Летиш с 200 на пътя – плащаш и си тръгваш

Катаджиите няма да взимат книжки по новия закон
Обновена: 12 ное 2010 14:09 | 12 ное 2010 13:13,
377
Летиш с 200 на пътя – плащаш и си тръгваш
Снимка: БГНЕС

Главозамайващ нов закон за движение по пътищата прие Народното събрание.

Баровците със скъпи коли, които карат бързо, вече няма за какво да се притесняват – дори да минат с 200 километра в час в центъра на София, няма да им вземат книжката. Вместо това ще плащат по-високи глоби.

Ако са превишили скоростта с 50 километра – ще се бръкнат с 350 лева, а за всеки 5 километра над 50-те – с по 50 лева върху глобата. Книжката няма да им бъде отнета дори да минат втори път в центъра на София, пак с 200 километра в час – ще си платят и ще си я запазят. Също така – дори да направят нарушението трети път. Едва след това се счита, че въпросният състезател системно нарушава закона и книжката ще му бъде взета.

Според вносителя Светослав Иванов от ГЕРБ повишаването на глобите има превантивен ефект, който вече се вижда по движението по Цариградско шосе – бус лентата се опразнила след въвеждането на камерите.

Според Румен Такоров от БСП обаче законопроектът е писан по-скоро за Симеон Дянков, отколкото за хората.

„Не трябва да има водач, който да е превишил 50 километра и да не му се отнема за известно време свидетелството за управление”, посочи депутатът.

„Не глобата е тази, която може да накара някой да не кара със скорост, която да създаде проблем”, посочи бившият транспортен министър Петър Мутафчиев.

Законът предвижда още една екстра за богатите – ако платят бързо глобата си, получават промоция – само 70% от сумата.

„Ето я презумпцията – ако нямаш пари, няма да нарушаваш. Ако имаш пари – нарушаваш и плащаш”, посочи Мутафчиев.

Предвижда се и въвеждането на електронен фиш не само за леките нарушения, а и за по-сериозните.

Управляващите заявиха готовност да променят закона между първо и второ четене, но основната част – отпадането на санкцията – отнемане на свидетелство за управление, щяла да си остане така.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още по темата: КАТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А според теб коя партия трябваше да бъде на влас ДПС - ли ? или червено турската БСП а доколкото за *** могат да забравят че ще стават шофйори без основно образувание
287
4
 
4
 
! Отговори
тотю преди 13 години
мога да карам и без книжка
286
0
 
5
 
! Отговори
гост преди 13 години
Не знам само кое му е идеалното!Никоя цена не е достатъчно висока да плати човешкия живот!
285
2
 
5
 
! Отговори
гост преди 13 години
Нямам думи!!! Айде да се избием на пътя и България да изчезне съвсем! До къде стигна простотията на нашето така наречено правителство!
284
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 13 години
А и нали се сещате какви пари ще вземат от малгалите-джигити, дето ушевите *** не смеят и думичка да им кажат? Те и без книжки карат, или с купени книжки - да сте виждали *** в учебна кола? А и как ще изкара листовките животното, като е неграмотно? - Ще продължат да мачкат хора съвсем безнаказано, а ние само ще псуваме по форумите !!!Как можахте бе, как можахте преди година и половина на изборите да ни натресете това престъпно животно Борисов ?Нация от ***, заслужаваме си съдбата.
283
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
оооо..ама тия тръгнаха през просото вече...то бива наглост и алчност ама това тяхното на нищо не прилича вече... мисля че правилника за движение би трябвало да е за всички...но не би...ето една вратичка за господата имащи пари...от една страна нека се трепят щом искат но защо ще застрашават живота и на останалите?
282
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Най-вероятно в дъното е пак онова мръсно джудже с бабешките цъкли - готов е на всякакви низости за пари !!!Би се получило много забавно, ако някой джигит, летящ с 200 блъсне детето му, хвърли го с бронята си на 15 метра и го размаже в някоя бетонна стена.То всичко се връща - на т.нар. "цар", дето беше разперил ръце да заграби цяла България, синът му катастрофира и без ръце остана...
281
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Ясно - въпросът е не да се спре войната по пътищата, отнемаща по около 3 живота средно на ден (да не говорим за още по-големият брой ранени и осакатени), а да се вземат пари - било за хазната, било за джобът на ушевите ***, защото те ще използват новият закон за още по-безмилостен рекет.Не че се учудвам - това престъпно правителство не може да ме учуди вече по никакъв начин и с никаква идиотия.
280
1
 
8
 
! Отговори
Aре,стига бе..... преди 13 години
Не мога да повярвам!Тия от Парламента за човешки животи ли говорят, или само за пари?Истината е една:ТРЯБВА ДА СЕ ОТНЕМА КНИЖКАТА,А ЗА ШОФИРАНЕ БЕЗ НЕЯ-ЗАТВОР!!!Толкова е просто.А ако гореспоменатите персони искат така да пълнят бюджета-да им закарат трупове от моргата.Хубаво да го напълнят!
279
0
 
1
 
! Отговори
edin ot mnogoto преди 13 години
.. te sa kazali do 3to naru6enie pla6ta6 , tei 4e ako 6te gazi6 gledai da e ot purvite naru6eniq :P . ina4e po seriorno poglednato obi4ainata praktika da se promenqt zakonite po vkusa na elita v bg !
278
0
 
10
 
! Отговори
instruktor преди 13 години
*** простаците дето ни управляват, какъвто народа такива и управляващите ,естствено и законите ни ще бъдат глупави, а честито така ще преборим хулиганите на пътя.
277
1
 
0
 
! Отговори
Erk0 преди 13 години
Ozakonena korupciq...za da mogat da si zemat spokino parite a ne da se kriqt i da ni karat da davame 20-kata mejdu dokumentite!!!
276
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
o s mangizi lesno ami kvo pravim ako nqkoi postrada,pla6a6 i pak gaz neobmisleno.
275
1
 
2
 
! Отговори
nn преди 13 години
Малко приказваш глупости не мислиш ли ?Не мислиш ли,, че "някой" си ще кара кола за 20-30к лева, че и повече и ще го сбърка да си плати глобата ?
274
0
 
8
 
! Отговори
Emo преди 13 години
Нямам думи просто! Егати *** дето са в това НС!
273
1
 
20
 
! Отговори
Капитала преди 13 години
Демокрация ли?! Пикая аз на тази демонокрация дето дава права само на онеззи, които могат да си ги платят!!!!Щом е така, нека някой "джигит", карайки със 200км в час, да утрепе някой мой близък, пък да видим парите му ще успеят ли да го отърват от моя съд.....
272
10
 
1
 
! Отговори
ac/dc преди 13 години
Идеално...накрая хората ще започнат да карат разумно:)то и тези с парите ще се позамислят даже на магистралата ако карат с 200 при всеки 5 километра над ограничението сумата ще стане доста добра и въпреки че имат пари няма да им се иска да ги дадат за такава глупост ...повярвайте ми ще свърши работа този закон
271
0
 
23
 
! Отговори
mao_dze_dun преди 13 години
Е, вече знаем, колко струва човешкия живот в България - 350лв. + по 50 лева за всеки 5 километра в час над 200. Нямам думи.
270
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това го отмениха преди около година и повече
269
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
масова практика е полицаите да се крият по булевардите кудето е допустимо да привишиш скоростта с 10 или 20 км.а никога не стоят до училища кудето е недопустимо да се кара над 40км.?!ако се приеме това безумие пожелавам на глупците те да са първи потърпевши..!!!!!

Спонсорирани публикации