Дилемата на депутатите – закон или скъп подарък

Журналисти под прикритие им обещават лукс телефон
Обновена: 2 дек 2010 14:28 | 2 дек 2010 07:10, Петя Шекерлетова
515
Дилемата на депутатите – закон или скъп подарък
Снимка: БГНЕС

С какво се занимават българските депутати в работно време? Журналисти под прикритие от bTV и „168 часа”, представящи се за вносители на луксозни мобилни телефони, поканиха на лъскаво парти депутати от всички парламентарни групи.

Бяха им обещани скъпи подаръци, каквито, според закона за конфликт на интереси, те не могат да приемат.

Работният ден на българските депутати започва съвсем обичайно. Около 12 часа в сряда, по време на гласуването на така наречения данък колиба, парламентаристи започват тихомълком да напускат залата.

Групата включва депутати от всички партии.

38 депутати са поканени на скъпо парти в луксозен хотел, като им е обещано за подаръци суперскъпи мобилни телефони, струващи по над 6000 лева бройката. 16 народни представители се поддават на изкушението.

Това са: Лъчезар Иванов, Емил Гущеров, Евгени Стоев, Ивайло Тошев, Геновева Алексиева, Светослав Тончев, Александър Стойков, Деян Червенкондев - от ГЕРБ, Кирил Гундеров - от "Атака", Митхат Метин, Ердоган Ахмедов, Петя Раева - от ДПС, Бисерка Петрова, Дарин Матов - от РЗС, Румен Такоров - от БСП, Димитър Чукарски - независим.

На въпрос какво знае за въпросните телефони депутатът Лъчезар Иванов отговаря така: "Че са най-хубавите, ръчна изработка са, изключително надеждни и годни са. Аз съм ползвал такъв телефон. Знам, че като се обадиш в чужбина има и допълнителни екстри”.

На въпрос защо е избрал да не е на заседание, а на въпросното събитие, след като журналистите разкриват, че това е просто един експеримент, Иванов реагира така:

„Вие видяхте, че над десет колеги бяхме… Вие използвате името на една компания… Аз съм дошъл на това мероприятие и сега се връщам на работното си място... Вие нарушавате много закони. Първо се запознайте с правилата. Аз се обадих на колеги, за да разбера дали не е номер”.

Ето как протече разговорът с друг депутат - Митхат Метин:   

- В момента тече ли заседание на Народното събрание?
- Да!
- А вие защо не сте на работа?
- Кой ви е казал, че не съм в момента?
- В момента на работа ли сте?
- Вижте... Вижте, народният представител, макар да изпълнява определени задължения вътре във… и трябва да присъства и да гласува, той не е служител...
- Какви задължения изпълнявате вие сега в този хотел?
- .... (мълчи и ходи)
- Какви държавнически задължения изпълнихте вие тук?
- Бях поканен от... с колеги... ето можете да видите там колеги... наши има... бях поканен... решихме да се отзовем и се връщаме в парламента.


515
Още по темата: НС
Още от
Напиши коментар Коментари
51
7
 
17
 
! Отговори
1 преди 6 години
Хахаха- ето сега Европейски съюз да се намеси и с тежката си дума да поиска оставката на цялото правителство, като непригодно да върши работа, за което е избрано и като вредно за народа си- явно на местно ниво нито хората ще ги бутнат от власт, нито самото правителство ще се махне доброволно- от де толкоз съвест!
50
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо да ходят на работа,като има кой да им я върши? : германия се занимава с калинка,венеция се занимава с мишел бонев,уорлик се занимава с румен петков...
49
1
 
2
 
! Отговори
asd преди 6 години
"разпаднИ" ?!? Неграмотен!
48
1
 
29
 
! Отговори
svetlio преди 6 години
В Българския речник имаме една много звучна дума за тоя случаи:
***!
47
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хората просто са се "отзовали". какво толкова? за какво им е да гласуват закони? кой ли ги спазва?
46
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е ние си ги избрахме...а гаф след гаф правят,на другите избори няма се повтори това ..герб ще се разпадни като фирмата на царя.
45
8
 
7
 
! Отговори
младен преди 6 години
Господ няма, ама пък за сметка на това простотия бол!!!
44
1
 
23
 
! Отговори
ico33 преди 6 години
те всички трябва да си ходят...но да не забравяме ,че ни си ги избираме...и докато си стоиме на топло и докато не се надигнем така ще е ..ще си правят каквото си искат
43
4
 
33
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Божееееееееее гласувах за ГЕРБ и сега съжалявам.В началото ББ се перчеше край на отсъствията от заседания и други подобни неща.Да ама НЕ.СЕга нека същите тези журналисти на които казваме едно голямо БАВО да го попитат какво ще последва за депутатиет от неговата група.Колкото и да не ми се иска ще го кажа прав беше Станишев като ги нарече ЦИРКАДЖИ.Жалкото е че ние им плащаме заплатите и ги траем.
42
0
 
32
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
Браво на журналистите!!!!!!
41
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И фейсбук не може да ги гътне,имат имунитет и най - важно ..нагли са.Ще се пакаже Цачева по някоя телевизия и ще каже че ще бъдат наказани.))))))))
40
0
 
34
 
! Отговори
ABC преди 6 години
Май е време Лъчо да си ходи, достатъчно издънки направи .... видя се че е ПОДКУПЕН ДЕПУТАТ и явно за НИЩО не става .... хайде мойто момче, ходи си вече, нямаш работа в парламента !!!
39
0
 
24
 
! Отговори
2,5 преди 6 години
те това сме,народните избраници,бай Ганьо си е бай Ганьо дори и депутат то там са най големите маскари,както го е рекъл Алековия герой...
38
1
 
34
 
! Отговори
Фейсбукър преди 6 години
Веднага да се направи група във Фейсбук "15-те вън от парламента" !!!
37
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе май пак бяха повече депотати от герб,поредния гаф,ами тия от културното министерство ...40 души ходят да ядат и пият в Италия,напрактика видяхме от тия 40 човека само Татяна Лолова.Но те италианците ще си свършат работата и ще се рабере кой наистина е плащал за всичко.Дано не са харчили нашите парички тия културни дейци.
36
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъчо "Мозъка" е уникален! Няма по-безочлив и продажен! Ще види ли най-накрая Бойко колко струват хората му - един телефон!
35
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Резил след резил.Калина ,депутатите ..........
34
0
 
35
 
! Отговори
gtf преди 6 години
Лъсна лицето на бг парламента - селяни на кьор софра. тея хора приемат закони ...
15 от 38 - почти половината
33
0
 
40
 
! Отговори
данъкоплатец преди 6 години
Всички депутати, които са отишли за безплатни подаръци, през работно време, с покана, подписана с името на известен нацистки военнопрестъпник
ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА!!!!!!
ВЪН ДОЛНИ МРЪСНИЦИ!!!!!!!!
32
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички които са се отзовали на поканата моментално да бъдат изгонени от парламента и да започне основна проверка на имотното им състояние,да видим колко интересни работи ще лъснат и на колко още подобни събития са присъствали и са си тръгнали с подаръци обаче.

Спонсорирани публикации