Газовият студ тласка Европа към Студена война

Като прекрати доставките на газ, Путин хвърли предизвикателството към ЕС, а не към Киев
8 яну 2009 10:36,
170
Газовият студ тласка Европа към Студена война
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изглежда, газовата война не дава очакваните резултати на Кремъл, пише в днешното си издание Таймс.

Като прекрати доставките на природен газ, Путин хвърли предизвикателството към ЕС, а не към Киев.

"Руският премиер не крие, че смята да използва държавния газов монопол като оръжие и опитите ситуацията да се представи като чисто икономически спор между доставчика и потребителя изглеждат смешни".

Според изданието Путин преследва цели: да накаже украинското правителство за желанието му да се присъедини към НАТО и да се разбере от страните от Източна Европа, че на Русия не трябва да се обръща гръб.

За да удовлетвори искането на Москва за двойното увеличение на цените на газа, Украйна ще трябва да даде почти целия кредит от 16 млрд. долара, който получи само преди два месеца от Международния валутен фонд, за да се справи с прииждащата финансова криза.

Сега пък нито един украински политик не може да се реши на тази крачка в условията на настоящата политическа криза в Киев.

В резултат на всичко това Русия може да загуби подкрепата на някои европейски страни, които до този момент са заемали балансирана позиция и не позволиха влизането на Украйна и Грузия в НАТО.

А Евросъюзът ще помисли върху това как да преодолее газовата си зависимост от Москва.

По-рано днес Times излезе с материал под заглавието "Зъзнеща BG иска пускането на спрян реактор", в която пише, че "най-бедната държава в Европейския съюз иска това като компенсация за високата цена, която плаща заради прекратените газови доставки от Русия."

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации