Напрежение и разцепление царят в Либия

Преходният национален съвет не успява да овладее въоръжените групи
Обновена: 15 фев 2012 14:49 | 15 фев 2012 09:20, Елка Василева
78
Напрежение и разцепление царят в Либия

Положението в Триполи е напрегнато тази седмица, докато Либия се готви да отбележи годишнината от революцията, а синът на бившия диктатор Муамар Кадафи - Саади - твърди, че назрява въстание, пише британският вестник "Гардиън".

Саади Кадафи, който след бягството си от Либия се установи в Нигер, беше цитиран да казва, че поддръжниците на сваления режим ще вдигнат въстание навсякъде в Либия.

Изявлението му допълнително засили напрежението в Либия, където Преходният национален съвет (ПНС) не успява да овладее въоръжените групи. В Триполи са изградени множество контролни пунктове поради опасения, че верни на режима на Кадафи групи може да планират бомбени нападения на честванията по случай годишнината от свалянето на диктатурата, отбелязва изданието.

По улиците на обхванатата от безпокойство столица се връщат пикапите с тежки картечници, превърнали се в символ на 8-месечната война, която завърши със смъртта на Муамар Кадафи през октомври. Сблъсъците между различни групи от бойци в Триполи намаляха през последната седмица, което е значително подобрение, но стълкновенията извън главните градове са постоянен проблем.

Националната армия не се ползва с доверието на голяма част от бойците, защото е командвана от офицери от времето на Кадафи и защото недоверието към ПНС се увеличава. Демонстранти в различни части на Либия обвиняват ПНС, чиито заседания продължават да протичат тайно, в липса на прозрачност, включително що се отнася до съдбата на растящите приходи от петрола. Планираните за тази седмица чествания в Бенгази, откъдето започна революцията миналата година, може да бъдат отменени, тъй като властите се опасяват, че е възможно празничните прояви да преминат в протести срещу ПНС, посочва вестникът.

Освен това има все повече признаци, че самата Либия се раздробява: Мисурата е буквално независима от централното правителство и ще произведе на 20 февруари собствени избори, а племенни водачи от източната провинция Киренайка се срещнаха през уикенда, за да обсъдят подобен ход.

Говори се, че в ПНС цари разцепление между отделни фракции, но още не са се оформили твърди политически съюзи. Човек от управляващите среди каза, че протестиращите неправилно разглеждат правителството като единно цяло. По думите му ситуацията може да се опише като борба на всеки срещу всеки, изтъква "Гардиън", цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
8
 
! Отговори
за 43 преди 12 години
петьо-евреина,,, от вашето крадливо *** племе по -големи *** няма ,затова толкова си тачите и пазите *** ,защото сте от едно тесто замесени,крадливи,лъжливи ,мързеливи и пълни *** живеещи на чужд гръб
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 47** Доколкото си спомням в този чудесен филм имаше една фраза която стана лайф мотив на протестите ,че американския народ отхвърля политиката на правителството която е политика от малцина за малцина (избрани) от малцина
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разделяй и владей!Елементарно
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никога арабите няма да бъдат укротени и то благодарение на САЩ и техните "приятели". Трябваше да ги оставят да се оправят сами, ама как като САЩ започна тази кампания. Целта в Ирак, Кувейт, Либия, Египет, Тунис е петрола. Всички го знаят и всички си мълчат. Е това е добре за САЩ и техните неограничени интереси по целия свят, там където имат далавера. Даже и кулите си бутнаха, смамо и само да обсебат авганистанските наркотици и успяха.
41
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тепърва ще има да се избиват и да разрушават - пример Ирак.Ще има стотици хиляди жертви.Така е навсякъде където САЩ налагат "демокрация".В Либия ще реват за Кадафи ама късно.
40
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЧЕТА ТУКА КОМЕНТАРИТЕ НА ПЛАТЕНИТЕ КЛАКЬОРИ НА ВЛАСТТА И КРЕТЕНА УОРЛИК И ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ УБЕЖДАВАМ ,ЧЕ ТЕ СА НАПЪЛНО НЕАДЕКВАТНИ И КАТО РАЗВАЛЕНА ПЛОЧА ПОВТАРЯТ ,ЧЕ КОИТО Е ПРОТИВ ВОИНИТЕ НА САЩ И ЗАПАДА Е (КОМУНИСТ) СПОМНИХ СИ ЕДИН ВЕЛИК ФИЛМ РОДЕН НА 4 ЮЛИ В КОЙТО ИНВАЛИДИ ОТ ВИЕТНАМ В ИНВАЛИДНИ КОЛИЧКИ ОТИДОХА ПРЕД СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКАНЦИТЕ ДА ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ МРЪСНАТА ВОЙНА ВЪВ ВИЕТНАМ И ВЕДНАГА МАЗНИТЕ ОХРАНЕНИ ПОЛИТИЦИ ГИ ОБВИНИХА ЗА (КОМУНИСТИ) С ЕДНА ДУМА НИЩО НОВО
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето нали и ние си имаме демокрация вече колко години. страхотно е нали :)
38
6
 
5
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
*** работа :)
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Натрапената демокрация нищо хубаво няма да донесе на либийския народ.
36
0
 
8
 
! Отговори
ДО 39: преди 12 години
До 39:Хубаво живял си по времето на Кадафи там не си го удобрявал няма лошо всеки си има свое виждане на нещата. Сега утиди там да живееш да видим дали по ще ти хареса :))))
35
2
 
3
 
! Отговори
До 30 от Свидетел преди 12 години
Върбанчо...нали *** работнико, знам ви какви бяхте *** и как с подкупи ходихте по комунистическо време да лешперствате гурбечии ***, знам ви как и ракия незаконно правихте и продавете на либийците, много добре ви знам гнусните номера.
34
11
 
2
 
! Отговори
До 27 преди 12 години
Ей, червен ***...живял ли си някога в Либия, аз за разлика от теб - да! И то няколко години време по времето на възлюбения ти Кадафи, точно ти на мен не ми хвали управлението на Кадафи, безсмислено е. Иска ми се всички, които не сте били там и ръсите глупост след глупост да поживеете при бай е ти Кадафи, пък тогава ще си говори ме, ама ще пеете друга песен, ама да сте част от обикновения либийски народ, пък тогава ми говори врели не кипели.
33
1
 
13
 
! Отговори
До 28 лорд Джон преди 12 години
Твоите евроатлантически ценности си ги наври , знаеш къде! А за Либия недей да гвориш. Нито си бил, нито си видял. Мислиш и говориш по начина на "евроатлантиците", които само дебнат като мършояди да прилапат нечии благини. Само че тед, лично, въобще няма да те огрее. Анадъму!
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Лорд Джон"-е, бегай си при евроатлантиците да си ти късат любовно ***.
31
1
 
7
 
! Отговори
Цецо преди 12 години
Най лошото, е че никой от оправляващите не пита българския народ дали желае дадена война,като нашите кадето изпратиха кораба, не съм съгласен сигорен съм че никой булгарски гражданин не желаеше и ние да се намесваме.
30
1
 
7
 
! Отговори
Сарко преди 12 години
Абе нали западняците пригепаха газта и петролеца. Кой го е еня за либийците.
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Верните на Кадафи сили, а това са поне 80% от либийците не планират бомбени атентати, а водят въоръжена борба срещу окупаторите на своята родина - НАТО, АлКайда и плъховете от ПНС, които в болшинството си дори не са либийци, а наемници от Катар.
28
2
 
23
 
! Отговори
Цецо преди 12 години
Хайде на Демократична Либия.Жалко за хората,сега само смърт и нищо хубаво няма да се случва там както и в Ирак, Египет, Сирия хубави държави бяха но Американците и Европейците ги разрушиха.и вече няма да е същото.За това Русия споменава нека сами да се оправя всяка държава с нейните проблеми, да не се намесват други държави.
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това напълно удовлетворява запада и щатите!ще им точим богатствата и ще им продаваме оръжие....
26
1
 
25
 
! Отговори
ан преди 12 години
ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА В ЛИБИЯ НЕ МИСЛЯ ЧЕ Е ИЗНЕНАДА. СЕГА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ЖИВЕЯТ КАТО В КАМЕННАТА ЕРА. НА ПЛЕМЕННО ОБЩИНЕН СТРОЙ. ВСЕКИ ЩЕ ИСКА ДА УПРАВЛЯВА НЕГОВОТО ПЛЕМЕ. КОНФЛИКТИТЕ ЩЕ СА НЕПРЕСТАННИ. ЩЕ ИМА ОЩЕ ХИЛЯДИ УБИТИ. СПОКОЙНИЯТ И БОГАТ ЖИВОТ СВЪРШИ. СЕГА ЩЕ ЖИВЕЯТ ПО ХАМЕРИКАНСКИ.

Спонсорирани публикации