Палатка. Аларма. Маршрутка

Една градска легенда отива в историята
Обновена: 18 фев 2011 18:39 | 18 фев 2011 10:22,
114
Палатка. Аларма. Маршрутка
Снимка: Булфото

Маршрутките в столицата май скоро ще отидат в историята. Договорите на превозвачите, които в момента пътуват по 29 линии, изтичат през лятото. Общината обаче няма да прави нов конкурс, пише "24 часа".

И така... столичната маршрутка забавя своя ход, последният пътник тръшва вратата „след светофара“ и тя изчезва някъде в тъмнината, близо до последната си спирка. Това ще е емоционално събитие не само за шофьорите.

В петицата (маршрутка номер 5) например за първи път чух "Палатка" на Трио БИК и "Аларма" на МЕГА. Алармата – изключена. И може всичко дa пипаш. Дори да си надул Carmina Burana в слушалките на mp3 - плеъра си няма как да пропуснеш този хит. Предстоят тежки изпитания за чалгаджийските радиостанции в София. 

Ами Биг Брадър. Ами Иванина от Хасково. Как може да бъде успешно риалити шоу в България, ако то не е коментирано в маршрутките?! Напълно възможно е повече да няма нови епизоди на Биг Брадър.

Мобилните оператори също трябва да са нащрек. Скоро и спомен няма да остане от удоволствието в препълнена маршрутка да обясняваш в детайли по GSM-a какво си правил в офиса цял ден, какво си хапнал за закуска и къде ще е ходиш събота и неделя. 

Навярно ще забравим какво е да "летиш по Цариградско", какво е "дръж се здраво", "затвори по-силно вратата" и "има още малко място". 

Досега маршрутките изпреварваха "всичко по пътя", графиците им следваха пулса на големия град. Идва ли времето за реванш?

_________________________

"kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: транспортмаршрутка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
19
 
! Отговори
Неделя преди 13 години
Поредната простотия! С това сигурно някой голям "УМ" от парламента е преценил, че държавата ще взима повече пари от градски транспорт ( или такситата са си платили защото им е малко работата? ).Разбирам да нямаше нужда от тези маршрутки - да ги спират, ама не е като да не се пълнят!Пълнят ли се, знчи на хората им е удобно! И поне маршрутите им са мислени, а не просто "надянати" като на СГТ.
55
1
 
16
 
! Отговори
Шофьор на маршрутка преди 13 години
Защото всички линии на градския транспорт стават МАРШРУТКИ след тая дата....Ще се играят търгове за 204 примерно...... Ако имаш 20 линии на градския транспорт за какво ти е да имаш 5 маршрутки ? Ама журналята пишат-пишат и се кефят на написаното без да са помръднали поне една мозъчна гънка преди това ........
54
2
 
6
 
! Отговори
СДФД преди 13 години
Не беше такава клоака, преди братчедите ти да се нанесат ;)
53
10
 
45
 
! Отговори
Niko преди 13 години
По просташка статия не съм чел.Някой не ви ли е учил че трябва да се разглежда всички гледни точки а не само душевните терзания на автора.
52
3
 
3
 
! Отговори
Пламен преди 13 години
хахаха това с плажа ми харерса!!!
51
9
 
5
 
! Отговори
5454 преди 13 години
mda, i internet, i hotel4e si imame, i gotina kola... naviraj se v kloakata, 6ope.
50
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Даам.. друго си е да се возиш с 5-цата от Студентски до гарата, да летиш със 110 км/ч по Цариградско, да взимаш завоите с 40км/ч, да биеш спирачки така, че пътниците с куфарите и саковете още малко и аха да изхвърчат през предното стъкло, да псуваш всички други шофьори, щото ти си краля на софийските булеварди, да спираш където ти скимне и изобщо да не те е*е, че задръстваш без друго натовареното движение.. даа, друго си е да си шофьор на маршрутка!
49
0
 
25
 
! Отговори
Сена преди 13 години
И това ще увеличи шанса да имаме пилоти във F1 догодина :D
48
4
 
7
 
! Отговори
ДО 42-И преди 13 години
АМА ВИЕ СТЕ ИМАЛИ И ИНТЕРНЕТ ЛИ БЕ?!!?? ВЪЙ ВЪЙ ....
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Просто е нужно да се регулира движението на маршрутките - със стационарни спирки на подходящи места и да се вкачват толкова души, колкото е разрешено. така няма да ги усещаме
46
8
 
18
 
! Отговори
УГЗ преди 13 години
Най-после една ДОБРА новина! Един проблем по-малко по пътищата на София!
45
11
 
41
 
! Отговори
Бай Чалгомраз преди 13 години
Така наречените "маршрутки" са ориенталска работа бе хора! Ще пътувам аз без въздух, сред смесица от човешки миризми и безумни парфюми, на запотени стъкла с *** залепен на стъклото, без светлина когато е тъмно, с невъзможност да погледнеш вестник или книга! Идеални условия ама за животни! Новите автобуси са широки и добре отоплени и осветени, и возят плавно! Това е европейски гр.транспорт, както и метрото! Мястото на любимите ви ориенталски маршрутки е в миналото, браво за решението!
44
3
 
8
 
! Отговори
до 5454 преди 13 години
аз пък отивам на ски малко с колата
43
1
 
11
 
! Отговори
до Виктор преди 13 години
Авторът вече изпитва носталгия по маршрутките още преди да са ги спрели. Това носталгичният му вопъл - едно тъжно есе, в което проличава любовта му към маршрутката и нейния водач, въпреки неприятния й интериор
42
15
 
10
 
! Отговори
5454 преди 13 години
Oh, kakva melodrama strui ot texta, 4ak mi ide da sujalq mizernite shopi. Bluskaite se o6te malko v mar6rutkite, az otivam da se razhodq po plaja.
41
8
 
25
 
! Отговори
JollyRoger преди 13 години
Е човек как да не се радва, че много Ви пречи чалгата, цигарения дим, простаците по телефоните, а *** как не ви пречи, че 20 и отгоре години Ви мачкат простаци в костюми, псевдо бизнесмени с q7мици по пътищата, правителство събрано от отовкрено *** бояджии??? Но не по размумно е да сочиш с пръст човека дето се счупва да кара като луд, за да се храни. Никой насила не Ви е качил в маршрутка или такси, обаче насила Ви карат да си палщате за грешката, че живеете в България.
40
12
 
22
 
! Отговори
wiktor преди 13 години
Питам автора каква точно е целта на статията? Съдъжанието й е меко казано маолумно.
39
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е чиста дискриминация!!! Шофьора на такси "Х" може да качи до 4 пътника при цена примерно 1,20лв. на км и да ги вози където пожелае, а шофьора "У" няма право да обслужва строго определен маршрут и да взима примерно 1,50лв. за значително по дълъго пътуване ? Това в чий интерес е? Определено не на Гражданите, а не беше ли ГЕРБ наречено гражданско общество? Обслужват се частни интереси, както във всеки друг отрасъл!Тези управляващи са представители на най дивите крадливи мутри изобщо!
38
9
 
24
 
! Отговори
nedovolen преди 13 години
Защо общинарите искат да премахнат и най-малкото удобство за столичани. Не забравяйте,че не всички се возим в коли и метрото не е още панацея за всичко. Премахнете уличните ***, за да не ни е страх да ходим по улиците и може би тогава ще отпадне нуждата от маршрутките, макар че не виждам това да се случи скоро. Дотогава моля не ги закачайте.
37
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
споко, така се отваря ниша за барабойковите маршрутки. Даже и търг няма да има

Спонсорирани публикации