Само един от всеки трима работи в България

Заетите в обществения сектор намаляват по-бавно от тези в частния
Обновена: 10 яну 2012 15:00 | 10 яну 2012 11:37, Бойчо Попов
75
Само един от всеки трима работи в България
Снимка: Reuters

Заетите в обществения сектор намаляват по-бавно от тези в частния сектор, показват данните на НСИ.

В обществения сектор намалението е с 0,8% на годишна база до 707 хил. души за третото тримесечие на 2011 г.

При частния сектор намалението е с 2,4% на годишна база до 1,936 млн. души за третото тримесечие на 2011 г.

Общо броят на заетите намалява с 2% на годишна база до 2,644 млн. души през третото тримесечие на миналата година.

Така общественият сектор се явява убежище по време на кризата. На практика почти всеки трети зает е в обществения сектор.

Безработицата в България е била 10,9% през ноември 2011 г. В България живеят 7,36 млн. души според последното преброяване. При само 2,64 млн. заети това прави едва един на всеки 3-ма работещ. Останалите са трайно безработни, инвалиди, пенсионери, учащи и лица до 18-годишна възраст.

Едва 1 на всеки 4-ма граждани на държавата работи в частния сектор.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: безработица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
asd преди 12 години
Много ясна е картинката, реално имаме 2 млн. хора които създават икономиката, защото тези в обществения сектор не произвеждат. Т.е. 1 от 4 души изкрват парите за пансии, държавни заплати, социални помощи и т.н. И после се чудим защо сме зле, ами 25% от населението храни останалите 75%. Ние спартанци да бяхме, пак нямаше да можем да насмогнем. Поне да измислят някакви социални привилегии на "златните си кокошки", например да се ползваме с предимство за детска градина или в администрацията.
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Освен министерства в България има още над 160 комитети, комисии, агенции, *** Хелзински комитети и още и още!И всички са лапачи, на големи заплати, Мерцедеси, секретарки и офис до офис.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спокойно.Още една година управление на ГЕРБ лапачите и заети изобщо няма да има!Дянков си знае работата, той защо ни е изпратен?
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лъжат не е вярно, ние сме развита европейска държава и у нас нещата се оправят най после ,благодарение на ГЕРБ ! Мислим си че сме бедни но сме много по-добре от Гърция или Русия . Търпение и всичко ще се оправи, още малко трява да стиснем зъби да издържим няколко години и ще видите какъв растеж ще има България.
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заглавието е глупаво. Безработицата е отношението на незаетите във трудоспособна възраст към всички в трудоспособна възраст, а не да вкарвате в сметките децата и старците, пълна манипулация или още по-лошо - фантазии на ***.
56
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Опитът на всички държави по света показва, че е по-добре с държава, отколкото без нея. Същият този световен опит показва, че за да има държава, то трябва да има и хора, които да работят специфичната работа присъща на държавата. Никъде по света не могат без това. Голяма глупост е да се твърди, че работещите в обществения сектор били хрантутници, безполезни, клатят си краката и т.н. В случая важи правилото с тях зле, но без тях много по-зле. Хората навсякъде по света отдавна са го разбрали ....
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В частния сектор работели почти 2 милиона човека, а в България сме най-много 5-6 милиона, ако не и доста по-малко. Излиза, че не било чак толкова зле - 1 човек в частния сектор се пада на най-много двама извън него, вкл. деца, пенсионери, ***, учители, лекари, фуражки и т.н., а на един човек работещ в обществения сектор, вкл. учители, лекари и фуражки, се падат най-много 9 човека извън него, вкл. деца, ...
54
3
 
5
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
Еми ето .. как искате да върви държавата напред ... 1 на всеки 4 души произвежда нещо ... защото на практика тия дето са заети в държавния сектор са обслужващ персонал ... агенции, общини, дирекции и какви ли не още административни капацитети.
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е нали по данни безработицата е около 10% ....
52
2
 
23
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Изходът е само един - увеличаване на реално работещите !!!!- Съкращаване на държавната администрация с 80% - просто е абсурд нормални страни с население коре долу колкото нашето, да имат 30-40 000 държавни служители, а ние да имаме 160 000 !!!- Спиране на всякаква издръжка на *** и да ги пратят да работят - а ако не желаят, да *** от глад - реално всеки работещ храни по един мързелив и престъпен *** !!!Ако продължават така нещата, и докато умрем да работим, файда няма да има !!!
51
2
 
19
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Един на четирима работи в частния сектор, тоест РАБОТИ ИСТИНСКИ - защото тия в т.нар. "обществен сектор" - чиновници, ушеви ***, военни или само си клатят краката или откровено пречат на истински работещите, които ги хранят !!! На практика статистиката показва това, което съм казвал и преди - че всеки работещ храни един пенсионер, един чиновник, един малолетен и един *** !!! И после защо сме най-бедната държава в Европа - АМИ ЕТО ЗАЩО !!!
50
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И това ако е статистика!В моя малък град(12 000) познавам доста хора които работят в фирмите си и такива към фирми без да отчитата нишо никъде,тоест,водят се без печалба,а в деиствителност не е така.
49
1
 
7
 
! Отговори
До № 53 преди 12 години
В голяма грешка си - в обществения сектор бюджетните са само част от работещите. Има един куп фирми, към обществения сектор, които се самоиздържат и внасят печалбата си в бюджета /цялата или част от нея/. Примерно, топлофикациите, кото не са дадени на частници, градския транспорт ако е общински, но има и много и най-различни други фирми в обществения сектор и не само фирми.
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В обществения сектор най-много кои бяха - учителите и здравните работници ли?
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някои хора трябва да се върнат в началното училище и после да пишат статии!Как 26.75% станаха всеки трети? Това не е ли това почти всеки четвърти?
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
истината е, че трябва да се отворим за емигранти,говоря за молдовци, украинци,македонци , арменци, които имат желание да работят и живеят тук
45
5
 
9
 
! Отговори
до56 преди 12 години
имал съм строителни работници турци, работят около 3 пъти повече от българите, имал съм и ***, които не се справят зле, не е до етноса до възпитанието и мотивацията е
44
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А някой някога да е чул или видял ***(турчин) работник
43
2
 
18
 
! Отговори
Do 49 Gosho преди 12 години
Гошее... Обществен сектор значи да работиш за държавните структури.. Търговията е частен сектор, защото частни лица развиват бизнеса..Ужасно е 33% от работещите да са бюрократи.. Те не създават нищо, просто са *** на гърба на другите.
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
41За каквото си гласувал това и ще получиш!

Спонсорирани публикации