Дъщерята на Светлин Русев с победа в състезанието по ски-алпинизъм

Изкачването на Черни връх стартира от площада на Драгалевци и завърши с парти пред и в хижа Алеко.
24 фев 2005 09:34,
Дъщерята на Светлин Русев с победа в състезанието по ски-алпинизъм

В първото състезанието по ски-алпинизъм “Оти от Витоша по-високо нема...” победител при жените стана дъщерята на известния български художник Светлин Русев и съпруга на алпиниста, покорил връх Еверест през 2004 г. Петко Тотев – Милкана Русева.

Зимният празник бе и бенефис за Петко Тотев, който отпразнува и 44-ия си рожден ден.

Първото състезание по ски-алпинизъм се състоя на 19 февруари на Национален парк Витоша, а късно бяха официално обявени окончателните резултати. Изкачването на Черни връх стартира от площада на Драгалевци и завърши с парти пред и в хижа Алеко.

На второ и трето място при жените са Росица Иванова и Петя Колчева.

При мъжете на първо място е Росен Босев, следван от Николай Диков и Николай Гугински.

Целта на състезанието бе да въвлече възможно най-голям брой състезатели и участници, да бъде атрактивно за зрителите, да покаже добрите практики за ходене в планина и каране на ски извън писта. Обмяната на опит с елитни състезатели от Европа бе едно от желанията на организаторите. Бъдещите планове в световен мащаб са за включването на спорта в състезателната програма на олимпийските игри.

Първите дълги преходи и състезания по ски-алпинизъм се организират в Алпите. Такива състезания са включени в Зимните Олимпийски игри от 1924 до 1948 година. Състезанията по ски-алпинизъм ще присъстват като демонстрационен спорт в програмата на Зимните олимпийски игри в Торино през 2006 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации