Скалпелът играл и по физиономията на Кадафи

Сега не изглежда добре, казва пластичният му хирург
Обновена: 25 мар 2011 15:30 | 25 мар 2011 15:00, Елка Василева
94
Скалпелът играл и по физиономията на Кадафи
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бразилски пластичен хирург е заличил белезите на времето от лицето на либийския лидер Муамар Кадафи по време на тайна, четиричасова операция, извършена през 1995 г., съобщава Асошиейтед прес.

Операцията е била извършена малко след полунощ, с местна упойка, защото Кадафи искал да следи какво се случва с него.

Така се стигнало до среднощната интервенция, започнала в 2 часа след полунощ в бункера на Кадафи, оборудван с две много модерни операционни, басейн и гимнастически салон, разказва Рибейро.

По средата на процедурата либийският лидер поискал почивка, за да похапне хамбургер, спомня си доктор Лиасир Рибейро, който е оперирал Кадафи.

"Кадафи ми каза, че е на власт от 25 години и че не иска народът му да вижда как остарява", споделя хирургът.

Либийският лидер обаче не искал да прибягва до класическия лифтинг, защото тогава щяло да бъде очевидно, че се е подмладил изкуствено. Той настоял за нещо не чак толкова видимо и хирургът предложил друг метод – изсмукване на мазнина от коремната област на Кадафи и инжектирането й в набръчканото му лице. Либийският лидер използвал случая и да си присади коса.

"Предупредих Кадафи, че ефектът от операцията, която ще му направя, ще трае около 5 години, че тази интервенция си има краен срок, след който кожата му ще се отпусне и бръчките отново ще се появят", казва Рибейро.

Тогава Кадафи казал, че ще го повика отново след пет години. Така и станало. Но Рибейро не могъл да се отзове този път поради семейни проблеми и след това либийският лидер никога повече не прибягнал до услугите му.

По времето на операцията през 1995 г. Кадафи е бил на 53 години, но е изглеждал 10 години по-възрастен, спомня си хирургът. Той показва и снимка, направена преди операцията, на която позира до Кадафи, облечен с бял костюм, риза с цветни мотиви и с дълбоки бръчки, набраздили цялото му лице и шия.

След операцията Кадафи изглеждал като на 45 години, споделя Рибейро. Той признава, че чак сега разкрива истината за пластичната интервенция, за да хвърли повече светлина върху един мъж, който продължава да си остава загадка за много хора.

"В последно време Кадафи не изглежда много добре", казва Рибейро. Той подчертава, че либийският лидер изглеждал подпухнал, с отпусната на места кожа, с дълбоки бръчки.

Кадафи далеч не е единственият, прибягнал до пластичната хирургия, за да подобри външността си.

Италианският премиер Силвио Берлускони дължи вида си именно на такава интервенция. Той си присади и коса. Хирургът в този случай отново е бил доктор Рибейро, твърдят медиите. Самият хирург Рибейро засега не казва дали твърденията са верни.

Породиха се слухове, че руският премиер Владимир Путин също се подлагал на такава операция, след като миналия октомври се появи със силен грим, за да прикрие синини под очите си.

70-годишният доктор Рибейро е хирург със световна слава и е автор на две книги за пластичната хирургия. Той участва в международни конференции по целия свят.


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
n.svensson преди 7 години
kadafi stapisa,politicite v sveta.
90
0
 
1
 
! Отговори
Бонд преди 7 години
Ако наистина се е подлагал на пластична хирургия това е възможно най-лошата реклама на пластичната хирургия! Какъв красавец е бил на младини в какво са го превърнали- ужас! По добре да си беше останал предишния.Според мен е лош пиар на пластични хирурзи които използват момента, когато погледа на светът е прикован към Кадафи да си извлекът девиденти и минути за слава.Платена реклама както се казва.
89
1
 
2
 
! Отговори
абе.... преди 7 години
....никой до сега не е надхитрил времето и природата.
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разликата между либийците и другите граждани с арабска националност се долавя на мисловно равнище. Социалистическата джамахирия е изтребила у средния либиец гените на крадливото лакейство, върху които се крепи цялата туристическа индустрия в съседен Египет. Средният либиец се държи гордо, крачи с достойнство, не обича да го разглеждат с любопитство и не изпитва никакъв пиетет към чужденците. От принципност не приема долари и заради местната валута е готов да пожертва моментната си изгода. Либийците не завиждат на европейците - нямат сериозни причини за това. Стандартът в Либия е съпоставим, дори надхвърля жизненото равнище в току-що приетите в Евросъюза балтийски държави. Така е, ако пресметнем всички параметри на равнището на живота. На предишния либийски живот.

Муамар Кадафи дълги години дотягаше на световната общност със своя “либийски социализъм”. Честно разпределяше сред хората “петролната рента” - сиреч подкопаваше, един вид, “устоите на капиталистическото стопанство”. Стана ясно, че ако тая прословута рента се разпределя честно, може да се постигнат смайващи резултати.

Съдете сами: Всяко либийско семейство получава годишно общо хиляда долара от дотации. Помощта за безработица е 750 долара. Заплатата на една медицинска сестра с най-ниска квалификация е 1000 долара. Разбрахте ли сега защо украинските лекари гастарбайтери вече второ десетилетие заминават да работят в Либия? Медицината там впрочем е безплатна. Помощта при раждане на дете е 7000 долара. Всяко ново семейство получава при сключването на брак 64 хиляди долара за покупка на жилище. Както ни разказаха, парите стигат за скромна къщичка от 150 квадратни метра - с издълбан кладенец, климатична сплит система, сателитна чиния и прокаран ток.

Електричеството в Либия е безплатно. Напълно. А къщичките са толкова евтини, защото сделките с недвижими имоти, които са си чиста спекулация с жилища, в Либия са забранени и се наказват. Инак местните мошеници да са надули отдавна с парите от петрола такъв спекулативен балон от недвижимости, че къщичка в Либийската пустиня щеше да струва колкото богаташка вила в Испания или двустаен апартамент в Бибирево (един от най-зелените райони на Москва - б. р.). Образованието е безплатно, наеми не се плащат изобщо.

Пътищата са идеални. Пред очите ми и срещу десетте ми динара резервоарът на БеЕмВе “седмица” бе напълнен догоре, дори ми върнаха ресто. Десет динара са около 100 рубли (3,54 долара - б. р.). Между другото, държавата покрива 50 на сто от цената на новозакупен автомобил… Компенсираше я всъщност до неотдавна…

Либийски лекар професор, взе на автостоп журналистите от “Комсомолская правда” край независимия революционен пресцентър и ни откара до един таксиметров център. Без да ни иска пари - просто желаеше да си поприказва с хора от далечна Русия, да им помогне да наемат кола до границата. Професор Халил, който знае добре английски, изрече печални и мъдри думи за революцията:

- Аз съм на 55 години и през 42 от тях Кадафи бе на власт. той седя на трона прекалено дълго. И тези хора ( професорът посочи група младежи с “революционни” знамена) - те се надяват да стане по-добре. Сега обаче ще става все по-зле. Младежта ще трябва да отвиква от сития живот…

Ако съдим по думите на професора, днешната “сита революция” може би иде оттам, че младежта - най-борбената част от либийското население, е разглезена и затънала в поквара. Тези млади мъже с автомати не са имали нужда да се бият за място под слънцето. Още от деца са привикнали с мисълта, че ще получат почти всичко безплатно. Било им е скучно. Пък и нали вместо тях са работели гастарбайтери от целия африкански континент.

Онези, които се канят да преформатират Либия, откриха сред тях доброволни помощници. Картината на бъдеща Либия в общи линии вече се очертава. Световната общност не прибегна до пряка интервенция, просто спря войските на Кадафи на условната граница, отвъд която се простират петролните райони. Виждаме така наречения косовски сценарий - със съответните корекции, защото на Балканите няма петрол. Само дето Косово е държава, издействана с хитрини, и разчита изцяло на дотации, а “революционната” част от Либия със сигурност ще може да се издържа самостоятелно. Най-вероятно обаче - колкото да има брашно за питки.
Нищо повече. Хората ще трябва завинаги да се простят с чудесните изненади на “либийския социализъм”. Петролните компании не се занимават с благотворителност, а техните топмениджъри никак не обичат рентабилността на добива да спада.

Както всички знаят, по време на първото затопляне в отношенията със Запада Кадафи се канеше да преразгледа условията на петролните договори, сключени от Либия в началото на 90-те. Мина време оттогава и Кадафи сметна, че петролният бизнес достатъчно се е нагушил от либийския нефт. И че няма да е зле, ако либийският народ взема не 50 на сто от добивания петрол, а цели 80 процента.

Либийският полковник, уви, не бе наясно, че хората от бизнеса с горива нямат “център за ситост” в мозъка. Самият полковник обаче имаше такъв център. Имаше и съвест, и обич към своя народ. Имаше дори своя Идея - създаването на федерация от арабски държави, която да брани интересите на своите народи. Народните интереси - не тези на клановете и на елитите.

Едно-единствено нещо липсваше у полковника - алчност. Това страшно пречеше човек да се спогажда и договаря с него, а в крайна сметка погуби и Кадафи, и процъфтяващата му страна. Междувременно оттатък египетската граница се изви многохилядна опашка от автомобили. Дочакали затишие, гастарбайтерите решиха да се върнат обратно в Либия. Те дори не подозират, че скоро ще им се наложи да се конкурират с местните жители.
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разликата между либийците и другите граждани с арабска националност се долавя на мисловно равнище. Социалистическата джамахирия е изтребила у средния либиец гените на крадливото лакейство, върху които се крепи цялата туристическа индустрия в съседен Египет. Средният либиец се държи гордо, крачи с достойнство, не обича да го разглеждат с любопитство и не изпитва
86
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
този има вид на стар инфантил.
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Либия се води война,умират невинни-а вие каква новина в рубриката сложихте само.....
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ami ako stanat nasti romi ta napatat kat des v libia pakli ste kazvame osvoboditeli
83
2
 
5
 
! Отговори
Мамантос преди 7 години
До Аладин:
Лайнарче, не злорадствувай, защото това е много гнусно! Родителите ти не са ли ти обяснили колко долно е да злорадствуваш?
82
2
 
2
 
! Отговори
boro преди 7 години
Bravooooooo ubavec..........
81
6
 
7
 
! Отговори
Аладин преди 7 години
Този убавец какъв скалпел го чака...
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоз човек защо не се сресва? о_O
79
0
 
10
 
! Отговори
az_skeleta преди 7 години
всъщност ние сме страни4ни наблюдатели и незнаем всъщност то4но какво става в либия. Единствените новини са от медиите.
78
0
 
4
 
! Отговори
до 78 преди 7 години
4е 4ове4еството кога е имали истинска история? Вси4ко е манипулирано!!!
77
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента се пише една фалшива история на човечеството, както Хитлер е писал фалшива история и хората са му вярвали - много хора са вярвали във фашиската идея, както сега много хора вярват в демокрацията - като си толкоз нахален сега доволен ли си .
76
2
 
7
 
! Отговори
смях! преди 7 години
Тоя пластичен хирург много бездарен бе! Начервения маймунек си е точно като от Планетата на маймуните! Силвио Берлускони прилича на восъчната фигура на нашия вожд, дето вече слава Богу не плаши децата. А за другаря Путин не знам, ама и Бил Клинтън се беше появил син когато каката го беше омахала с Библията след историята с госпойцата!
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам за тогава - за сега е сигурно че не е справедлив .
74
0
 
4
 
! Отговори
за #74 преди 7 години
Значи когато съдиха нацистите през 45 година имаше легитимен и справедлив съд, но когато става въпрос за Милошевич и Кадафи съда се оказва несправедлив и нелегитимен.
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то няма справедлив съд в света да каже кои са убийците. Международната общност е компрометирана за пореден път - не е легитимна
72
5
 
9
 
! Отговори
Мамантос преди 7 години
И с пластична, и без нея, пак е по-хубав от вашите свински управници! Яд ви е, ама е факт.
Чао, боклучета!

Спонсорирани публикации