Напрежение и разцепление царят в Либия

Преходният национален съвет не успява да овладее въоръжените групи
Обновена: 15 фев 2012 14:49 | 15 фев 2012 09:20, Елка Василева
78
Напрежение и разцепление царят в Либия

Положението в Триполи е напрегнато тази седмица, докато Либия се готви да отбележи годишнината от революцията, а синът на бившия диктатор Муамар Кадафи - Саади - твърди, че назрява въстание, пише британският вестник "Гардиън".

Саади Кадафи, който след бягството си от Либия се установи в Нигер, беше цитиран да казва, че поддръжниците на сваления режим ще вдигнат въстание навсякъде в Либия.

Изявлението му допълнително засили напрежението в Либия, където Преходният национален съвет (ПНС) не успява да овладее въоръжените групи. В Триполи са изградени множество контролни пунктове поради опасения, че верни на режима на Кадафи групи може да планират бомбени нападения на честванията по случай годишнината от свалянето на диктатурата, отбелязва изданието.

По улиците на обхванатата от безпокойство столица се връщат пикапите с тежки картечници, превърнали се в символ на 8-месечната война, която завърши със смъртта на Муамар Кадафи през октомври. Сблъсъците между различни групи от бойци в Триполи намаляха през последната седмица, което е значително подобрение, но стълкновенията извън главните градове са постоянен проблем.

Националната армия не се ползва с доверието на голяма част от бойците, защото е командвана от офицери от времето на Кадафи и защото недоверието към ПНС се увеличава. Демонстранти в различни части на Либия обвиняват ПНС, чиито заседания продължават да протичат тайно, в липса на прозрачност, включително що се отнася до съдбата на растящите приходи от петрола. Планираните за тази седмица чествания в Бенгази, откъдето започна революцията миналата година, може да бъдат отменени, тъй като властите се опасяват, че е възможно празничните прояви да преминат в протести срещу ПНС, посочва вестникът.

Освен това има все повече признаци, че самата Либия се раздробява: Мисурата е буквално независима от централното правителство и ще произведе на 20 февруари собствени избори, а племенни водачи от източната провинция Киренайка се срещнаха през уикенда, за да обсъдят подобен ход.

Говори се, че в ПНС цари разцепление между отделни фракции, но още не са се оформили твърди политически съюзи. Човек от управляващите среди каза, че протестиращите неправилно разглеждат правителството като единно цяло. По думите му ситуацията може да се опише като борба на всеки срещу всеки, изтъква "Гардиън", цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
15
 
! Отговори
До Свидетел преди 12 години
Куку, не дрънкай врели не кипели, бил съм в Либия повече от теб, в Бенгази бяхме 10500 човека работещи, имахме българско училище, кино...Знаем какво беше Либия и как живееха либийците, знаеш ли как наричахме Кадафи?
24
0
 
19
 
! Отговори
Сарко преди 12 години
Честита ви демокрация!Да живей.....
23
1
 
10
 
! Отговори
ДО СВИДЕТЕЛ преди 12 години
Не знам що за свидетел си,но знам кой направи истинска и просперираща държава Либия.А тези които забъркаха кашата в Либия сега да се размърдат и я управят.
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Целта нна демократичните бомбардировки беше, Либия да се разпадне на отделни области (Киренайка, Триполитания и Фезан) все още съществуват.Така петрола ще се граби по-лесно, а за либийците среден пръст.
21
1
 
12
 
! Отговори
Пак интервенция преди 12 години
Сирию предупредили о ливийском сценарии.Идет процесс накопления компромата, который потом будет использован для оправдания чего-то подобного тому, что было в Ливии.
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е ДЕМОКРАЦИЯ ,по хамерикански .Сега ще видят от къде изгряват слънцето и луната едновременно .Ще си мечтаят за ред ,не ,че Кадафи беше китка .Но сега ще се колят като животни поне 20-30 години А да се готви и Сирия ,и там ще стане същото .
19
27
 
2
 
! Отговори
Свидетел преди 12 години
Вълшебни пръчки никъде няма, а тези които не са живяли при Кадафи да мълчат, защото той създаде корупцията, толерира я, укрепия и изкуствено държеше народа си беден и необразован, без право да пътуват. Всичко включаят и акълат им беше спуснат свише от Кадафито, облагодетествани бяха само една част, всички други бяха с присадено съзнание по волята на полковника. Не си мислете, че са имали всичко, само за ядене основни продукти и това само някои бяха богопомазани да отворят бизнес.
18
1
 
41
 
! Отговори
777 преди 12 години
Все още либийците са добре, защото си доизносват дрехите и сандалите от времето на Кадафи. Но и те ще се скъсат. А с ефтиния бензин ще се простят по-скоро отколкото си мислят. Да не говорим, че ще продължава новото поставено правителство да дава БЕЗЛИХВЕНИ КРЕДИТИ за закупуването на жилище и нова кола. За храните - да не говорим.Ще усетят благините на извоюваните "свободи".
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
К'ва я мислеха,тя к'ва стана.Наиграха се.Пак ша ходят да ги 'освобождават' май.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ЦСКА отиват в Бенгази да ритат топката ......... смях в залата ....
15
0
 
26
 
! Отговори
Еврейчето преди 12 години
Сега когато Бойко заедно със своите придворни отиде в Тунис, да отскочи до град Гадамес (където се събират границите на Тунис, Либия и Алжир) и да види Кадафито, как е строял 2000 сгради за обикновените либийци!Всеки може да го види на мапс.гугъл.ком - на сателит, най-силно увеличение и се виждат 8 квартала с къщите.Сега либийците ще получат от трите най-дългото!
14
3
 
25
 
! Отговори
До ГЕРБ-авите преди 12 години
"Силната ръка на демокрацията"?Тепърва ще видят какво е демокрация. Ще се хапят по задниците за това, което ще им се случва. За мен по интересна е реакцията на нашенските демократи. Ще пращаме ли "омиротворители" и в Либия?
13
7
 
16
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
за да има демокрация, т.ее индивидуална свобода, трябва всеки член на обществото да има самоконтрол. И понеже това не е така, демократите, както и комунистите са ДЕМАГОЗИ.
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да им е честита на *** "свободата".
11
0
 
30
 
! Отговори
Богът преди 12 години
Насадените "демократи" започват да разбират за какво става реч.Това е сбор от племена и кланове, бил съм там и знам, че само здрава желязна ръка може да ги обуздае.Американците с помоща на мекерето Саркози махнаха един диктатор, който ги държеше затворени в бутилката.Сега "белите миролюбци" изпуснаха духа от бутилката, но "освободените" първото което им казаха беше : "Ние ще се управляваме по ШЕРИАТА", някой да не е втасал, какво направиха освободителите на поробените либийци?
10
0
 
46
 
! Отговори
Приятел преди 12 години
Сега вече либийският народ ще получи голямата изненада, когато ще се окаже, че при диктатора Кадафи, са живели в пъти по-добре. Като се развихри престъпността и корупцията , като се роди новата им политическа класа, която ще ги има само и изключително за "дойни крави". И съвсем случайно петролните компании ще сключат нови по-добри договори за концесии, в замяна на помощта за "революцията".
9
1
 
28
 
! Отговори
аса преди 12 години
Гледам хубави коли на снимката. Дали са ги купили след падането на Кадафи?
8
1
 
32
 
! Отговори
бг преди 12 години
Един колега е работил там 10 години и с първите бомби каза тия какъв трън си вкараха но спред мен тръна си го вкараха шепа патриоти имащи облага от това сега всичко отиде по дяволите и ще се народят куп държавички и всичко благодарение на НАТО
7
2
 
41
 
! Отговори
Акъл море до 1 преди 12 години
Силна ръка може да гради(Кадафи),друга силна ръка може да разрушава (НАТО).Не знам къде виждаш демокрацията тука? Не ти ли стига 20 год."демокрация" за да разбереш,че такова нещо никога не е било в плановете на тези,които я провеждат?
6
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никва демокрация,само договори за петрол,а народа сам да се оправя.Ще плачат за кадафи,ама е късно вече.Чакат ги тежки години на преход

Спонсорирани публикации