Хората падаха буквално пред мен! Разкази от Ютьоя

Къде е била полицията, докато убиецът спокойно е стрелял
Обновена: 25 юли 2011 14:47 | 25 юли 2011 10:09, Елка Василева
185
Хората падаха буквално пред мен! Разкази от Ютьоя
Снимка: Reuters

Все повече подробности стават известни около двойното, добре планирано нападение в Норвегия.

Полицията вече призна, че въоръженият престъпник е стрелял методично час и половина на остров Ютьоя, преди да бъде заловен от спецчастите, пише ВВС.

Никакво противодействие от страна на полицията не е имало. Престъпникът се е предал, просто защото са свършили патроните му.

Ето разказите на оцелели от клането.

Емма

Мислех си, че някой се шегува. Видях как едно момче отиде да говори с човек в полицейска униформа и онзи стреля в него.
 
Пред очите ми загинаха двама души. Аз просто избягах.

Във въздуха се носеше миризма на барут, беше толкова страшно!

Скрихме се от бандита под една скала, а той стоеше на някакви пет метра над нас. След това скочихме във водата и доплувахме до лодка.

На 16 години съм. Всички, които бяхме на острова, сега сме настанени в хотел, но все още не са намерили всички хора.

Стиин Ренат Хахейм

Член съм на норвежкия парламент и също бях в младежкия лагер. Бяхме се събрали на групички, за да обсъждаме взривовете в Осло. Тогава някой извика: "Всичко е наред, полицията дойде!".

Видях полицай, който се спускаше по хълма, и изведнъж той започна да стреля по хората, наред. Ние побягнахме и когато видяхме приближаващите се лодки, скочихме в морето.

Той беше много спокоен, не тичаше, просто стреляше в хората. Не чух той да казва нещо.

Адриан Пракон

Работех на острова в информационен пункт. По радиото ни съобщиха за взривовете в Осло и затова събрахме всичките 700 души, за да съобщим на всички. След минути ни се обадиха и ни казаха, че към нас плава полицай. Отидох в кафенето и в този момент изведнъж чух изстрели и видях как хората бягат на всички посоки. Те бягат, а някой стреля в гърба им.

Хората падаха мъртви направо пред мен.

Побягнах през лагера към палатковия лагер и видях въоръжен човек. Към него се обърнаха двама и след две секунди те бяха убити.

Той носеше черна униформа с червена обшивка, изглеждаше като нацист с тази униформа и с тази коса. Беше много уверен в себе си, спокоен, контролираше случващото се. Знаеше какво прави. Извика към нас, че всички ще умрем.

Побягнахме надолу, към водата, някои вече се събличаха и заплуваха. Реших, че нямам време, за да си сваля дрехите, и затова направо заплувах под дъжда – с дрехите и обувките.

Преплувах 150 метра, но езерото е дълго 800 метра. Разбрах, че няма да доплувам, и се върнах обратно.

Видях, че той стои на десетина метра от мен и стреляше по плуващите. Насочи автомата си към мен, но аз се развиках: "Не, моля ти се, не бива. Не знам дали той ме чу, но не стреля!".

След час той отново се върна. Бях с други хора, лежахме, криехме се зад дървета и по-големи камъни. Всички бяхме премръзнали ужасно с мокрите си дрехи.

Отново започна стрелба, върху мен падаха убити – върху краката ми или във водата. Тогава много хора умряха около мен. Аз се криех зад тях, молех се за себе си той да не ме види. При един такъв обстрел бях улучен от куршум в гърба.

След това той се приближи, усетих дъха му, с кожата си почувствах топлината от дулото на оръжието, но той не помръдна и това ми спаси живота. Сега съм в болница. Физическата болка не е най-страшното. Страшно е, като си помисля колко мои приятели загинаха.

Още по темата

Къде е била полицията, пита ВВС.

Някои от оцелелите при клането недоумяваха защо на полицията й е трябвало толкова много време, за да стигне до острова.

Полицията призна, че изпратеният на Ютьоя отряд е трябвало сам да стигне с кола до Осло, а след това да намери и лодка, за да отиде на острова. За това са били нужни 45 минути.

Ако спецчастите бяха използвали хеликоптер, щяха да бъдат на Ютьоя за 15 минути и животът на много младежи щеше да бъде спасен.

Вместо това убиецът спокойно се е разхождал по малкия остров, на който се бяха събрали около 700 членове на младежкото крило на Норвежката работническа партия.

Очевидци разказват, че облеченият в полицейска униформа мъж на няколко пъти е привиквал младежите под предлог, че иска да им помогне, но в този момент хващал оръжието и стрелял в тях. Онези, които не умирали веднага, той довършвал с изстрел в главата.

Знаейки, че на острова няма охрана, престъпникът дори се разхождал по брега и стрелял в онези, които се били хвърлили във водата в опит да отплуват от острова.

Тогава дошла и първата помощ: местни жители, които чули стрелбата на острова, доплавали със собствените си лодки, за да извадят от водата онези, които се опитвали да се спасят с плуване.

Остров Турифьорд, намиращ се на 40 км западно от Осло, е типична картина от безметежния норвежки пейзаж. Небето се оглежда в огледалната повърхност на езерото, заобиколено отвсякъде от гористи хълмове.

По средата на езерото е остров Ютьоя и откъм брега е невъзможно да си представим този изглед и кървавото клане, извършено в това идилично място.

Единственото, което напомня за убийството в петък на почти 90 млади норвежци, са сновящите около острова лодки на Червения кръст, които търсят изчезналите хора, смятани вече за загинали.

Островът е отцепен: полицията събира улики от мястото на престъплението, извършва се аутопсия на телата на загиналите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
2
 
0
 
! Отговори
ГОШО преди 11 години
няяям думи ,е тва си е за смъртна присъда,без да си кривим душата..
173
2
 
4
 
! Отговори
Niki преди 12 години
Smartna ptisada! I korshuma da si plati! Lud bil! Hajde, de! A, ako niyakoi blizak na ubitite mu tegli kurshuma, vednaga shte go osadiyat. Niyama milost, niyama proshka za podobno zlodeiyanie!
172
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АМА ОТ ТЕБЕ ДА ЗАПОЦНЕ
171
2
 
6
 
! Отговори
HCC преди 12 години
Въпроса с тероризма е майчин! По света все повече хора възпитават/невъзпитават у децата си съпричастност към семейство и обществени културни ценности. Все повече политици въобще не се интересуват от проблемите в обществата им. Все повече хора искат да променят ситуацията, но не знаят как, често изпадат в крайности. Всеки имащ деца, който не ги възпитава в основните човешки ценности, създава потенциален асоциален тип... Това е реакция на Природата срещу вредните хуманоиди..самоочистване!
170
12
 
1
 
! Отговори
бг преди 12 години
тпва е прецедент ,,,,,,,,,СРАМ за НОРВЕГИЯ ,,,,,,,,,,,тя не е полицеиска даржава НАЛИ ????????????????,,,,,,,,,,,,и ние не искаме полицеищина ..........ПО ДОБРЕ ДА СИ МРЕМ
169
4
 
6
 
! Отговори
Mими преди 12 години
Част от хилядолетният план е гоите да се държат в страх
168
7
 
18
 
! Отговори
Галя преди 12 години
Страхотна логика - избивал норвежци, защото мразил исляма ...
167
5
 
9
 
! Отговори
БГ Съдия преди 12 години
NEXT STOP : БУЗЛУДЖА !
166
8
 
2
 
! Отговори
sgfd преди 12 години
dobre де *** ли е трепал не става яссно
165
5
 
57
 
! Отговори
Петър преди 12 години
Не мога да повярвам, че има хора които подкрепят избиването на 16 годишни. Утре ще сте родители, като стреля някой психично болен по децата Ви за да привлече внимание към каузата си, пак ли ще го подкрепите? ***. Какво като го разбирате и сте гледали психичноболните му клипове? Какво като ненавиждате турците, какво като ненавиждате ***. Кое от всичко опрадава смъртта на 70 норвежки младежи и не само. Това ли е начина?
164
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въпреки многото критики към българската полицията, не вярвам, че тук би могло полицията час и половина да не се намесят при терористичен акт и да пътуват с кола и лодки вместо с вертолети. При това норветия има многократно по-голям потенциал от нас.
163
5
 
14
 
! Отговори
Васо преди 12 години
Как е въпроса там с притежаването и носенето на оръжие. И след като света откачи и такива *** се появяват през ден, не е ли редно да се либерализират законите и хората сами да се защитават. Какво значи полицията да не се намеси близо час. Ами през това време един по сърцат човек със законно притежавано оръжие е щял да отърве света от тази гнида.
162
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя е *** , който силно се срамува от това и решил да се прави на Мъж, но попрекалил.
161
15
 
3
 
! Отговори
до 160 преди 12 години
НЕДЕЙ РЕВА ТИ ДА НЯМА ЮТОЯ 2 ВЪВ СКАПАНАТА ТИ ПАНЕЛКА КАТО ЗАПОЧНА С ТЕБЕ!
160
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Излагате се като търсите някакви политически мотиви. Човека е болен, психар, тези глупости за емигрантите с само повод и посока, в която се е развила болестта му. При малко по-различно развитие на болестта, можеше да се обеси на тавана или да тръгне да катери Еверест. Търсете причините в личния му живот. Кои са родителите му, жена му? Не на последно място, този *** е знаел, че за това нещо няма да го екзекутират.
159
20
 
34
 
! Отговори
ЛЮБОПИТКО преди 12 години
Интересно как в Осло оценяват подкрепата си за войната срещу Либия и загиналите 2000 нежинни жени,деца,старци?Как оценяват невинните "грешки"на USA БЕЗПИЛОТНИТЕ УБИЙЦИ ДЕТО ИЗБИВАТ ПО 20 ЖЕНИ И ДЕЦА НАВЕДНАЖ В ПАКИСТАН?ДАЛИ ЖИВОТЪТ ИМ Е ПО-ЦЕНЕН ОТ ТОЗИ НА ЖЕНИТЕ И ДЕЦАТА В ИРАК,АФГАНИСТАН,ЛИБИЯ?ЩО РЕВЕТЕ БЕ?
158
5
 
12
 
! Отговори
До 158 преди 12 години
Аз не съм казал такова нещо!! Не намисай българите, за всеки българин би ми било жал,а паралел има повярвай понеже на много хора им писна от тъй наречената "политическа класа" и долното племе което я обслужва!! Специално за убити БГ политиции *** не би ми било жал ама никак!! Едните ни крадът от горе другите отдоло, общо взето си играят в комбина!
157
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 153: Как може да правиш паралел между това което се случи с това което казваш? Как ли ще се почустваш ако някой убие твоето семейство в знак на протест срещу каквото и да било? Все едно да кажеш "Аз мразя правителството и затова ще избивам българи до крак".
156
5
 
11
 
! Отговори
ева преди 12 години
И на мен ми е ужасно странно как така полицията не е могла да дойде час и половина ?!?!?!? Нямало е кой да се обади ли ?!?! Не са повярвали ли ?!?!?!?! Вярно - били са ангажирани с взива в Осло, но все пак ....... Странна работа...... Според мен не са били подготвени психически,че това наистина може да се случи... струвало им се е невероятно.....
155
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ако политиците си вършеха работата , нямаше да има подобни ситуации .. но вие не се безпокойте , в Бг това няма как да се случи :) българина може от глад да умира но за *** социал помощи и безплатни апартаменти винаги ще има ..

Спонсорирани публикации