Преболедуването на COVID-19 не ни пази от вируса в дългосрочен план

Проучване показва, че много хора нямат антитела 6 месеца след инфекцията
18 юни 2021 09:28, Нели Христова
213
Преболедуването на COVID-19 не ни пази от вируса в дългосрочен план
Снимка: БГНЕС

Преболедуването на COVID-19 не предпазва непременно от коронавируса в дългосрочен план, особено когато инфекцията е причинена от нови варианти. Това показва проучване, проведено върху здравни работници.

Учени от Оксфордския университет откриха значителни разлики в имунните реакции на медицинския персонал, който е прекарал COVID-19, като някои медици изглеждат далеч по-добре подготвени от други за борба с болестта шест месеца по-късно.

Изследователите от проучването, проведено с консорциума за имунология на коронавирус в Обединеното кралство, заявиха, че констатациите им показват, че всички трябва да се ваксинират, независимо дали са били заразени с вируса по-рано.

"Ако погледнете траекторията на имунния отговор след инфекция, той все още се открива шест месеца по-късно, но е много различен при различните хората", казва Елинор Барнс, професор по хепатология и експериментална медицина в Оксфорд и старши автор проучването пред The Guardian. "Това е много по-различно от ваксинацията. Имунизираните получават наистина силен отговор, но с естествена инфекция има много повече разнообразие в имунните отговори."

Изследователите са анализирали кръвни проби от 78 здравни работници, които са имали COVID-19, със или без симптоми, между април и юни миналата година. Кръвта се проверява ежемесечно до шест месеца след заразяването за редица имунни отговори. Те включват различни видове антитела, насочени към вируса - В-клетки, които произвеждат антитела и запазват паметта за болестта, и Т-клетки, които намаляват тежестта на заболяването, като убиват заразените клетки.

Авторите на изследването описват как са използвали система за машинно обучение, наречена Саймън, за последователно итеративно моделиране през нощта, за да видят дали ранният имунен отговор на човек и тежестта на инфекцията му могат да предскажат по-дългосрочния им имунитет. Д-р Адриана Томич, първият автор на изследването, казва, че подпис в антителата и Т-клетъчния отговор един месец след инфекцияна предсказва колко силен ще бъде отговорът на антителата след шест месеца.

По-голямата част от хората, които имат слаб имунен отговор месец след инфекцията, нямат откриваеми антитела, които биха могли да неутрализират алфа варианта, забелязан за първи път в Кент, шест месеца по-късно. Никой няма и неутрализиращи антитела срещу бета варианта, забелязан за първи път в Южна Африка. Изследователите все още не са анализирали данни за варианта Делта, който се появи в Индия.

Докато повечето здравни работници, които са развили симптоматично заболяване, са имали измерим имунен отговор шест месеца по-късно, повече от една четвърт не са имали антитела. Повече от 90% от тези, които са имали асимптоматични инфекции, нямат измерим имунен отговор шест месеца по-късно, установяват изследователите.

"Според нас преболедуването на COVID-19 не ви предпазва задължително в дългосрочен план от Sars-Cov-2, особено от други варианти", обяснява Барнс. "Не трябва да разчитате на антителата да ви предпазят от последващо заболяване, трябва да бъдете ваксинирани."

Широката вариабилност на имунитета, предизвикана от естествена инфекция, отчасти отразява коренно различните експозиции, които хората могат да имат на вируса по време на живота си. Имунитетът от ваксинация е по-надежден, тъй като на хората се дава стандартна доза по стандартен начин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
10
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 2 години
Добре де - аз едно не разбирам. 1.) какво си мислите, че стои зад това "отнемане на свбоди" - какво печелият тия "световни сили" от това, че не можеш да ходиш на ресторант и на кино. А в същият момент ти дадоха свобода да не ходиш на работа в офиса - което беше предишната мантра "зомбита от 9-5 до в офиса" 2)що им е да се мъчат сега точно тая ваксина да ни конторлират като има един друг куп задължителни ваксини дето пак могат да те конторлират (да не говорим че ако капнат нещо в бирата то стига)
129
11
 
7
 
! Отговори
до Ванката преди 2 години
Абе Иванчо... Много хора го карат по 2 пъти, а има и много, които не са го срещнали. Знаеш ли, колко народ измря от тия три вълни от други болести, защото ги беше страх да припарят до болниците...? Ваксинацията ще намали тежките случаи и няма да има толкова преки косвени жертви. Затова я рекламират. Ти си едно егoистче, като всички останали антиваксъри.
128
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 141 Точно де! Като ваксината само предпазва да не влезеш в болница, но не те пази от разболяване, че даже ти помага ако се разболееш да го караш на крак, това означава че ваксинирания дори е по-опасен от неваксинирания, защото е невидим заразител. На какво основание, онзи който може да ме зарази без да изглежда болен ще пътува безпрепятствено, а аз дето ако се разболея ще ми личи от 10 метра, няма да мога да пътувам безпрепятствено? Няма логика. Или всички си тистват, или никой!
127
3
 
14
 
! Отговори
бонго преди 2 години
До БауНикой не спори за тестването на ваксината (очевидно не убива тутакси), а че не е минало време за да се отчетат дълготрайните последствия от нея. Непрекъснато изнакват нови и нови. В началото тромбозиране, после миокардити, перикардити, бъбречни, неврологични, когнитивни и пр. проблеми. Кой знае след 5г. например кво ще изникне още.
126
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек е създаден от същества с милиони пъти по-голяма разумност от нашата. Ако някой наистина има знание как работи човешкото тяло и какви са защитите в случай на инвазия - ще разбере как всичко е преценено до последния детайл. Сега разни ограничени "учени", които още дори не са разкодирали човешкия геном ще ми се надпреварват да заявяват как са разработили свръхпродукт, който е по-гениален от Бог. И то за една година - вече производителите на ков ваксината да ги ринеш с лопата. Смешни са...
125
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименГрешно си разбрал две неща. Първо това не е "грипче" както се опитвате да го изкарате. Второ ваксината точно се прави да не влезнеш в болница и да не умреш, а не да не се разболееш и да не можеш да го пренасяш. Идеята е колкото повече са ваксинирани, толкова повече ще го изкарват на крак без последствия независимо колко циркулира между нас и няма да се блокират болниците и живота ще е нормален.
124
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почнат ли обидите от ковид "мозъците", значи не могат да оборот твърденията! Като сте толкова сигурни в т.н. ваксини, нека СЗО да излезе и да каже ваксинирания може ли да се разболее от ковид (Англия вече отговори на този въпрос), ваксинирания пренася ли заболяването и може ли да заразява други? Тези въпроси са в основата на ограниченията за пътуване, свободна работа и дишане без наморници. Нали разбирате, че с отговарянето на тези въпроси, зачерквате експеримента!
123
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е вярно изобщо това. Вие от днес бг сте много необразовани! Имунната система не спира да функционира никога
122
1
 
17
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
Няма нужда да има антитела непрекъснато, има клетъчен имунитет, клетъчна памет. През живота си се срещаме с безброй вируси и имунната система веднъж справила се и разпознала ги, помни информацията за "бойните действия" и спира да подържа "активна армия" от антитела, отиват в запаса така да се каже. Като стои в готовност да мобилизира защитатата си при зараза. Постоянното наличие на антитела дори е опасно, тъй като може да предизвика цитокинова буря, да обърне имун. система срещу себе си.
121
13
 
2
 
! Отговори
Бау преди 2 години
някой трябва да излезе по телевизията и да обясни как се тестват ваксините и защо старите са отнели много години. Основното перо на ***. "Ама те не са тествани!". Повтарят ли повтарят без да се поинтересуват "Защо станаха толкова бързо?"
120
15
 
7
 
! Отговори
fff преди 2 години
Не се ваксинирайте и си четете фейковете в соц. мрежите и по анонимни блогове. Дарвин ще си каже думата рано или късно.
119
18
 
7
 
! Отговори
Папи преди 2 години
Когато всеки сам почне да си плаща пълната стойност на лечението (и на тези на които пряко е повлиял с дейтвията/бездействията си) - тогава съм съгласен всеки да избира какво да прави и д аима право на мнение. Но докато масово не се плащат здравни или се плащат по 20-30 лв и после леченията им да струва стотици хиляди тогава ще се съобразяваме всички. Защтото масата от тия против ваксините са тия дето живеят най-нездравословно и за всяко друго нещо са първи в болницата да искат лечение
118
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се защо антиваксърите пишат за нещо, което не ги засяга...? Никой не ги насилва да се ваксинират... Ами гледайте си в собствените канчета, вместо да давате акъл, който нямате.
117
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 124 Нещо теорията ти издиша! Винаги е имало грипове и никога не са ми искали противогрипна ваксина за да се кача на самолет или влак! Освен това е крайно време да се каже, че ваксината не предпазва от разболяване и пренасяне на вируса, предпазва от влизане в болница и то не изцяло. Т.е. и с ваксина и без нея, аз пак мога да ръся на всякъде, с което ваксинирането за пътуване се обезсмисля, а пък тия паспорти са си чиста дискриминация, без никакво медицинско основание.
116
1
 
13
 
! Отговори
Лъжите преди 2 години
Нямат карай. Всичко е планувано поне десетилетие преди пландемията. Докато мълчим примката ще се затяга около врата ни. Всичко е за контол на хората, не за пари.
115
0
 
13
 
! Отговори
Язе преди 2 години
До 124Прав си, че има един куп държави в които се искат ваксини преди да влезнеш- само че те са за болести и вируси със от 20% до 100% смъртност- има разлика с ковида, а (с под 1% смъртност). А визи се дават по други причини, не по здравословни.... А мато май ковид сертификата е новата виза, а??
114
3
 
15
 
! Отговори
бонго преди 2 години
Че то и с ваксината е същото, даже по-лошо, защото има нежелани реакции, краткосрочни и дългосрочни последствия. Пък и не е ефективна нито на 90% поне, нито при всеки човек, нито за всяка мутация.
113
5
 
11
 
! Отговори
Черните букви преди 2 години
И аз вече така мислА. Бодене през 6 месеца и кой до къде изкара. "Ваксини" и психиатрии, това трябва на стадото. Поздравления за 118, който го е обяснил по разбираем начин, точно като за продажните професори.
112
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тома Неверни и *** Конспиратора със сигурност няма да се ваксинират.
111
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нови напъни в полза на ваксинирането. Говорете си, няма проблем. От известно време на такива нарочени и платени авторитети нямам никакво доверие.