Nokia води при телефоните, Apple - при смартфоните

Продажбите на смартфони растат по-бързо от очаквнията
Обновена: 7 фев 2012 14:43 | 7 фев 2012 11:00, Бойчо Попов
38
Nokia води при телефоните, Apple - при смартфоните
Nokia все още продава най-много телефони в света. Снимка: Reuters

Финландският производител на мобилни телефони Nokia продължава да води списъка на световните продажби на мобилни телефони. Nokia е продала през четвъртото тримесечие на 2011 г. общо 113,5 млн. мобилни телефони, както е видно от данни, оповестени в понеделник от International Data Corporation (IDC). Пазарният дял на компанията възлиза на 27%.

Корейският концерн Samsung е на второ място с 22,8% пазарен дял и 97,6 млн. мобилни телефона, следван от калифорнийската компания Apple с пазарен дял от 8,7 на сто и 37 млн. продадени устройства.

Като цяло през четвъртото тримесечие на 2011 г. са били продадени 427,4 млн. мобилни телефони в световен мащаб, което представлява ръст от 6,1% спрямо същия период миналата година.

По отношение на смартфоните лидер е Apple. През последното тримесечие на годината пазарът на смартфони отчита ръст от 54,7% на годишна база с продадени 157,8 млн. устройства (спрямо 102 млн. устройства година по-рано). Нарастването е доста по-високо от прогнозите на IDC, които бяха в размер на 40%, но и по-високи от ръста през третото тримесечие от 49,2%.

На годишна база обемът на продадените смартфони достига 491,4 млн. броя през 2011 г., което е нарастване от 61,3% от 304,7 млн. броя през 2010 г. Това е по-висок ръст от прогнозното от IDC нарастване от 54,7% за годината, но все пак под ръста за 2010 г. от 75,7%.

Смартфоните продължават да бъдат едни от най-горещите продукти от потребителската електроника, като сегментът бе подкрепен и от пускането на ключови устройства. „Към края на тримесечието един от всеки три мобилни телефони, продадени в света, е смартфон", каза Рамон Лами, старши научен анализатор в IDC. „С пускането на своя iPhone 4S Apple изигра ключова роля в растежа на смартфони“.

Разнообразието от предложения става по-нюансирано, понеже производителите на смартфони се опитват да разширяват клиентската си база в развиващите се пазари.

„Така наречените устройства „герои“, като Galaxy Nexus на Samsung и iPhone 4S на Apple, събраха по-голямата част от вниманието" каза Кевин Рестиво, старши анализатор в програмата Worldwide Mobile Phone Tracker на IDC. „Но все по-големият брой на апарати под 250 долара на базата на операционната система Android дадоха възможност на хардуерните партньори на Google да разрастват обема на пазара".

Още новини за технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Vapreki 4e Nokia podpisa dogovor s Microsoft za smiana na svoiata stara no mnogo dobre razrabotena sistema tip SMART s svoite raznovidnost symbian os 7,8,9 i premina na operatsionna sistema Windows mobil.Smartfonite shte ostanat za dalgo na nashite pazari po prostata pri4ina 4e ima mnogo dobre razraboten i bezplaten softfaer az kato edin star klasik vse oshte si pazia starata no mnogo dobra NOKIA N95-8GB I moga da se poxvalia 4e po4ti niama format koito da ne mi otvaria vkliu4itelno i W.M
26
0
 
0
 
! Отговори
NeseVpriagai преди 12 години
Ot 31 и аз харесвам марката.С нетърпение чакам излизането на смартфоните им с Windows Phone. Хората са ядосани защото отдавна изостанаха спрямо дугите марки при смартфоните пък цената им е неоравдано висока във високия клас телефони.Т.е държат цена на стари лаври.В България има производство на компоненти за автомобили в много заводи.Добре е и да имаме и производство на телефони.Но според мен ще са други марки.Иначе лидер и Самсунг. Времената са трудни и хората си изливат негативизма в нета.
25
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Гаранция, че живея в гр. София, жк. Младост 4. Просто ме дразни негативизма в хората, които коментират. NOKIA са велика марка, която колкото и да не ви се иска няма да фалира. Просто зададох елементарният въпрос: "С какво евентуален фалит на NOKIA би направил хората, които коментират тази новина, по-щастливи?" Няма логичен отговор, нали... :-)
24
1
 
0
 
! Отговори
haha преди 12 години
haha в щатите тези от Движението Окупирай УОлстриийт са едни приятни вежливи хора, които нямат сблъсъци с полицията, а дискутират като философи на улицата.Гаранция че 30 реалист си в чужбина.Разпознавам Ви безпогрешно!И знам какво ви мъчи отвътре!
23
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Само в България могат да съществуват толкова ограничени, завистливи и злобни хора, които да се радват от факта, че даден производител е пред фалит! Първо NOKIA няма да фалира, второ дори и да фалира, какво ви грее това?!?!
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
... Nokia и останалите, нали си знаете?
21
0
 
11
 
! Отговори
Бате Асен преди 12 години
"Още ли има ***, които си купуват NOKIA?"Има, да. Все още има хора, които използват телефоните си по предназначение. Хора, които не се страхуват, че батерията ще им падне по средата на деня и ще пропуснат важно обаждане. Хора, на които телефоните служат, а не "хора", които служат на телефоните си. И най-вече хора, които не слушат чалга и избягват да са "модерни" и "извИьестни". Поне не са смешни, за разлика от вас :-) :-) :-)
20
4
 
1
 
! Отговори
бръмбЪЪЪр преди 12 години
само SE Xperia Arc S N:1
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък си купих моторолка преди 4-5 години и ми върши страхотна работа, не мисля да я сменям за неква скъпа играчка, просто не ми трябва. Не виждам никакъв смисъл да се сменят работещи и вършешти работа устройства с други такива само заради тъпата снобария. На много хора им е неудобно от стария телефеон, на мен пък не. Отказвам да купувам неща от които нямам нужда. Дреме ми кой кво е продал.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз съм със сони-ериксон, ама няма ни в класациите
17
1
 
1
 
! Отговори
до BlackBerry 9780 преди 12 години
А! Ти замисли ли се че и твоя е скапана марка?Това чудо само става за служебен телефон , заради някой услуги ... иначе е *** та дрънка!!!
16
1
 
2
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
Ок е твоето мнение, обаче защо включи тази пръчка Blackberry .... само това не мога да го разбера!чак като ги спомена се сетих за този производител на парни чукове
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Apple водят при държането на дедовия с ръчичка.
14
1
 
12
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
Цялата армия платени трубадури на Епул пълнят нета с сдни и същи лужливи внушения. Марката която е на първо място през миналата година по продажби на "смартфони" е НЕ Епъл , а Самсунг.(прилежно пропуснато в тази статия). Епръл са с малка преднина за последното тримесечие само и то заради възкръсването на Месията:), а не заради "високо технологичното", "иновативно" недоносче 4s. И не Нексуса е най продавания модел на Самсунг, а S2!
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е поръчкова,нагласена,пристрастна и нямаща нищо общо с истината статия.Най-добрите смартфони са три-HTC,BlackBerry i Samsung Galaxy-всичко останало е ***,а тъпите американски Iphone въобще няма да ги коментирам,те просто са върха на простотията-некачествени,но за сметка на това скъпи
12
8
 
11
 
! Отговори
BlackBerry 9780 Bold преди 12 години
Хахаха,Нокия има ли още будали да купуват тази скапана долнопробна марка,да първи са естествено но в производството на телефони дето са по 20-30лв. даже операторите ги дават без пари,като си подновиш договора-1208;1616 и т.н
11
6
 
4
 
! Отговори
CNET награди най-доб преди 12 години
CNET награди най-добрите технологии на CES 2012Победителите в останалите категории са:Смартфони: Nokia Lumia 900 ексклузивният за САЩ телефон поддържа 4G LTE мрежи и е с впечатляващ 4.3-инчов екран. Операционната му система е Windows Phone 7.5 ***.
10
2
 
12
 
! Отговори
Ils преди 12 години
Ако ще си купувам смартфон ще изчакам да пуснат айфон фор пуси, щото фор ес не ми се нрави. ;)
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"iPhone 4S Apple изигра ключова роля в растежа на смартфони" оле смятай какви хора си купуват айфона. Това дори не е нов модел а някакъв лек фейстлифт. Балъците да си бяха купили обикновенна 4-ка. Както и да е нали трябва някой хора да дебелеят, за сметка на неосведомени, но до животно венчани за марка Епъл.
8
2
 
6
 
! Отговори
Ils преди 12 години
Нещо напоследък обаче почват да си спират моделите среден клас и минават към гадни тъчскрийни дето като видя отпечатъците от пръсти и издивявам. Не може ли да направят телефон поддържащ всички честоти, без *** камера дето снимките са супер смешни - нещо мислещо бързо и поддържащо приложения, които не се упгрейдват автоматично и ти навъртат сметка дето после ходи я плащай. За хора които само говорят и пращат SMSи, но искат телефона да не е пълно дърво от най-ниския клас.

Спонсорирани публикации