От 4 до 10 април отбелязваме Седмицата на гората

Празникът на българската гора се чества от 1925 г. през първата пълна седмица на април
29 мар 2005 17:51,
От 4 до 10 април т. г. ще бъде отбелязана традиционната Седмица на гората, съобщиха от Министерство на земеделието и горите (МЗГ). Празникът на българската гора се чества от 1925 г. през първата пълна седмица на април; тази година тя преминава под знака на две годишнини - 80 години отбелязване на Седмицата на гората и 80 години висше лесовъдско образование.

На 1 април в държавната дивечовъдна станция "Витиня" заместник-министърът на земеделието и горите Бойко Боев, началникът на Националното управление по горите Илия Симеонов и ръководният екип на горското ведомство ще дадат пресконференция по повод Седмицата на гората.

На 4 април в Националния исторически музей (НИМ) в резиденция "Бояна министърът на земеделието и горите Нихат Кабил ще открие Седмицата на гората. По-късно в НИМ ще бъдат връчени наградите "Лесовъд на годината" и "Горски стражар на годината".

Национална изложба-базар на държавните училища към МЗГ от професионално направление "Горско стопанство, дървообработваща и мебелна промишленост" ще бъде открита на 5 април в сградата на министерството. В рамките на Седмицата на гората във Варна ще бъде открит посетителски център към дирекцията на природния парк "Златни пясъци", организира се и честване на 125 години управление и стопанисване на горите във Варненския район.

В морския град ще се състои и акция на "Овергаз" по залесяване на територия на държавното лесничейство в местността "Боаза", до рибарското селище при устието на Камчия. За шести пореден път фирмата ще подпомогне възстановяването на българската гора, като със собствени средства финансира създаването на 21 декара нова широколистна гора (дъб и липа).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации