Станишев спешно звънна на Путин, Първанов препита Юшченко

Руският премиер е обявил, че Украйна отказва предложенията на Москва
6 яну 2009 16:55,
119
Станишев спешно звънна на Путин, Първанов препита Юшченко
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Сергей Станишев е разговарял за газовата криза с руския премиер Владимир Путин, с вицепремиера на Украйна и с ръководителя на "Газпром“ Алексей Милер. 

"Г-н Путин ме информира подробно за предложенията на Русия към Украйна.

Предложението на Русия е Украйна да плаща по 250 долара за 1000 кубически метра и това е значително по-ниско от други договори на Русия", каза Станишев.

Премиерът информира още, че Владимир Путин е обявил, че Украйна е отказала тези условия.

"Украйна иска посредник в преговорите, а Русия не желае такива.

Казах на г-н Путин, че очакваме да се направи всичко необходимо, за да се изпълняват и задълженията на "Газпром", защото получих уверения, че всички количества от "Газпром" се доставят до украинската граница.

Поисках и разговор с председателя на Еврокомисията", каза още Станишев.

Председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер е информирал Станишев по телефона, че Украйна напълно е прекъснала транзита по балканското направление и ситуацията е критична.

Отклоняват газ с всеки изминал ден във все по-големи обеми.„Газпром” е готов във всяка минута да възобнови преговорите с Киев, но от тях няма никакъв отговор, не е ясно с какво се занимават, посочил Милер.

Той уверил Станишев, че „Газпром” максимално увеличава в момента обемите подаван газ за европейските потребители, но за съжаление те не могат да достигнат до тях.

Сергей Станишев е провел телефонен разговор с Григорий Немиря – вицепремиер, отговарящ за сътрудничеството с европейските държави, упълномощен от министър-председателя Юлия Тимошенко да коментира темата.

Според него Украйна стриктно изпълнява задълженията си за транзитиране на природен газ, но през нощта, според украинската страна, Русия е прекратила радикално доставките на руско-украинската граница.

От вчерашния обем от около 300 млн. куб. м газ, в момента се доставяли едва 70 млн. куб. м.

По-късно във вторник от прессекретариата на българския президент съобщиха, че Георги Първанов е провел телефонен разговор с украинския си колега Виктор Юшченко.

Българският държавен глава е поставил въпроса, че ако за редица европейски страни подаването на газ от територията на Украйна е намалено, то за България и съседните й държави е изцяло преустановено.

Президентът на Украйна е информирал Георги Първанов за количествата газ, постъпили на границата на Украйна от Русия и транзитирани за европейските страни.

По време на разговора двамата държавни глави са отбелязали, че поради различията в данните за постъпващите в Украйна количества газ, е важно да има независими наблюдатели на диспечерските пунктове.

В отговор на поставеното от българския президент искане за възстановяване на подавания за България газ, макар и в намалени количества, президентът Юшченко е поел ангажимент да съдейства пред ръководството на "Нафтогаз" за скорошно решаване на въпроса.

Спирането на доставките на руски природен газ вече започна да се отразява на много европейски страни.

Според справка на Европейския съвет по международни отношения Латвия, Словакия, Финландия и Естония са 100% зависими от руския газ. България, Литва и Чехия са зависими над 80%, а Гърция, Австрия и Унгария – над 60%. 

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Личи си, че се опитваш да демонстрираш интелект, но си личи и че си ш.и.б.а.н гад. ***.а си обяснява всичко с "лошите" комунисти. И ти явно не правиш изключение.
37
0
 
0
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 15 години
Germania ne e na stranata na Ukraina. Koi sa "cjala Evropa"?Pro4eti moja komentar po-dolu i shte razberesh, 4e Ukraina igrae"ruska roletka" i ne spazva dogovorenostite ot predi 1 godina.
36
0
 
0
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 15 години
Sega e vremeto. Zashtitavaite Bulgarskite interesi.Ako bjaha Poljacitenikogo njamaha da slushat, da ama te njamat Atomna.A za gazta, problemite idvat ot Ukraina. Ako si spomnjate predi 1 godina imashe problem i togava Rusia i Ukraina se razbraha za novite ceni. No 1 godina izmina, a Ukraina ne reagira, kara ja po staromu, t.e. na 1/2 otcenite za EU. Sega Ukraina spira kran4eto (po-to4no namalava naljaganeto) na transita kam BG i Ro, za da predizvika konflikt m/y tezi darzavi i Rusia. Tova predadoha po Deutsche TV predi 2 dni.Naljaganeto za West Europe sashto e namaleno ot Ukrainska strana, no WE izpolzva i gazoprovod prez Polsha, taka 4e sa po-nezastrasheni. Germania ima hranilishta sas zapasi za 60-90 dni, podobno na Bulgarskoto v Chiren.
35
0
 
0
 
! Отговори
Върл Антикомунист преди 15 години
Извинявай 11, какво очакваш от споделящите тук мнението си хора?1. Да сипят хвалебствия към партията (с голямо "П-ка"), мадритският "мъдрец" и "благонравният" сокол.2. След като си купят по кофа *** и запалят *** радост да уважат жената и нахранят децата, да полегнат с усмивка на уста.3. На следващият ден в "топлите" автобуси да сипят учтиви извинения към заобикалящите ги "задоволени" граждани.....и т.н,т.н.Ти 11 си сексуално неудовлетворен комунист, за който нуждата от Съветска любов е по силна даже от страста ти към спирта. На нас нищо друго не ни остава освен да споделим опита на глистите в *** ти, че това е нашата родина и слънцето което се вижда от отвора е Газпром Неразрушмий.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Товарищ Стани6ев ,ты опять обосрался немножко !Ша ти атрежа ашите ,непаслушник такъв !!
33
0
 
0
 
! Отговори
grazin преди 15 години
Ами няма как цялата политика ни е такава. Газ, петрол и ядрено гориво от москва. Ако русия кихне ние ще се насерем. Нормално е де, нали всички сме големи русофили:) Да живей Българо-съветската дружба и бат серго начело на нея.
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Trqbva vsi4ki da se obedinim protiv rusnacite i da gi izgonim v Azia kadeto im e mqstoto.Do kakvoto se dokosnat rusnacite tam pove4e givot nema
31
0
 
0
 
! Отговори
Печен преди 15 години
Протос, България и Македония трябва да си прибере, не само северна Добруджа. Украйна е Македонията на Русия. ;)
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Антикомунистите да напуснат!Какво значи антикомунист?*** с претенции за гений
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Bravo na Ukraina ,pokaza na moskalite 4e ne im ot tqh.Cela Evropa e na stranata na Ukaraina i 6e sadi Moskva
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
как най лесно???се сваля комунист от дърво?Като прережещ въжето разбира се
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Руснаците да вземат да си преберат украйната, че много проблеми създадоха тези така наречени "украинци" Ама така е, те им дадоха да си направят държава и украинците веднага се обърнаха против руснаците.Прекалено са добри братушките. Държава с подобни възможности не трябва да търпи подобни своеволия.
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да подкрепим братята украинци. Утре руснаците ще кажат че ние крадем газ.
25
0
 
0
 
! Отговори
Johnny ATAKISTA преди 15 години
NA BUNT!14 .01.09pred NS!
24
0
 
0
 
! Отговори
hohol преди 15 години
Kogato e imalo Kiewska rus moskva e bilo selo.Taka 4e izmislenna dargava e Rusia-Moskalia
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
При вземането на всички решения България ще има реално влияние, защото при договорното съотношение не може да бъде пренебрегвана българската страна, подчерта Станишев, като изтъкна личния принос на президента на Руската федерация за постигането на този резултат. Премиерът подчерта, че споразумението по проекта Южен поток" е от стратегически интерес за България, тъй като диверсифицира пътищата за енергийни доставки и придава по-голяма тежест на България на енергийната карта на Европа.
22
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 15 години
До номер 2 Нека първо да си решиме вътрешния проблем и той е" Царя - в Мадрид Доган- в Турция Станишев- в Русия.
21
0
 
0
 
! Отговори
Казуска преди 15 години
Тези Ви надъхвния без какво можем и без какво не , ми напомнят преди време едни други подомни Вам които викаха "Много сме, силни сме"Както времето показа нито бяха много , нито пък силни:)))Хайде сега глътнете си дозата зеленорецептни хапчета и помислете пак, естествено ако можете!
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ето ви комунистите в цялото им величие. Гласувайте за тях!
19
0
 
0
 
! Отговори
Преминаваща преди 15 години
Бързо идете до границата и отвъртете крана без някой да ви види.

Спонсорирани публикации