Спенс: Не може по селския път да караш с пълна газ!

За съжаление наркокултурата е силно развита, казва рапърът пред Dnes.bg
15 авг 2012 15:30,
56
Спенс: Не може по селския път да караш с пълна газ!
Спенс не е вдъхновен от хип-хоп сцената, но тя винаги ще има бъдеще. Снимка: Личен архив

И тази година Hip-Hop History Repeating се утвърди като най-голямото хип-хоп събитие в България. Хиляди пяха със Спенс, Ъпсурт, Лора Караджова, Goodslav, Криско, Bobo, Billy Hlapeto, Dim4ou, Skiller, Балет Нова, G-Style, Играта, Varna Sound и други. В шоуто се включиха и инициатора на шоуто DJ Doncho и неговите колеги зад пулта DJ George, DJ Fed и DJ Emotion.

През есента публиката може да очаква своите любимци отново, а ние пък решихме да се разговорим с една от родните емблеми на жанра - Спенс.

Спенс, какво е усещането по време на турнето Hip-Hop History Repeating?

Идеята е на Дончо и видимо е яка. Събираме се на една сцена диджеи и изпълнители, стават ненормални партита.

Много популярни изпълнители, но клубовете ограничават феновете. Не е ли време за по-голяма сцена?

Много ми се иска да спра да ходя по клубовете, да пея в зали. Но от друга страна, пеем в големи заведения, миналата година например имаше 2000 души във Варна.

Хип-хоп музиката беше позамряла, сега напливът никак не е малък, дори може да се каже, че куцо и сакато пее в рими...

Хип-хопът става комерсиален, но куцо и сакато пее, откакто се помня. При нас единственото условие е да имаш желание. Комерсиализацията ще помогне да се събере по-широк кръг от публика и да започне да "замирисва" на бизнес.

От друга страна, това води неминуемо до падане на нивото - на рими, на музиката. Трябва да бъдат по-елементарни и всеки избира докъде иска да изпростее, за да се хареса на хората.

Това ли е в България начина да успееш - да пееш простотии?

Това е в световен мащаб. Трябва ли да давам пример с песни като "Макарена" или "Коко джамбо"? Едва ли някой ще си ги пусне вкъщи, но в дискотеките и до днес се въртят. Защото са лесни за смилане, с малко текст. Има ли много послания, хората се натоварват. Има рап албуми, дори на приятели, на осмото парче и не се издържа. То няма никаква пауза, няма баланс. В една рап песен има толкова текст, колкото в попфолк албум.

Последното парче на Xspensive "Какъв рапър си ти?" предизвика доста полемики, без да се пеят глупости.

Тук става въпрос за музика. Идеята за това парче е от 2005 година, но не я издадох и реализирах.

Значи ли, че положението тогава и сега е едно и също?

Не, значи, че идеята е добра.

А ти какъв рапър си?

Ами аз не съм рапър вече, аз си го казвам там. Рапърът в България е с лош имидж. На повечето хора, като им кажеш за хип-хоп, те си мислят, че става въпрос за някакви тъпанари.

Имам един такъв случай в казармата, макар и преди десет години. Тогава на един майор-психолог му беше интересно, все пак бях известен, и ме привика да решаваме тестове за интелигентност. То излиза малко като хвалба, но след резултатите си промени мнението. Иначе и той ми призна, че рапърите в неговото съзнание са били доста ниско на интелектуалната стълбица.

Не искам да се свързвам и с имиджа на Мишо Шамара - някакъв арогантен, с елементарни рими и в същото време лъскав. За него това е важното, да имаш готина опаковка. А че отвътре ти продават некви шитове - няма значение.

"Рап за пари - излизат музикални шитни"...

Когато усетиш вкуса на парите, колкото и да искаш да се абстрахираш от идеята "Как да направя следващия хит и да спечеля още повече пари" - тя вече е минала. Това те променя. Сега на никой не му дреме за изкуството, важното е да се правят кинти, кинти, кинти.

Ще цитирам още една част от парчето - "детство мое с наркотици поръсено". Толкова ли е зле положението?

Днешната младеж е доста по-изпусната в сравнение с преди 7-8 години. И то главно заради родителите си. Ще ме прощават, но е така. Те просто не са им обръщали внимание. Дали от това, че трябва да се бачка на две работи, дали защото си мислят, че училището ще ги замести и децата нямат нужда от внимание, като се прибереш вкъщи. Но аз ги гледам масово по дискотеките, наркокултурата е много развита.

Дай някаква оценка на младите изпълнители?

Не искам да коментирам никого. Ще си пея само за мен, защото като кажа нещо, и се обиждат.

Да опитаме по друг начин. Харесва ли ти в момента сцената?

Предвид факта, че наркотиците яко присъстват в текстовете - не съм вдъхновен. Гледам, че и моят син ги слуша тези неща, надявам се само да ги слуша, защото са модерни сред връстниците.

Липсва ли конфронтацията отпреди години, която "роди" доста хитове?

Тази конфронтация беше по-скоро медийна и не смятам, че на някого му липсва. Времената бяха такива.

Сега толкова се комерсиализира всичко, че дори получавам предложения от Мишо Шамара да правим участия заедно. Идеята е да се съберат хора и да си кажат - ей, тия двамата пак са на една сцена. Има и други начини да се изкарат пари, трябва само да си напрегнеш мозъчето.

Самите послания сега стигат ли до хората?

Ами ето, чалгата пее основно за любов. Във всичките й аспекти. Дали ще е целувка, порно или секс няма значение. Докато на рапърите не им върви да са толкова романтични. Те трябва да са по-арогантни, по-брутални, някой път могат дори да обидят гаджетата с някакъв текст.

Преди 10 години, когато държавата бе в някакъв неясен преход, вървеше социалният рап. Сега той не е актуален. Влязохме в някакъв коловоз, хората са загубили още повече надежда и искат да отидат в клуб да разтоварят. Тъпо е да им пееш как хладилникът е празен и няма пари за кабела - това ги депресира още повече. Затова трябва да се правят песни за забава.

Битува мнението, че хип-хопът е най-ощетен медийно. Така ли е?

Една от причините, че хип-хопът замря е, че нямаше своя собствена медия. Вижте попфолк лейбълите - всеки един отделно си има канал и може да си лансира музиката и да прави промивка на масите. Защото телевизията си е вид промивка.

Ако има хип-хоп телевизия ще има ли достатъчно продукция?

Ето това е проблемът. За да има такава телевизия, трябва да има продукция не за един ден, а цяла седмица да не се повтаря един клип. Новата вълна трябва да се направи с 500 нови трака, на различни изпълнители.

Аз нямам вдъхновение да съм рапър, нещата са толкова малки. Забавлявах се в началото, после нещата се комерсиализираха. Но предпочитам да не давам на макс. Не може по селския път да караш с пълна газ. Виж, ако излезе опция да стъпя на руския пазар, ще ми дойде вдъхновението.

Едва ли някой ще дойде на крака, трябва да се бачка за тази опция?

Трябва да намериш правилните хора. Не мога да отида и да се тропна на мегдана. Сложно е.

Достатъчни ли са тези турнета да се задържи интересът към хип-хопа?

Когато говорим за тези, вторите зали на попфолк клубовете, се сещам за дискотека "Алигатор" в Студентски град. Навремето всеки вторник ставаха най-яките черни партита. На никой не му правеше впечатление, че в сряда пък се вихреше най-бруталната чалга, която и днес не може да се види. Виеха се хора на паркинга. Но от седем дни четири бяха за черна музика. Интерес винаги ще има, не се притеснявам, че хип-хопът ще стои в ъгъла.

В същото време трябва да си зададем въпроса колко артисти работят с музиканти? В чалгата се инвестира. Нивото е достатъчно високо, за да откаже всеки аматьор от идеята да си записва вкъщи. Докато при нас е обратното. Всеки си мисли, че записаното в хола парче е тотален хит.

За да се вдигне нивото, естествено са нужни пари. Но ако искаш революция, намираш родолюбци за каузата и се получава.

А ти защо все по-рядко правиш песни?

Вече минах на друга схема. Новите песни само в клубовете, не можеш да ги чуеш в Интернет. Хората не плащат за песни, затова всичко ново само на живо. Ако искаш да ги чуеш - ходиш, ако не искаш - не ходиш. Живеем в демокрация. 

Хубаво ми беше навремето, когато се беше създала нагласата, че във вторник можеш да чуеш нещо яко от БГ рапа, нещо революционно. Идваха хора от провинцията, надъхани. В момента, в който издадохме албумите, клиповете, това парти умря. 

Опитваме се да развиваме сцената, но не на всяка цена. Ако исках кинти, много преди Устата щях да запиша дует с фолк певица. Просто не виждам какво ще спечеля от това, остави, че не ми идва и отвътре.

Имал ли си предложения?

Аз и в момента имам и го обмислям. Никога не съм казал: Няма да направя парче, защото е с фолк изпълнител. Първо искам да чуя самата песен и да я обсъдим. Повечето предложения са такива обаче, че ще звуча като Живко Микс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: хип-хопрапСпенс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
12
 
! Отговори
;) преди 11 години
У АЛИГАТОР СПЕНСНЯТА, СТАНЧО И КО ....... БЕШЕ МЕГА
11
1
 
7
 
! Отговори
кибик преди 11 години
Е то не може и по градския път да караш с пълна газ!
10
5
 
66
 
! Отговори
$$$$ преди 11 години
Рапа стана чалгаЧалгата стана попПопа стана ретроРока винаги ще си бъде РОК!!!
9
28
 
10
 
! Отговори
SPENS TI SI DROGA преди 11 години
SPENS TI JIVEE6 V LOZENEC NARKOMAN MRASEN NE SE PRAVI 6TOTO SEKI DEN PU6I6 TREVA KATO NASARAN BE *** NE SE PRAVI 6TOTO PAFKAME S EDNI I SA6TI HORA MALUMNIK NAPRAVO SI KASA6 TIKVATA OT DRUSANE NALI SAM TE VIJDAL KAK ZASPIVA6 KATO PU6U6 NESKA 5 PATI *** KAJI NA HORATA OT KOLKO GODINI PU6I6 TREVA SME6EN RAPAR SARAFA E VELIK A TI SI SUPER SME6EN KOMIK I NEDEI DA RIMUVA6 POVE4E LA-IK 6TOTO TVOQ IZMISLEN HIP HOP E SUPER 6IT ZABIH LI TI GO A XAAXAX
8
0
 
14
 
! Отговори
хм преди 11 години
"Защото телевизията си е вид промивка. "Ето това ми направи впечатление,че всички го осъзнават това,а най-вече тези,които се занимават с телевизионни изяви!
7
0
 
0
 
! Отговори
Bobo преди 11 години
Искам да знам как са пяли хиляди с балета
6
13
 
10
 
! Отговори
.!. преди 11 години
Ей ама значи човек като не го бива в нещо и почва веднага интервюта и акъл да дава! Абе или ще си рапар или както там му се вика и ще правиш нещата да се случват и няма да се обясняваш наляво и дясно или се хващай на друга работа и ни освободи от присъствието си!
5
6
 
49
 
! Отговори
Lo_Ridah преди 11 години
пушил съм на много места със много различни хорапушил съм на диджей Станчо на мотора;пуша без да спирам и не чуствам умора.Така ли беше Спенсня :) Не се прави на 2 , 5 ;)
4
5
 
22
 
! Отговори
4 преди 11 години
Мисълта ми е, че да пушиш канабис ежедневно по няколко пъти е върха на дебилщината, защото канабиса в края на краищата е лекарство!!! Природата ни го е дала като лек за болести, а не като средство да си запълним празния и безцелен живот.
3
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей ама някой все се правят на света вода... Сори, но Спенс също е пропагандатор на наркотици, въпреки че си мисли, че не е. Да възхваляваш употребата на канабис от здрави и прави хора е пропаганда на наркотици. Канабисът е билка, чудодейно лекарство, супер мощно обезболяващо. А масата несретници се хвалят, че пушат само за да се направят на някакви измислени ганстери и гъзари-непукисти в очите на околните.
2
1
 
38
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 11 години
Браво на спеснята много добре е направил ако искаш да чуеш песните му само в клубовете плащаш си вход и слушаш :)
1
6
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Рядко може да се прочете нещо свястно, като това интервю...