Летиш с 200 на пътя – плащаш и си тръгваш

Катаджиите няма да взимат книжки по новия закон
Обновена: 12 ное 2010 14:09 | 12 ное 2010 13:13,
377
Летиш с 200 на пътя – плащаш и си тръгваш
Снимка: БГНЕС

Главозамайващ нов закон за движение по пътищата прие Народното събрание.

Баровците със скъпи коли, които карат бързо, вече няма за какво да се притесняват – дори да минат с 200 километра в час в центъра на София, няма да им вземат книжката. Вместо това ще плащат по-високи глоби.

Ако са превишили скоростта с 50 километра – ще се бръкнат с 350 лева, а за всеки 5 километра над 50-те – с по 50 лева върху глобата. Книжката няма да им бъде отнета дори да минат втори път в центъра на София, пак с 200 километра в час – ще си платят и ще си я запазят. Също така – дори да направят нарушението трети път. Едва след това се счита, че въпросният състезател системно нарушава закона и книжката ще му бъде взета.

Според вносителя Светослав Иванов от ГЕРБ повишаването на глобите има превантивен ефект, който вече се вижда по движението по Цариградско шосе – бус лентата се опразнила след въвеждането на камерите.

Според Румен Такоров от БСП обаче законопроектът е писан по-скоро за Симеон Дянков, отколкото за хората.

„Не трябва да има водач, който да е превишил 50 километра и да не му се отнема за известно време свидетелството за управление”, посочи депутатът.

„Не глобата е тази, която може да накара някой да не кара със скорост, която да създаде проблем”, посочи бившият транспортен министър Петър Мутафчиев.

Законът предвижда още една екстра за богатите – ако платят бързо глобата си, получават промоция – само 70% от сумата.

„Ето я презумпцията – ако нямаш пари, няма да нарушаваш. Ако имаш пари – нарушаваш и плащаш”, посочи Мутафчиев.

Предвижда се и въвеждането на електронен фиш не само за леките нарушения, а и за по-сериозните.

Управляващите заявиха готовност да променят закона между първо и второ четене, но основната част – отпадането на санкцията – отнемане на свидетелство за управление, щяла да си остане така.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още по темата: КАТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
328
0
 
19
 
! Отговори
СПЛД преди 13 години
Ако тези лятящите размажат някого по колко ще плащат на парче ? На тегло ще се плаща...
327
7
 
3
 
! Отговори
Nikolay преди 13 години
Na vseki se sluchva da previshi skorosta. Taka triabva da byde. Na men mi vzeha knijkata za 1 mesetz zashtoto vlizam v edno selo s 82 km/h. Tochno varnah gazta i me izdebnahas kamerata vednaga sled znaka. Moje li po celia pat da spazvam ogranichenie i vlizam otplesnat v edno selo to oshte ne se vijdat kashti te snimat s kamerata. Ima hora koito s knijkite si izkarvat hliaba. Naistina tova e po razumno. Koito previhava skorostta shte go hvanat 3 pati.
326
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Катаджиите няма да взимат книжки по новия закон
325
2
 
17
 
! Отговори
mirku преди 13 години
Letish s 200 s kolata plashtash i letishtni taksi :)
324
0
 
15
 
! Отговори
dmns преди 13 години
Според мене тва е апел да си купим по 1 Hummer и да минем през Филиповци и кварталите от сорта пълни с гнусни *****асари! ;)
323
7
 
1
 
! Отговори
Пернишкия кръстосвач преди 13 години
Батка -мен ме глобиха 50 лв щото излязох от гаража на заден ! Така че кат караш с тази скорост на задна- хубаво се дзвери в огледалцата за щумкари -куки !! Не ти требе да гледаш напред щото твойто предно ще е задното за тебе!!!!!!!!
322
0
 
3
 
! Отговори
G 47 PILOT преди 13 години
Впрочем ,колеги някой знае ли, ако карам с 240 км/ч на заден ход и ме засече перископа , дали ще ме .... таковат ??? Дали са приелинещо по тоя казус ?/моля за сериозни отговори/
321
3
 
3
 
! Отговори
G 47 PILOT преди 13 години
Сега трябва да приемат и глобата от превишаване 50лв.+50+50+50+.....примерно до 200км/ч = може да стигне до 3000лв. , ДА СЕ ПЛАЩА ВЕДНАГА НА ПОЛИЦАИТЕ НА ПЪТЯ ! ЗА 1 СМЯНА - ХОП ПОЛИЦАЙ - МИЛИОНЕР ???!!! Я да не съм луд да си давам книжката - ще цакам докъто къндисат ?! Ситуациата , колеги става сериозна ! Очаквайте на средата на осевата линия на пътя да се появи перископ на скрит полицай ! Опасноста ще дебне отвсякъде !
320
4
 
12
 
! Отговори
Машка преди 13 години
Браво, господа! Вие сте гениални, това е още един от великите Ви закони. Продължавайте все така, за да не ни разочаровате
319
9
 
1
 
! Отговори
Смут преди 13 години
Аз немога да разбера половината от които пишете неможахте ли да разберете.Превишил скорост плащаш 500лв и продължаваш.Ако не си платиш ти взимат книжката.Кой *** ще плаща цял ден глоби.
318
2
 
9
 
! Отговори
флатко преди 13 години
"живи да ги оплачеш"...но какво по-голямо удоволствие е да ги оплачеш... мъртви :):):):):
317
2
 
7
 
! Отговори
V преди 13 години
tolkova sa umni nashite upravnici che ne im stiga akala da prepishat zakona ot nqkoi bqla darzhava iiiiiiiiiiiiiiiiii si reshavat problema,ama NE teh gi e prihvanal SINDROMA NA SHOPA (darvena glava)
316
1
 
21
 
! Отговори
флатко преди 13 години
Аз съм съгласен с новия закон, но само при едно условие - ако нарушителя, веднага след като си плати глобата, бъде разстрелян. Тогава няма нужда да му вземат книжката :)
315
1
 
22
 
! Отговори
Възмутен преди 13 години
Това е цел,само и само да напълнят хазната,че....да има какво да крадат после,нашите мили управници!Че те горките вече всичко окрадаха,и...сега няма какво!Горките те...живи да ги оплачеш....
314
0
 
23
 
! Отговори
клетва преди 13 години
Дано първият блъснат с висока скорост след влизането на закона в сила да е депутатски син!
313
1
 
20
 
! Отговори
ПЕПА преди 13 години
ЛУДОСТ!!ДАЖЕ И ДА ТЕ ПРЕГАЗЯТ ВСЕ ТАЯ.ПЛАЩАШ И ЗАМИНАВАШ..А ПЪК И ДА НЕ СПРЕШ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ.ТЕЗИ ЛЮДЕ С ТАКИВА КОЛИ ДА НЕ БИ ДА СА СЛУЧАИНИ??БРАВО!!
312
0
 
1
 
! Отговори
za 314 преди 13 години
Dogi Hidroto , liavoto mydo na BSP
311
0
 
21
 
! Отговори
Варналията преди 13 години
Поредното безумие на нашите политици...малко са жертвите на пътя явно...сега ще се удвоят,а самите катастрофи утроят...
310
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Забележете снимката.Вижте човека който в заден кадър бърка в кофата за *** и вижте полицая на преден кадър.Значи полицая ви спира и вие взима 20 лева които после дава на клошара.С 20 лв които му давата вие всъщност извършвате благотворителност и като във всяка нормална държава ви облекчават от данъци,в случая от наказание.А вие се нахвърляте на КАТ.....
309
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Баровците със скъпи коли, които карат бързо, вече няма за какво да се притесняват дори да минат с 200 километра в час в центъра на София, няма да им вземат книжката. Вместо това ще плащат по-високи глоби."Чрес ГЕРП кам прогрез!!!!

Спонсорирани публикации