Станишев спешно звънна на Путин, Първанов препита Юшченко

Руският премиер е обявил, че Украйна отказва предложенията на Москва
6 яну 2009 16:55,
119
Станишев спешно звънна на Путин, Първанов препита Юшченко
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Сергей Станишев е разговарял за газовата криза с руския премиер Владимир Путин, с вицепремиера на Украйна и с ръководителя на "Газпром“ Алексей Милер. 

"Г-н Путин ме информира подробно за предложенията на Русия към Украйна.

Предложението на Русия е Украйна да плаща по 250 долара за 1000 кубически метра и това е значително по-ниско от други договори на Русия", каза Станишев.

Премиерът информира още, че Владимир Путин е обявил, че Украйна е отказала тези условия.

"Украйна иска посредник в преговорите, а Русия не желае такива.

Казах на г-н Путин, че очакваме да се направи всичко необходимо, за да се изпълняват и задълженията на "Газпром", защото получих уверения, че всички количества от "Газпром" се доставят до украинската граница.

Поисках и разговор с председателя на Еврокомисията", каза още Станишев.

Председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер е информирал Станишев по телефона, че Украйна напълно е прекъснала транзита по балканското направление и ситуацията е критична.

Отклоняват газ с всеки изминал ден във все по-големи обеми.„Газпром” е готов във всяка минута да възобнови преговорите с Киев, но от тях няма никакъв отговор, не е ясно с какво се занимават, посочил Милер.

Той уверил Станишев, че „Газпром” максимално увеличава в момента обемите подаван газ за европейските потребители, но за съжаление те не могат да достигнат до тях.

Сергей Станишев е провел телефонен разговор с Григорий Немиря – вицепремиер, отговарящ за сътрудничеството с европейските държави, упълномощен от министър-председателя Юлия Тимошенко да коментира темата.

Според него Украйна стриктно изпълнява задълженията си за транзитиране на природен газ, но през нощта, според украинската страна, Русия е прекратила радикално доставките на руско-украинската граница.

От вчерашния обем от около 300 млн. куб. м газ, в момента се доставяли едва 70 млн. куб. м.

По-късно във вторник от прессекретариата на българския президент съобщиха, че Георги Първанов е провел телефонен разговор с украинския си колега Виктор Юшченко.

Българският държавен глава е поставил въпроса, че ако за редица европейски страни подаването на газ от територията на Украйна е намалено, то за България и съседните й държави е изцяло преустановено.

Президентът на Украйна е информирал Георги Първанов за количествата газ, постъпили на границата на Украйна от Русия и транзитирани за европейските страни.

По време на разговора двамата държавни глави са отбелязали, че поради различията в данните за постъпващите в Украйна количества газ, е важно да има независими наблюдатели на диспечерските пунктове.

В отговор на поставеното от българския президент искане за възстановяване на подавания за България газ, макар и в намалени количества, президентът Юшченко е поел ангажимент да съдейства пред ръководството на "Нафтогаз" за скорошно решаване на въпроса.

Спирането на доставките на руски природен газ вече започна да се отразява на много европейски страни.

Според справка на Европейския съвет по международни отношения Латвия, Словакия, Финландия и Естония са 100% зависими от руския газ. България, Литва и Чехия са зависими над 80%, а Гърция, Австрия и Унгария – над 60%. 

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
hahaaha преди 15 години
Путин с волгата хвърчи,не щеш ли телефона му звъни-наш Серго напиня се по джи си ема,а пък Путин-не поема!Станишев дълбоко възмутен,и тъй ядосан, зачервен,с изпотената от мъки длан,по дупето шляпна се-представи си Доган.
57
0
 
0
 
! Отговори
boristodorov56 преди 15 години
Втасахме я!Да видим сега кви са ги надробили - Ременчо и Сергейчо подкрепяни от Гоце Трипера - какъв договор са сключили с Кремъл!Обикновено, когато едната страна не изпълнява поетите задължения - възстановявява щетите и равенството! Или нашите кремълски еничари ги е било страх да искат такава клауза в Договора .Станишев да не се прави на улав - да излезе и да говори или дапубликува договора - стига са го крили - там процентите комисиона не се отбелязват.ВИНОВНИ ЗА НАС СА ТЕЗИ, КОИТО НЕ ОСИГУРЯВАТ ГАЗТА СЪГЛАСНО ДОГОВОРА - НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО И РУСИЯ.ЗА НАШИТЕ - НЯМА ОПРАВДАНИЕ! РУСНАЦИТЕ МОГАТ ДА СЕ ПРАВЯТ НА АБДАЛИ, КОЛКОТО СИ ИСКАТ - ЦЕНАТА НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ НА ЛЕТНИТЕ СТОЙНОСТТИ. УМРЯ МАРКО!Освен всичко друго - миналата година бяхме пред подобна криза - нашите управляващи трябваше да имат готовност за подобен развой.Абе, знам си аз - човек дето няма семейство, къща и деца - неможе да нарежда свястно нещата в държавен мащаб!супата - сами си ги избрахте!НА 14 ЯНУАРИ ДА ГИ ПОЧЕРПИМ С КОКТЕЙЛ - ама "***"!
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Kogato e imali Kievska russ Moskwa e imala nafta, gaz i riba, dokato ukraincite sa se kleveteli i izbiwali edin drug celite opluiaskani s mas i slanina
55
0
 
0
 
! Отговори
ВОЙВОДАТА преди 15 години
СЕГА Е МОМЕНТА ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ТЪПИТЕ СИ УПРАВНИЦИ ТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ТОВА ..ТЯХНАТА НЕДАЛНОВИДНОСТ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТСТИГА СА ПРАВИЛИ ИЗВОДИ СЛЕД КАТО СЕ СЛУЧИ НЕЩО УБИВАТ НИ ПОЕДИНИЧНО СЕГА УБИВАТ МАСОВО !!КОМУНИСТИТЕ СА СПОСАБНИ ДОбРЕ ДА ЛЪЖАТ И КРАДАТ ТРЯБВА ДА ГИ НАВРЕМ В *** *** ??? ВРЕМЕ Е! ТЕ НИ ОТКРАДНАХА ВРЕМЕТО!!ДА ИЗЛИЗЕМ И ХВАНЕМ ТЕЗИ В ПАРЛАМЕНТА ЗА ГУШИТЕ!!!О НЕРАЗУМНИ БЪЛГАРИНО ,ДОКАТО ,САМ НЕ СКЪСАШ ОКОВИТЕ СИ ,ТИ ВИНАГИ ЩЕ ТЪНЕШ В БЛАТОТО НА КОМУНИЗМА !!защо като откраднеш малко си доволен а българино и циганино!!БОЙКОТИРАЙТЕ ВСИЧКИ ИЗБОРИ !!!!!!!!!ДО ВЛИЗАНЕТО В ЗАТВОРА НА ТЕЗИ НАРОДНИ ИЗМЕННИЦИ И ***!!ДА СИ ВЗЕМЕМ ОТКРАДНАТАТА СВОБОДА! СЕГА ИЛИ НИКОГА!!
54
0
 
0
 
! Отговори
D преди 15 години
zvuchish smeshno - kak tochno shte si vyrnesh svobodata kato ne glasuvash? Kato DPS specheli 20% na izborite li?
53
0
 
0
 
! Отговори
ицака преди 15 години
Путин с волгата хвърчи,не щеш ли телефона му звъни-наш Серго напиня се по джи си ема,а пък Путин-не поема!Станишев дълбоко възмутен,и тъй ядосан, зачервен,с изпотената от мъки длан,по дупето шляпна се-представи си Доган.
52
0
 
0
 
! Отговори
ицака преди 15 години
Путин с волгата хвърчи,не щеш ли телефона му звъни-наш Серго напиня се по джи си ема,а пък -не поема!Станишев дълбоко възмутен,и тъй ядосан, зачервен,с изпотената от мъки длан,по дупето шляпна се-представи си Доган.
51
0
 
0
 
! Отговори
ВОЙВОДАТА преди 15 години
СЕГА Е МОМЕНТА ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ТЪПИТЕ СИ УПРАВНИЦИ ТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ТОВА ..ТАХНАТА НЕДАЛНОВИДНОСТ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТСТИГА СА ПРАВИЛИ ИЗВОДИ СЛЕД КАТО СЕ СЛУЧИ НЕЩО УБИВАТ НИ ПОЕДИНИЧНО СЕГА УБИВАТ МАСОВО !!КОМУНИСТИТЕ СА СПОСАБНИ ДОбРЕ ДА ЛЪЖАТ И КРАДАТ ТРЯБВА ДА ГИ НАВРЕМ В *** *** ??? ВРЕМЕ Е! ТЕ НИ ОТКРАДНАХА ВРЕМЕТО!!ДА ИЗЛИЗЕМ И ХВАНЕМ ТЕЗИ В ПАРЛАМЕНТА ЗА ГУШИТЕ!!!О НЕРАЗУМНИ БЪЛГАРИНО ,ДОКАТО ,САМ НЕ СКЪСАШ ОКОВИТЕ СИ ,ТИ ВИНАГИ ЩЕ ТЪНЕШ В БЛАТОТО НА КОМУНИЗМА !!защо като откраднеш малко си доволен а българино и циганино!!БОЙКОТИРАЙТЕ ВСИЧКИ ИЗБОРИ !!!!!!!!!ДО ВЛИЗАНЕТО В ЗАТВОРА НА ТЕЗИ НАРОДНИ ИЗМЕННИЦИ И ***!!ДА СИ ВЗЕМЕМ ОТКРАДНАТАТА СВОБОДА! СЕГА ИЛИ НИКОГА!!
50
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНЕ преди 15 години
Искренно се забавляавам като си представя как Хамстера -станишев се е обадил на Путин и му е поискал обяснение какво става!!!! Онзи сигурно го е пратил да го цуня "сополивия"!
49
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
Монополът винаги е лош. Трябват повече тръби от повече страни и най-вече повече АЕЦ - ове.
48
0
 
0
 
! Отговори
дедо поп преди 15 години
ЩЕ *** ФРОНТА!!!!Руснаците обичат да ибават украйнците а ГЕЙЧО ще му го набият дето викаше ЧЕ КРИЗА В *** НЯМА
47
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Ние сме никой като държава и не можем да бъдем посредник - жалко.
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
до българоамериканските -*** духаитего сега
45
0
 
0
 
! Отговори
Чукундур преди 15 години
с еврокомисията, ама явно не го е получил, ха-ха-ха ... Ами те като му казваха да не подписва не рева- с'а що реве? Да си говори с т. Путин- и без това от тия двамата никой нищо хубаво нее видял, ха-ха-ха ...Кой е сега СМЕШНИКЪТ?
44
0
 
0
 
! Отговори
lвойводта преди 15 години
СЕГА ЕМОМЕНТО ДО СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ТЪПИТЕ СИ УПРАВНИЦИ ТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ТОВА ..ТАХНАТА НЕДАЛНОВИДНОСТ СТИГА СА ПРАВИЛИ ИЗВОДИ СЛИД КОТА СЕ УБИЕ ЧОВЕК СЕГА УБИВАТ НАС КОМУНИСТИТЕ СА СПОСАБНИ ДОбРЕ ДА ЛЪЖАТ И КРАДАТ ТРЯБВА ДА ГИ НАВРЕМ В *** *** ???ДА ИЗЛИЗЕМ И ХВАНЕМ ТЕЗИ В ПАРЛАМЕНТА ЗА ГУШИТЕ!!!О НЕРАЗУМНИ БЪЛГАРИНО ДОКАТО ,САМ НЕ СКЪСАШ ОКОВШИТИ СИ ,ТИ ВИНАГИ ЩЕ ТЪНЕШ В БЛАТОТО НА КОМУНИЗМА !!БОЙКОТИРАЙТЕ ВСИЧКИ ИЗБОРИ !!!!!!!!!ДО ВЛИЗАНЕТО В ЗАТВОРА НА ТЕЗИ НАРОДНИ ИЗМЕННИЦИ И ***!!да СИ ВЗЕМЕМ ОТКРАДНАТАТА СВОБОДА
43
0
 
0
 
! Отговори
[14] NIE преди 15 години
Масов протест срещу властта тръгва от интернет Блогъри и чатъри зоват за бунт срещу корупцията и политическата некадърност. Серия от мащабни национални протести срещу правителството планират студенти, еколози, фермери и други граждански организации до седмица. Първите шествия са предвидени за 14 януари датата, на която депутатите се връщат от коледната си ваканция. Точно в 10.00 часа студенти ще тръгнат от зала Христо Ботев в Студентски град към Народното събрание, където към митинга ще се присъединят и други недоволни от управлението граждани. Призоваваме всички, които стачкуваха под различни форми поотделно, да се обединят, пишат в съобщението си организаторите. Постави [14] пред името си в знак на солидарност с националния протест срещу мафията, бедността, корупцията и политическата некадърност. Ела на 14 януари в 11.00 часа пред Народното събрание. Препрати това съобщение до всичките си абонати. Подобни текстове се разпространяват от няколко дни между потребителите на Skype, Facebook, както и в повечето български форуми. По този своеобразен начин общуващите в интернет показват своята съпричастност и гражданска позиция. Години наред живеем в най-бедната и корумпирана страна в Европа и дори след 2 години членство в ЕС не е възприета нито една европейска практика. Няма да търпим безнаказано да избиват колегите, приятелите и надеждата ни. Няма да живеем в страх. Години наред живеем на дъното, живеем в страната на мафията, беззаконието и амнезията. Писна ни! Да покажем на политиците ни, че ни пука, че не спим и че няма да ги търпим, пише още в текста на протестиращите. към клип в сайта за видеообмен VBOX7.com пък припомня за абсурдите на изминалата година - убийства, катастрофи, бедствия и други, на които правителството не реагира адекватно.
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
УКРАЙНА ИЗПЪЛНЯВА ОТЛИЧНО АМЕРИКАНСКАТА ПОРЪЧКА. ДА СПРЕ ГАЗА ЗА ЕВРОПА. И ЕВРОПА,НАЙ ГОЛЕМИЯТ КОНКУРЕНТ НА АМЕРИКА ДА БЪДЕ РАЗОРЕНА. ЕТО ТЪЙ АМЕРИКА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ТЕЖКАТА КРИЗА ОТ КРАЯ НА 2008 Г НА ГЪРБА НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ.ДО 32ХОХОЛ, ДУХ***Й !
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
на къв бунт бе смешници?що всички почти са за украйначе газта да не е неинна русия е ако иска ше продава ако иска нетва все едно да вдигнете бунтче магазините в неделя не работят
40
0
 
0
 
! Отговори
vikaite putin za pre преди 15 години
vikaite putin za prezident na BGvikaite putin za prezident na BGvikaite putin za prezident na BGvikaite putin za prezident na BGvikaite putin za prezident na BGvikaite putin za prezident na BGvikaite putin za prezident na BGvikaite putin za prezident na BGvikaite putin za prezident na BGvikaite putin za prezident na BGvikaite putin za prezident na BG
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Малкия ПУТин звъннал веднага на Големия Путин, вероятно за да се оплаче, че му се е свършил вазелина, точно в средата на кризата е останал на сухо!

Спонсорирани публикации