Станишев спешно звънна на Путин, Първанов препита Юшченко

Руският премиер е обявил, че Украйна отказва предложенията на Москва
6 яну 2009 16:55,
119
Станишев спешно звънна на Путин, Първанов препита Юшченко
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Сергей Станишев е разговарял за газовата криза с руския премиер Владимир Путин, с вицепремиера на Украйна и с ръководителя на "Газпром“ Алексей Милер. 

"Г-н Путин ме информира подробно за предложенията на Русия към Украйна.

Предложението на Русия е Украйна да плаща по 250 долара за 1000 кубически метра и това е значително по-ниско от други договори на Русия", каза Станишев.

Премиерът информира още, че Владимир Путин е обявил, че Украйна е отказала тези условия.

"Украйна иска посредник в преговорите, а Русия не желае такива.

Казах на г-н Путин, че очакваме да се направи всичко необходимо, за да се изпълняват и задълженията на "Газпром", защото получих уверения, че всички количества от "Газпром" се доставят до украинската граница.

Поисках и разговор с председателя на Еврокомисията", каза още Станишев.

Председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер е информирал Станишев по телефона, че Украйна напълно е прекъснала транзита по балканското направление и ситуацията е критична.

Отклоняват газ с всеки изминал ден във все по-големи обеми.„Газпром” е готов във всяка минута да възобнови преговорите с Киев, но от тях няма никакъв отговор, не е ясно с какво се занимават, посочил Милер.

Той уверил Станишев, че „Газпром” максимално увеличава в момента обемите подаван газ за европейските потребители, но за съжаление те не могат да достигнат до тях.

Сергей Станишев е провел телефонен разговор с Григорий Немиря – вицепремиер, отговарящ за сътрудничеството с европейските държави, упълномощен от министър-председателя Юлия Тимошенко да коментира темата.

Според него Украйна стриктно изпълнява задълженията си за транзитиране на природен газ, но през нощта, според украинската страна, Русия е прекратила радикално доставките на руско-украинската граница.

От вчерашния обем от около 300 млн. куб. м газ, в момента се доставяли едва 70 млн. куб. м.

По-късно във вторник от прессекретариата на българския президент съобщиха, че Георги Първанов е провел телефонен разговор с украинския си колега Виктор Юшченко.

Българският държавен глава е поставил въпроса, че ако за редица европейски страни подаването на газ от територията на Украйна е намалено, то за България и съседните й държави е изцяло преустановено.

Президентът на Украйна е информирал Георги Първанов за количествата газ, постъпили на границата на Украйна от Русия и транзитирани за европейските страни.

По време на разговора двамата държавни глави са отбелязали, че поради различията в данните за постъпващите в Украйна количества газ, е важно да има независими наблюдатели на диспечерските пунктове.

В отговор на поставеното от българския президент искане за възстановяване на подавания за България газ, макар и в намалени количества, президентът Юшченко е поел ангажимент да съдейства пред ръководството на "Нафтогаз" за скорошно решаване на въпроса.

Спирането на доставките на руски природен газ вече започна да се отразява на много европейски страни.

Според справка на Европейския съвет по международни отношения Латвия, Словакия, Финландия и Естония са 100% зависими от руския газ. България, Литва и Чехия са зависими над 80%, а Гърция, Австрия и Унгария – над 60%. 

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
----- преди 15 години
Правилно! Щом Украйна иска повече пари за да мине руският газ през нея по тръби и аз искам Топлофикация да ми плаща че минава парното през моите тръби до съседите и си прави търговийка с тях ! Не виждам защо да и плащам за това че върти бизнес на мой гръб! Че ми взима пари за това! Между другото всички познати които живеят в други държави -Германия, Австрия, Франция, Канада плащат по евтини сметки при нормално отопление с парно за 3 стаен отколкото аз за изключени тръби и ощи части без радиатори! Българинът трябва да се замисли какво и на кого плаща-асобено тези дето не искаме нищо общо с Топлофикация! А другите да се позаинтересуват и ако са будали да им останат клиенти ама не за моя сметка! Топлофикация да ми плаща-това е справедливо! Така че Аз съм в положението на Украйна-път срещу пари!!!
97
0
 
0
 
! Отговори
:)))))))))) преди 15 години
:) господа къде ви са обещанията :)))))))))0 и големите думи с хвалби пред Брюксел:) и В Германия.Пър.......ванчо погледни е и около теб палячовци сте:)Ста......ни - шев само с хвалби не се управлява :)..И бебетата вече научиха за мЪНИЧКИТЕ кЛОУНИ от България.
96
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
АБЕ К,ВА Е ТАЯ УКРАЙНА БЕ ЕЙЙЙЙ.К,ВИ СА ТИЯ,ЧЕ ЩЕ ПРАВЯТ НА МАЛОМНИ ХИЛЯДА ДЪРЖАВИ. И БАНДЕРОВЦИТЕ КРАДЛИВИ
95
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ето го Путин - .vesti.ru/doc.html?id=239691Если Украина полностью прекратит поставку газа в западном направлении, для потребителей Центральной и Западной Европы, мы не видим смысла подавать газ и на границу с Украиной", - сказал Миллер.
94
0
 
0
 
! Отговори
смотан АНАРХО-МОНАРХ преди 15 години
МНОГО РУБЛАДЖИИ, МНОГО АНТИБЪЛГАРСКА ***!Проруски еничари,вървете в Сибир щом Русия ви е по-скъпа от България!Който подписва договори - трябва да ги спазва!Нашите управляващи матрьошки ще изгорят в играта на Русия да рекетира цяла Европа!Украйна - защитава собствен интерес - попрочетете първо какво иска, пък после я обвинявайте. Те имат достойнството да искатсвоето - за разлика от нашите *** ***!Отговорността е на БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО!КАК ЗАЩИТИХА ИНТЕРЕСА НИ - "В ЧЕТВОРНИЯ ШЛЕМ"!МОЖЕ ЛИ ЧОВЕК - БЕЗ СЕМЕЙСТВО, ДЕЦА И ПРОФЕСИЯ - ДА ОБГРИЖВА ЦЯЛ НАРОД? - А, ДРУГАРИ !В НАШЕТО СЕЛО ТАКЪВ ЧОВЕК И ЗА ПОЛСКИ ПАДАР НЕ ГО НАЕМАТ!На 14 януари - пред Народното събрание!
93
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
... А Путин си го преместил от единия крачол в другия.
92
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
СерГей към Путин: Ейййй, палавник...
91
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тия оранжеви революционери се оказаха по алчни и от нашите СеДеСари !!!
90
0
 
0
 
! Отговори
Vofka преди 15 години
На прошлой неделе заместитель главы правления 'Газпрома' Александр Медведев сообщил, что мировые цены на газ в 2009-м составят $260-300 за тысячу кубов
89
0
 
0
 
! Отговори
Vofka преди 15 години
Човек тези цени за Германия и Великобритания съм зел от руски сайтове сега няма да търся. а това което ти си копирал еми 2008 сега ситуация корено различна, и руснаци сами си виновни защото до сега те превързаха ценити на газ към нафта в поминалите години, газ поскъпва заради нафта, сега нафта намалява а газ пак поскъпва малко не логично изглежда.Аз ти казвам руснаци са мал.о.умни.Спокойно ще видиш резултат на 8,01,2009 Нафтогаз заминава за Москва да водят преговори и ще го подпишат на цената не повече от 210$. Сега не могат все пак днес и утре православни на целия свят празднуват Коледа.Но Русия даде ясно да разбере на Европа, че като монополист ща налага тормоз на пазара.Когато ще обиколят тогава и ще говорим, но по принцип има договор по който Русия е задължена да пълни украинска тръба до 2014 г.
88
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Прочетете коментара на 60 и си спомнете кое беше първото нещо, което Р. Овч. направи като министър.?1?!?
87
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Kakvi 130 godini.Rusnacite ne osvobogdavat nekoi bez te da go zarobqt.
86
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
I AZ TAKA MISLJA . STIGA SME KUPUVALI RUSKA GAZ . DA SE OBARNEM KAM SHTEDRITE AMERIKANCI , TE VECHE NI DADOHA NJAKOLKO KORABA IZGNILA CAREVICA .
85
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Искам да кажа на тези които плюят по русия,да се върнат мисленно със 130 години на зад,и тези думи които ги говорят сега ако гибяха казали тогава лично бащите им или дядовците им щяха да им извият врътът или да им удрежат главите,и не плюйте моляви защото сега щяхте да ходите с *** и *** като пингвини.
84
0
 
0
 
! Отговори
Baj Fuj преди 15 години
"MOSCOW, March 14 (RIA Novosti) - Gazprom's CEO said on Friday that the average price for natural gas for Europe in 2008 could reach $400 per 1,000 cubic meters, 13% more than previously expected."The price in Europe now exceeds $370. We believe the average price in 2008 could be $378 and could even reach $400 per 1,000 cubic meters," Alexei Miller said at a meeting with Russian President Vladimir Putin. "Toва беше първото,на което се натъкнах. За 2008-*** е. Лъжлив хохол,КАК НЕ ТЕ СРАМ ДА ЛЪЖЕШ НАЙ-НАГЛО,БЕ?!? Значи,Украйна не краде,тя само си взема,без да плаща! Хубава е вашата страна,vofka,рай за мaнгалите и за украинците! Много ви изтърпяха руснаците,ама когато ви заобиколят ще ви оставят на дръвца и въглища!
83
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 15 години
Звънете, лакеи жалки червени, звънете. Украинчето си изкопа украински гроб.
82
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не само че са прели газта по указания от американците, носа я спрели познайте на кого? На проруски Гоцевски и Сергейски режим. Останалите тръби не са на нула... Ха да ви е честита изборната победа, Бай Фуй и останалите духачи!
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Украйна си е платила старите сметки, 1,5 млрд. долара и не иска да транзитира газ на старите тарифи, какво неясно има. Ако газпром вдига цената на газа, Украйна вдига транзитните такси. Ако Путин иска да изкарва пари от газ, да бъде така добър да си плати за тръбите, които ползва.
80
0
 
0
 
! Отговори
Vofka преди 15 години
Baj Fuj---имаш ли в стая портрет на Путин на който биеш ч.икий всяка вечер
79
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Родината на Станишев се оказа наш враг хахахаа. Българи, гответе се за мноооого голяма криза! Продължавайте да спите!

Спонсорирани публикации