Годината, в която Земята си го върна

От бедствия загинаха повече хора, отколкото от тероризъм
Обновена: 21 дек 2010 13:40 | 21 дек 2010 07:03,
92
Годината, в която Земята си го върна
Десетки милиони пакистанци бяха засегнати от наводненията тази година. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Това беше годината, в която Земята си го върна. Земетресения, горещини, вулкани, унищожителни тайфуни, свлачища и суши убиха повече от четвърт милион души през 2010 г. – най-смъртоносната за повече от поколение.

В природни катаклизми в света тази година са загинали повече хора, отколкото са убити при терористични атаки през последните 40 години общо.

„Изглеждаше все едно идваха на вълни едно след друго“, казва Крейг Фугейт, ръководител на Американската агенция за контрол при кризи, цитиран от msnbc.

„Изразът „веднъж на 100 години“ практически изгуби смисъла си тази година.“

В повечето случаи трябва да виним себе си, е общото мнение на учени и специалисти по управление на кризи.

Въпреки че природните катаклизми са случайни събития, заради човешката дейност годината е особено смъртоносна, скъпа, екстремна и объркана.

Некачествено строителство и градско планиране помагат на земетресенията да са по-смъртоносни, отколкото биха били сами по себе си. Все повече хора живеят в мизерия и паянтови постройки в пренаселени градове. Това означава, че когато земята се разлюлее, реката прелее или тропическият циклон удари, умират повече хора.

Бедствия като земетресения и вулкани са „горе-долу константни“, казва Андреас Шрафт от застрахователния гигант Swiss Re. „Разликите днес са от хората.“

Януарското земетресение, което уби 220 000 души в Хаити, е перфектен пример. В Порт-о-Пренс живеят почти три пъти повече хора, много от тях в набързо построени жилища, отколкото преди 25 години. Така че същият трус, ако се беше случил през 1985 година, вместо през 2010-а, броят на жертвите вероятно щеше да е 80 000, смята Ричард Олсън, специалист по контролиране на риска от катастрофи в университета във Флорида.

През февруари земетресение, много по-силно от това в Хаити, разтърси област в Чили, която е по-малко населена и с по-добро строителство, а и не толкова бедна. По-силният чилийски трус причини смъртта на по-малко от 1000 души.  

Климатолози отдавна повтарят, че климатът на Земята се променя заради причиненото от човека глобално затопляне и носи екстремни явления като горещини и наводнения.

През лятото едно метеорологично явление причини задушаваща жега в Русия, а далеч на юг предизвика наводнения в Пакистан, които заляха над 100 квадратни километра. Само това единствено метеорологично явление уби почти 17 000 души, повече, отколкото всички самолетни катастрофи в света през последните 15 години общо.

„Това е вид самоубийство, нали? Строим къщи, които ни убиват (при земетресения). Строим домове на места, които при наводнения са залети и се давим“, казва Роджър Билхам, професор по геология в университета в Колорадо.

„Наша е вината, че не сме предвидили тези неща. Знаете, Земята си прави своето.“

Не е нужно някой да казва на Вера Совинова колко лошо може да стане. Тя е 52-годишна администраторка в зъболекарска клиника, която през август приемаше бежанци от московските рекордните жеги, смог и пожари.

„Мисля, че е краят на света. Планетата ни предупреждава какво ще стане, ако не се грижим за природата.“

Екстремното време, което доминира 2010 година, е класическо проявление на причиненото от хората глобално затопляне, за което учените предупреждават отдавна. Те пресмятат, че убийствената гореща вълнà в Русия би се случвала веднъж на 100 000 години без глобално затопляне. Предварителни данни показват, че през тази година в 18 държави е преминат рекордът за най-топъл ден в историята.
 
„Тези събития нямаше да се случват без глобално затопляне“, казва Кевин Тренбърт, ръководител на екипа за климатични анализи на Националния център за атмосферни изследвания.

Затова хората, които изучават природните катастрофи, смятат, че би било грешка 2010-а да се приеме просто като лоша година.

„Земята си връща за погрешните решения на хората“, казва Дебарати Гуха Сапир, директор на центъра за изучаване на епидемиите при природни катастрофи към Световната здравна организация.

„То е почти все едно политиците, правителствените политики за развитие да помагат на Земята да си го връща, вместо да ни предпазват от това. Създадохме условия, в които дори най-малкото нещо, което направи Земята, да има наистина непропорционално голямо отражение.“

Ето и събитията през 2010-а, които са всичко друго, но не и нормални: Докато земетресението в Хаити, горещата вълнà в Русия и наводненията в Пакистан взеха най-много жертви, смъртоносни трусове разлюляха също Чили, Турция, Китай и Индонезия в една от сеизмично най-активните години от десетилетия.

До средата на декември е имало 20 труса със сила 7 или повече, за сравнение обикновено са 16. Тази година е близо до най-тежката в това отношение 1970, но не е рекордна, не е и много над средното за брой силни земетресения, според американския сеизмологичен център.

Само наводненията до септември са убили повече от 6300 души в 59 държави, по данни на Световната здравна организация.

До края на ноември 2010 година от природни бедствия са загинали близо 260 хиляди души, в сравнение с 15 000 през 2009, сочи информация на Swiss Rе. За сравнение жертвите на тероризъм от 1968 до 2009 година са по-малко от 115 000, според доклад на Държавния департамент на САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
calipsa преди 13 години
2012 the end
92
0
 
1
 
! Отговори
niki преди 13 години
природата ще разчисти нас
91
0
 
8
 
! Отговори
ritci преди 13 години
Какво е виновна общината? За това,че има метро за 60-65% от софиянци,но те предпочитат да пътуват до работа с автомобил за 40мин. а не с метрото за 10мин.
90
1
 
3
 
! Отговори
камен1 преди 13 години
но каквото и да стане ,така или иначе има нужда от почистване
89
0
 
4
 
! Отговори
камен1 преди 13 години
За нас няма страшно,ние живеем на свещената земя,затуй искат и да ни я вземат.
88
0
 
6
 
! Отговори
Земя преди 13 години
Да,Земята ни го връща,и то ЯКООООО!И още по ще бъде занапред.
87
0
 
3
 
! Отговори
unA преди 13 години
Аз това го приемам като ново начало :)
86
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
объркали сте се, земята тепърва започва да си го връща, докато не се избави от най големия си вирус - човек
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кво си е върнала, бе... Тя ако знае какво сме и намислили...
84
2
 
2
 
! Отговори
Chemtrails преди 13 години
Разпръскването на хипически следи - Кемтрейлс ( Chemtrаils ) - Главните виновнициGlobal Weather Modification за съжаление...Това е навсякъте по света. Пръска се масово навсякъде! Навсякъде има непрекъснати химически следи които се разстилат по сялото небе като облаци...още малко и идва време когато всички хора по цялата планета ще се дигнат и ще искат чисто небе!!!
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама ти пък защо ни се караш? Първобитно мислене имаш ти, защото признаваш само своето мнение. Теориите и хипотезите са много, а коя е вярната , може би бъдещето ще покаже.
82
1
 
2
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"И какво стана с онези писма, в които учени признаваха, че изкривяват данните"Ако си чела писмата ше знаеш че нищо подобно няма там. Също като wikileaks - много шум за нищо.
81
0
 
4
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"Земетресенията могат да бъдат причинени от вече изпразнени мини, нефтени кладенци, газови находища..... Понеже в земната *** остават огромни кухини и един ден те се запълват."Не, не могат. Подобни събития могат да бъдат отчетени със сеизмограф, но това са просто еденични събития, и са твърде слаби за да се осетят без специална апаратура.Земетресенията се образуват от триенето на тектоничните плочи.
80
2
 
3
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
До 74"Едва ли им е свършил камъка."Не им е свършил камъка, а просто до толкова са можели да броят."Имали са знания може би по-големи от колкото ние сега имаме."Хахахахаха. Може би са имали познания по-големи от твоите."Доста любопитно е как преди 1000г са знаели за съществуването на черна дупка в центъра на млечния път"Те даже не са знаели че има такова нещо като космос. Смятали са че небето е твърд похлупак над земята и звездите са забити в него.
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Земетресенията могат да бъдат причинени от вече изпразнени мини, нефтени кладенци, газови находища..... Понеже в земната *** остават огромни кухини и един ден те се запълват.
78
6
 
5
 
! Отговори
Луиза преди 13 години
Искам да ми обясните как глобалното затопляне причинява земетресения, много ви моля. Ей така, да си го знам. И какво стана с онези писма, в които учени признаваха, че изкривяват данните, за да докажат повишение на темпертурите? Наводненията се причиняват от човешка небрежност конкретна - изсичане на гори, изместване на корита на реки, но не всичко е заради CO2! Четете повече
77
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще ядеме дървото, щото сме *** и щото процеса е цикличен...
76
1
 
18
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Замърсяването на въздуха в София е много по-голямо от преди. Тези върволици от таратайки, бълващи отровни газове денонощно из улиците, няма да минат безнаказано.Трябва да се ограничи трафикът на леки коли драстично - Общината да измисли нови разпоредби и да следи да се спазват.Иначе скоро посред паветата ще се вихрят урагани и ще падат потопи.
75
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този календар е направен само за да ни предупреди и да можем да се подготвим а че това ще се случи без значение дали сме готови или не за мен е ясно. Аз ще бъда от готовите пък за вас не знам. Не говоря за собствея си живот а за тези които ще мога да спася. Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Само ако си помагаме и сме задружни, без егуизъм, алчност , суета, лакомия и т.н. имаме шанс да се справим. Нима в библията не пише същото, за страшния съд и че всички ще платят скъпо
74
1
 
3
 
! Отговори
еко преди 13 години
Може и да е живот, но всяко нещо което е извън мярката вреди.

Спонсорирани публикации