Колко струват боновите книжки от приватизацията?

Най-добра се е оказала инвестицията в бившия фонд Централен
Обновена: 23 ное 2011 15:00 | 23 ное 2011 09:16,
35
Колко струват боновите книжки от приватизацията?
Снимка: архив Булфото

Преди 15 години българите участваха с надежда в масовата приватизация. Тогава държавата „подари” на народа си по 25 000 (неденоминирани) лева, записани в бонови книжки.

Какво се случва към днешна дата, показват изчисления на Investor.bg.

В масовата приватизация участие взеха 81 приватизационни фонда. В момента реално с акциите на повечето от тях не може да се търгува, тъй като липсва предлагане. По-активни са сделките с около 30 фонда, което позволява на някогашните инвеститори да продадат дяловете си.

Ако все още притежавате бонова книжка, то акциите, които има в нея могат да бъдат продадени чрез всеки лицензиран инвестиционен посредник. Важно е все пак да се имаме предвид, че в общия случай масовата приватизация не е довела до масово забогатяване.

Изчисленията показват, че най-печеливша се е оказала инвестицията в бившия приватизационен фонд Централен, който сега носи името Стара планина холд АД. Бонова книжка от този фонд в момента има текуща стойност от 825 лева.

Този пример обаче сякаш е по-скоро изключение – повечето бивши приватизационни фондове имат цена на акция доста по-ниска от първоначално вложената.

Каква е стойността на боновите книжки 15 години след масовата приватизация може да разгледате тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
2
 
! Отговори
До "Продуцент&q преди 12 години
Вземи си "гениалните" постинги и си ги заври знаеш къде!
34
4
 
2
 
! Отговори
Аз спечелих преди 12 години
В Чехия хората участваха масово в масовата приватизация и масово спечелиха. Унгария, Полша тоже. Спечелиха и целите им държави че не се концентрира толкова икономическа власт в няколко мошенника ... Защо си дадохте книжките на фондове за да ревете днес колко не е наред държавата включително в това отношение ли? Какво мислихте че правите? Ами тя държавата започва със всеки от нас! Ха честито на иконмическите аборигени обитаващи централните Балкани! 33, врътката с имотите ще бъде още по страшна макар и да се развие и проточи малко повече във времето (защото с масовата приватизация още като си дадоха книжките и беше загуба..) , но в резултат една чат от това наше болно простолюдие, дето е все прекарано, ще се окаже под наем и повечето наемодатели ще са чужденци... Няма начин от държава с чудесна перспектива като България днес в контекста на обединенна Европа да направиш икономическа черна дупка както сторват тия диваци оставени без чуждите инвестиции да им дават посока... няма начин. Дори всичкото бългасрко простолюдие да отиде на маслините в Гърция или да лгеда прасета в Испания то ударят ли заплатите в София 1000 евро до 5-10 години (сега са 500 евро средно) започва стабилна вълна на емиграция защото тоя свят има такава беднотия че свят ще им се завия на нашите ревльовци...
33
4
 
4
 
! Отговори
Българин преди 12 години
31 - прав си - и аз спечелих добре, после продължих да инвестирам и никога не съм бил назад.А вие - ревлювците долу - икономиката я заграбиха изцяло разни тарикати, мошеници и бивши комсомолци, защото ВИЕ, простаци им подарихте това, което държавата ви даде на ВАС, за да бъдете и вие собственици !!! Милиони Българи получиха възможност да придобият дял от икономиката, а днес тия дето търгуваме на борсата не знам дали сме и 3 000 човека.
32
4
 
2
 
! Отговори
Аз спечелих преди 12 години
пак съм същия от 31, А щях да забравя нещо. Сега се играе подобна игра (ама не със пенсионите фондове както преположи един по долу) а със имотите... Начи настървява се тоя *** народ че "има да падат цените на имотите още много" и тоя *** народ продава без откат и без угризения и съмнения и без мисъл за утре ... а се вижда чужденците проявяват интерес и купуват, купуват зашхто България е обидно евтина за това което е и особенно перспективата която има в обединена Европа. И неминуемо и български пари ще се влкючат в тая врътка с изкупуването на безценица на имотите на простолюдието. На безценица защо с просто око се вижда че там за където сме тръгнали( богата Европа) цените са няколко пъти по-високи от България отново да не се обърка някои няколко пъти по-високи ( дори в най-бедната Портигалия), а заплатите докоснат ли се до европейските се докосваме и до европесиките цени на имотите, друго няма... А с тая тенденция на ръст на доходите в България ( за миналата годиниа имаме най-големия ръст на средната работна заплата в цяла Европа - 12.4%) се вижда че цялото изоставане на имотите трябва да го извървим за 10-15 години. Да де ама за 10 години да наваксаш 4-5 пъти изоставане на цените на имотите означава че като свърши мътната вода на тая криза тръгва един ръст на цените на имотите (у нас не съм сигурен за запада) от по 10-15% на година за да се докоснем до долния край на Европа само дори ( отново Португалия)... Ха честито на позналите и за тая врътка, защото гледам че нашите икономическите диваци заемат пак най-неадекватната позиция възможна! Ха честито отново! ха-ха
31
2
 
4
 
! Отговори
Аз спечелих преди 12 години
не знам защо българското простолюдие все си мисли че има някакъв друг свят освен тоя които се вижда около нас където всеки се опитва да прекара всеки, но понякога прекарващите минават чертата и ... влизат в затвора. Аз спечелих от масовата приватизация като взех на цялата ми рода книжките и ги инвестирах самостоятелно в няколко предприятия - Слънчев Бряг, Химко, Благоевград БТ, Нефтохим... прододох си акциите преди няколко години и изкрах няколко хиляди лева от няколко книжки за по 25 лева всяка.... Отново защо си дадохте книжките във фондове искаше се елементарни икономически познания да се избереат няколко дружества с перпектива и да се изкарат някоолко хиляди лева без никакъв риск!? Ако мога да перефразирам както се набуташ сам и Господ не може да те набута. Ха честито! Никoй на никого не е виновен и длъжен това е капилизма, едни печели ( обикновенно по умния) друг губи, ха познайте загубилите какви са губещите.
30
1
 
2
 
! Отговори
До 22 преди 12 години
Много силни думи, браво!
29
0
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
Пешо,ако имаш предвид Приватизационен фонд "Булстрад" АД, той е преобразуван в "Ютекс Холдинг" АД, представлява публично дружество (демек търгува се на борсата) и един дял в момента (22.11.2011 г.) струва 3.80 лв. (три лева и осемдесет стотинки).Адрес за кореспонденция:София 1000, бул.Черни връх 70-72телефони: 02/9624445; 9624247е-mail: utex***techno-linkНадявам се да съм бил полезен.
28
1
 
2
 
! Отговори
vesi преди 12 години
Към 25 -Не е ли ДЗИ - застраховане!!
27
4
 
10
 
! Отговори
ан преди 12 години
ИМАЛИ НЯКОЙ КОЙТО ДА СИЕ КУПИЛ БОНОВА КНИЖКА? АКО ИМА ТАКИВА ЗНАЧИ ОТ МУТРЕСТАНИЯ ДЪРЖАВА НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ. ПРЕДИ 15 ГОДИНИ МУТРО-КОМУНИСТИТЕ ПУСНАХА ВЪДИЦАТА ЗА НАИВНИЦИ. И ТЕЗИ НАИВНИЦИ НАПЪЛНИХА ГУШИТЕ НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ КОИТО ИМ УНИЩОЖИХА ДЪРЖАВАТА. КАКТО Е КАЗАЛ НЯКОЙ МНОГО УМЕН ЧОВЕК. *** НАРОД. СЛАБА ДЪРЖАВА.
26
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мисля, на всички вече е ясно, че т.нар. "масова приватизация" имаше за цел онова, което беше градено с години от цял един народ да отиде в ръцете на шепа предварително набелязани престъпници, а народът да получи среден пръст. Е, целта е постигната, а всички ние станахме поредните опитни мишлета на "шоковата" доктрина на г-н Милтън Фридман (надявам се, че гние в Ада)!
25
1
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Ще ми помогне ли някой? Булстрат в каква компания се преименуваха.Търсихме ги но само ни препращат от телефон на телефон и накрая нищо.Благодаря предварително.
24
2
 
19
 
! Отговори
от Варна преди 12 години
И как да си получа парите в тези фондове ?Албена Инвест - Холдинг АД 6,30 158Доверие Обединен Холдинг АД 3,38 85Холдинг Варна АД 5,63 141На Доверие рекламно лице беше пак Ст. Данаилов пак ни излъга....
23
1
 
38
 
! Отговори
СЕГА преди 12 години
Сега същата игра е с Частните Пенсионни Фондове , разликата е че в момента хората изливат пари по закон в ЧПФ , и колкото повече минава времето , толкова се губи . Моя пример е - за 10 години съм внесъл 20 000 лв а имам 16 000 , ако бяха в банка трябваше да са 60 000 , затова боксува пенсионната реформа и никой няма смелостта да посочи причината .Това е източване и присвояване на пари със закон обслужващ мафията .
22
1
 
59
 
! Отговори
Докога ? преди 12 години
Народа е ***, *** и гаден - не са политиците виновни...Лекарите убиват за пари!Полицаите бият за пари!Съдиите пускат престъпници за пари!Учителите вече не са учители!Родителите не ги е грижа, че синът им се друса, а дъщеря им се облича като *** и се е*е за пари!Таксиджиите лъжат в сметките и бият за 5лв!Бюрократите в учрежденията само измислят спънки, когато някой опре до тях!Служителите навсякъде не работят качествено!А най-лошото е, че на никой не му пука и си седи на топло...
21
1
 
6
 
! Отговори
Така беше преди 12 години
ПФ "Централен", сега "Холдинг Стара планина" АД беше учреден от Стоян Овчаров. Овчаров беше председател на ДКП при Т.Живков. Правилно образован човек и знаещ. След преврата той беше осъден на 2 г. затвор, за нищо.Изгради фонда, излезе от него и отиде в САЩ. Сега е там, наблюдава демокарцията в България и развитието на силната ни икономика. От тогава до днес моите акции в този фонд са се увеличили 51 пъти.
20
1
 
34
 
! Отговори
Муки преди 12 години
От тази хитро замислена игра забогатяха само шепа предприемчиви мошенници и бивши комсомолчета, като Николай Банев. Мързелив, провинциален *** с кофти управленски качества, но хитър, нагъл и комбинативен.
19
9
 
7
 
! Отговори
Продуцент до 16 преди 12 години
*** явно не сте чували за интервали, запетайки и кавички.
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За какво се карате? Повечето от нас си бяха прекарани. Всички управляващи играха и продължават да "играят" заедно и всеки за себе си, но задължително срещу нас
17
10
 
7
 
! Отговори
гербер преди 12 години
бреййй гейбераста бая смучи тъдява,все едно че слушам *** Цецо
16
7
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 12 години
Сложих ти ,,плюс,, за да не разбереш колко си неграмотен.Дерзай,другарче.

Спонсорирани публикации