Китайският пазар на имоти е най-важният сектор в света

Едно негово забавяне ще има ефект върху икономиката на страната
Обновена: 2 фев 2012 14:47 | 2 фев 2012 13:55,
1
Китайският пазар на имоти е най-важният сектор в света
Снимка: Creative Commons

 Перспективите за пазара на имоти в Китай са от огромно значение за редица сектори от световната икономика, смятат анализатори. Затова е жалко, че дебатът относно неговото евентуално „меко кацане“ е поставен на такава слаба основа, пише MoneyWeek.

Това, което повечето имат предвид под „кацане“ няма нищо общо. То дори не би могло да се определи като кацане. Също така изглежда се пренебрегва рискът на пазара, който вероятно е най-важният сектор в света в момента.

Когато анализаторите говорят за меко кацане в Китай те имат предвид сценарий, в който ръстът се забавя до около 8%. Според всеобщото мнение това е минималният ръст, от който икономиката се нуждае, за да запази своя пазар на труда и като цяло – своите граждани доволни. Този сценарий обаче ми изглежда меко казано невероятен, пише Крис Хийтън, колумнист в изданието.

Инвестициите в имоти през 2011 г. нараснаха с около 28% на годишна база. Те обаче намаляват с бързи темпове. Годишните темпове бяха 25% през октомври, 20% през ноември и 12% през декември.

Имотите в Китай представляват директно около 13% от китайската икономика и са свързани с до 25% от нейния БВП чрез съпътстващи сектори. Затова едно по-значително забавяне в сектора ще изиграе огромна роля върху икономиката.

Ето защо не е прекалено да гледаме на китайския сектор на имоти като на най-важния сектор в света в момента.

Експортно-ориентираното производство в Китай е изправено пред намаляло търсене от Европа и останалата част от света. В момента правителството не изглежда склонно да предостави агресивни стимули, подобно на 2008 и 2009 г. Вътрешното потребление от своя страна едва ли ще запълни тази празнина.

Защо е важно това? Защото повечето хора изглежда очакват инвестициите в имоти в Китай да нараснат с 12-14% през 2012 г. Това е половината от ръста за 2011 г. и би довело до ръст на БВП от 8%, пише изданието.

Имотите обаче са много цикличен сектор. Когато спре да расте с бързи темпове той не стагнира, а се свива. И ако инвестициите в имоти се свият дори с много малко, то ръстът на БВП вероятно ще бъде по-скоро 6%.
Това все още може да изглежда много добре. Със сигурност не става дума за твърдо кацане по която и да било дефиниция. Но за икономика, която е растяла с темповете на Китай, такава промяна би била много очевидна.

Спадът може да не се отрази директно на статистиката за БВП, която се измерва на годишна база. Тези данни обикновено не отразяват целия обхват на спада, ако ръстът се възстанови сравнително бързо.

Китайската икономика обаче може да се промени много по-бързо, отколкото повечето анализатори очакват или искат да приемат.

Още новини от бизнес четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: пазар имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
чичо Тиквичка преди 12 години
Ще чакаме поредния сапунен мехур след САЩ, Ирландия, Испания, България и т.н. Няма да се забави скорощното спукване...

Спонсорирани публикации