Републиканското първенство по ски-алпинизъм ще се проведе на Витоша

Зимният празник ще събере в събота, 18 февруари, феновете на неутъпканите пътеки под името “Маратон в Парка”
17 фев 2006 11:44,
Републиканското първенство по ски-алпинизъм ще се проведе на Витоша

На 18 февруари 2005 г. (събота) от 11.45 часа на Национален парк Витоша, за втора поредна година ще се проведе състезание по ски-алпинизъм “Маратон в парка”. Изкачването на Черни връх ще стартира от площада на квартал Драгалевци. Състезанието ще завърши с парти пред и в хижа “Алеко”.

Тази година състезанието по маршрута на Маратона е Републиканско първенство на България по ски-алпинизъм – индивидуално.

Маратон в Парка” се организира от Фондация Ски Алпинизъм в сътрудничество с Федерацията на Българските Алпийски Клубове. Генерален спонсор е QBE България.

Маратон в Парка” включва дисциплините:

1. Състезание по ски алпинизъм:

Маратон: Стартът е на площада в квартал Драгалевци. Следва изкачване до Черни връх по трасето на седалковия лифт. Продължава с две спускания и качвания в района на Резньовете и гората до писта Витошко лале. Финалното качване е от долния край на пистата до хижа Алеко по трасето на кабинковия лифт.

Полумаратон: Стартът е от Голи връх и първото качване е до Черни връх. Следва спускане през Резньовете и гората до писта Витошко лале. Последното качване е по трасето на кабинковия лифт до хижа Алеко

2. Изкачване на Черни връх - Стартът е на площада в Драгалевци и е отворен за участници без екипировка за ски алпинизъм.

3. Спускане от Черни връх - Отворено за всички скиори. Включва качване от хижа Алеко до Черни връх. Спускането (състезателната част) започва от Резньовете и завършва на писта Витошко лале, следвайки маршрута на състезанието по ски алпинизъм.

4. Отборното Предизвикателство - Всеки отбор е съставен от най-много четирима души. Те участват като щафета по следния маршрут и правила:

Първи пост: Драгалевци – Бай Кръстьо, следвайки трасето на седалковия лифт. Няма изискване за използване на екипировка.

Втори пост: Бай Кръстьо – Голи връх следвайки трасето на седалковия лифт. Няма изискване за използване на екипировка.

Трети пост: Голи връх – Черни връх. Тук участниците трябва да изминат дистанцията, използвайки снегоходки (могат да бъдат предоставени от организаторите под наем) или ски с колани. Трасето следва зимната маркировка в началото, а след това преминава през вододайната зона.

Четвърти пост: Черни връх – Алеко. Спускане със ски по посока Витошко лале 2, след това Витошко лале 1 до Меча поляна и пристигане на Алеко по пътеката от Бистрица.

Купонът след състезанието е много съществена част от празника, защото именно той превръща състезанието от спортна надпревара в нещо повече – събитие, което всеки очаква.

Маратон в парка” е предизвикателство за участващите. Организаторите имат амбицията това състезание да бъде най-трудното и уважавано по ски-алпинизъм в България. То предлага сборно качване повече от 2000 м и няколко много технични спускания, което е предизвикателство дори за добре подготвените.

Разнообразният профил на трасето ще даде шанс на състезателите да се изпреварват и да печелят време. Стартът и финалът са с лесен достъп, което ще позволи на повече участници да се включат и на повече зрители да бъдат съпричастни.

Полумаратонът” и изкачването на Черни връх са предизвикателство за ентусиастите, които обичат планинарството и не са подготвени за маратонски натоварвания.

Спускането от Черни връх е предизвикателство заради необработения и техничен терен, където всеки сам избира своята линия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации