23-те най-влиятелни на всички времена. Преди да изразите недоволство или неразбиране, трябва да ви кажем, че не подреждаме класацията по най-”гърмян” рапър или най-богат такъв, или рапър с най-известната модна линия. Това просто е списък на най-иновативните MC-та в историята на музиката. Пичовете, които са преди другите пичове. Както ще забележите, това е списък (с едно изключение) на MC-та, а не на групи. А те също не са малко

23.The D.O.C.
(истинско име Трейси Лин Къри/Tracy Lynn Curry)

The D.O.C.  започва като попълнение в NWA, като заместник на Ice Cube, който по онова време решава да стане архитект в Аризона. Освен това участва и в дебюта на Easy E -  Eazy-Duz-It. Пичът е толкова талантлив и по ужасно стечение на обстоятелствата губи гласа си (уврежда гласните си струни) след автомобилна катастрофа. Години по-късно гласа му се връща, но променен.

Не е зле да знаете, че от него идва прочутото в хип хоп средите : “one and in comes the two to the three to the four”. Той помага дълго време на Dr.Dre в писането на текстове и може да се нарече “призрачният архитект на лирика на g-funk ерата”.




[[--end--]]

21.Bun B
(истинско име Бърнард Фрийман / Bernard Freeman)

 

Най-старото куче на южняшкия рап. Той твори музика много преди южняшкия саунд да набере популярност и определено има място в рап историята.




 

20.Kool G. Rap
(истинско име Натаниъл Уилсън / Nathaniel Wilson)

Отново видна фигура от хардкор рап средите, член на Juice Crew. Специално започват да наричат неговия стил Mafioso Rap, заради непрекъснатото споменаване на мафиотския начин на живот. Дори една от обложките на албумите му е смесица от плакатите на “Белязания” и “Кръстникът”.

 


 

19.Too $hort
(истинско име Тод Антъни Шоу/Todd Anthony Shaw)

Спокойно рапиране без усилия и много мръсни думички – Too $hort е като учител на цяло поколение рапъри, да не говорим за акцента, който след неговата поява става национален. Snoop Dogg например е един от неговите последователи.


 

18.Common
(истинско име Лони Рашид Лин Джуниър/Lonnie Rashid Lynn, Jr.)

Независимо какво ще кажете за последните му творения, албумът  Resurrection павира пътя на много MC-та. Ако не беше Common Sense, хора като  Mos Def, Talib Kweli, Black Thought и др. щяха да са безработни. 





[[--end--]]

17.(Tie) Ghostface and Raekwon
(Истински имена Денис Коулс/Dennis Coles/ и Кори Уудс/Corey Woods)

 

И двамата са членове на Wu Tang, но тъй като класацията е само за MC-та, няма как да поберем цялата група. Все пак двамата изкарват култовите албуми, съответно “ Ironman” и “ Only Built 4 Cuban Linx”, които изстрелват стотици кариери на дилъри на марихуана във въздуха, ако може така да се изразим. Въпреки някои по-късни техни леки издънки,  тяхното влияние не може да бъде подценявано.


 

16.Kool Keith
(истинско име Кийт Матю Торнтън/Keith Matthew Thornton)

Има само няколко пролуки в хип-хопа, където Kool Keith не е сред пионерите. Започвайки през средата на 80-те с  Ultramagnetic MCs, той е на светлинни години напред пред останалите по онова време. Работил е с  Dan the Automator, да не говорим, че има повече прякори, отколкото самият той може да преброи. Dr. Octagon, Dr. Dooom, Mr. Nogatco,Elephant Man, The Fourth Horseman, Reverend Tom са само част от поне 100-те му псевдонима. Keith е правил толкова много неща, че практически е направил почти всичко, преди всеки друг.


 

16.Redman
(истинско име Реджиналд “Реджи” Нобъл/Reginald "Reggie" Noble)

Още с първия си албум Ред се намества на 49 място в Билборд 200 и е обявен за “Рап изпълнител на годината” от престижното издание “The Source”. Всъщност най-добре е да се убедите от самия него с клипа към “Tonight's Da Night”, ако сте пропуснали идването му в България.

 


 

15.Tupac
(истинско име Тупак Амару Шакур/Tupac Amaru Shakur)

Не можете да сбъркате гласа на Тупак. Няма начин. Дори и децата знаят как звучи човекът, продал над 75 милиона албума по цял свят (основно след смъртта си за съжаление). Рапър, актьор или писател, Тупак остави огромна следа в цялата хип хоп култура. (RIP)




[[--end--]]

14. (Tie) Big Boi и  Andre 3000

 

Вярно, че споменаваме единични емсита, затова ви представяме André Lauren Benjamin, познат като Andre 3000 и Antwan André Patton – познат като Big Boi, поотделно, макар че те двамата заедно правят най-популярния хип хоп дует Outkast. Пичовете обичат да правят двойни албуми и да си ги разделят 50/50.  Ако тия две момчета ги нямаше, от Атланта до ден днешен нямаше да се е пръкнало ни едно свястно хип хоп парче. И докато Андре 3000 обича повече пеенето от рапирането, то колегата му Биг Бой е известен със стила си наречен от медиите “rapid-fire delivery” - представяй си рапър, който реди откоси като Калашников.

 


 

12.Method Man
(истинско име Клифърд Смит/Clifford Smith)

Method Man е един от първите, които разчупиха представите за хип хоп през средата на 90-те. Вместо да разказва поредната гангста история, Method Man е първият, който се заиграва по-сериозно с възможностите на английския език. Звездата му изгря покрай класическия албум на Wu Tang Clan – 36 Chambers.

 


 

11.Chuck D
(истинско име Карълтън Дъглас Райденауър/Carlton Douglas Ridenhour)

Човекът, който превърнa Public Enemy в легенди и изобрети политическия рап още през 80-те. Човекът, който наричаше нещата по начина, по който ги виждаше.

 


 

10.Jay-Z
(истинско име Шон Кори Картър/Shawn Corey Carter)

Лесно е да се говори, че Jay Z подражава на стила на  Big Daddy Kane и Biggie, но всъщност Джей се нарежда сред най-великите с натуралния си естествен флоу и харизма. Да не забравяме и таланта му на текстописец. Дори в по-късния си поп период, у него си остава нещо, което се среща трудно в новоизгряващите звезди. Да не забравяме, че той е и сред най-заможните рапъри, но това е тема за друг разговор.

 




[[--end--]]

9.LL Cool J
(истинско име Джеймс Тод Смит Трети /James Todd Smith III)

 

Преди да се надуе от мускули и да се опита да изчука всяка маца по пътя си, чрез мазното R&B, което прави, Джеймс Тод Смит беше истинско чудовище зад микрофона. Вижте.

 


 

 

8.Nas
(истинско име Насър Джоунс/Nasir Jones) 

Едва ли когато е записвал албума си “Illmatic” през 1994, Nas си е представял, че именно този албум ще бъде наречен “мост между олд и ню скуул хип хопа”. Заедно с Биги и У Танг той осигури доминиращата роля на Ню Йорк в рап средите до края на десетилетието.

 


 

7.The Notorious B.I.G.
(истинско име Кристофър Джордж Лейтър Уолъс/Christopher George Latore Wallace) 

За Биги е казано толкова много, че едва ли има нещо, което не се знае. Неговият стил не само те кара да се заслушваш, а направо те хипнотизира. За съжаление и той като Тупак, стана легенда.(RIP)

 


 

6.Big Daddy Kane
(истинско име Антонио Харди/Antonio Hardy)

Кейн е в основата на това, което се нарича “swagger” (наперен, арогантен стил), комбинирайки техническите си умения с комерсиален призив. Няма никакво съмнение, че
Jay Z израстна под крилото на Big Daddy Kane.

 





[[--end--]]

5.Slick Rick
(истинско име Ричард Уолтърс/Richard Walters) 

 

Най-добрият разказвач от златната ера на хип хопа, когато всеки разказваше за проблемите си в квартала. Няма рапър, който да не е повлиян от Чичо Рики, особено Nas за албума си Illmatic. Представете си какво щеше да стане, ако този албум не бе излязъл и после си представете къде ли щеше да е хип хопът днес.

 


 

4.Scarface
(истинско име Брад Джордън/Brad Jordan) 

Няма спор, че най-важното събитие за хип хопа  е израстването на Юга. Няма как да си представим южняшкия рап обаче без Geto Boys и звездата им  Scarface. Биги и Тупак трябва да му благодарят за инспирирането. Ние го харесваме, въпреки, че албумът му от 2002 “The Fix”, предрече завръщането на crack rap-а. (crack идва от кокаин ако не знаеш, а crack рапът бе леко позабравен след смъртта на Биги, за да отстъпи място на лигави песнички, които се наместиха по върховете на класациите).

 


 

3. KRS-One
(истинско име Лорънс Паркър/Lawrence Parker) 

В началото KRS се занимава с глупаво съперничество с MC Shan и Juice Crew, което доведе  до създаването на най-яките рап престрелки (говорим за rap battles на сцената). По-късно той започна да се занимава с по-смислени неща и насочи гнева и музиката си в политически мишени. Без KRS-One нямаше да има  Native Tonuges, Brand Nubian и др. Той е и сред един от оригиналните дизайнери на цялата хип хоп култура. Прякорът му идва от графити подписа му (Kris Number One - KRS1)

 


 

2.Ice Cube
(истинско име Оушиа Джексън/O'Shea Jackson) 

Дори да не беше написал половната каталог на N.W.A., Айс Кюб отново щеше да е в класацията поне за албумите си, които направи в началото на 90-те. Amerikka’s Most Wanted и Death Certificate са унищожителни албуми, защото Айс разказва историите от гетото като свои собствени.

 





[[--end--]]

1.Rakim
(истинско име Rakim Allah, роден като Уилям Майкъл Грифин Джуниър/William Michael Griffin Jr.) 

 

Rakim изобрети хип хопът такъв, какъвто го харесвате. Рапът като техника?

Рапът като социален коментар? Виж тук.

Рапът като форма на чисто перчене? Виж тук. 

и за последно:


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари