Бърни Екълстън маха по една писта в Италия и Германия

Бърни Екълстън смята, че от маркетингова гледна точка е безсмислено да има по 2 състезания в държава и предпочита да включи нови трасета.
29 дек 2005 14:49,
Бърни Екълстън маха по една писта в Италия и Германия
Хокенхайм може да е домакин на състезание от Формула 1 за последен път тази година

Босът на Формула 1- Бърни Екълстън има намерение да премахне от календара на Формула 1 едно от двете трасета  в Италия и едно от двете в Германия.

Понастоящем Гран При на Италия се провежда на Монца, а Гран При на Германия на Хокенхайм. Състезанията за голямата награда на Сан Марино и Европа обаче, също се провеждат на териториите на двете държави, съответно на пистите Имола и Нюрбургринг.

Основна причина за решението на Бърни е стремежът му да обхване нови маркетингови пазари. Въпреки, че Италия и Германия са огромни финансови полета за Формула 1, Екълстън смята, че две състезания в една държава са излишни.

"Ако попитате шефовете на отборите дали ще спечелят нов спонсор заради двете състезания в Италия и Германия, те ще ви отговорят "не, едно е достатъчно". Много по-изгодно ще е, ако нови държави бъдат включени в календара. Но на практика това ще е трудно да се случи сега. Нямам смелоста да добавя нови състезания, докато не отпадне някое от досегашните", заяви Бърнни.

Това обаче може и да не е толкова далеч, тъй като няколко писти изпитват сериозни затруднения. Споменатата германска писта Хокенхайм е пред банкрут.Пистата бе основно реконструирана в края на 2001 година, за което беше изтеглен заем от 65 мил. евро. Предвижданията са, че за 2006 година, пистата ще има 1,6 мил. загуба и мениджърите призоваха за помощ от държавата.

Италианската Монца също има поводи за притеснения. Освен заплаха за съкращаване от Бърни Екълстън, сериозна е опасноста пистата да бъде затворена от местният съд. По-рано през октомври, той постанови, че състезанията вдигат прекалено много шум и обезпокояват местното население.

Белгийската писта Спа-Франкошамп също е заплашена от изключване, заради финансови затруднения. Поради забрана за реклама на цигарени марки, белгийската Гран При бе отстранена през 2003 година.


Спонсорирано съдържание