Напрежение и разцепление царят в Либия

Преходният национален съвет не успява да овладее въоръжените групи
Обновена: 15 фев 2012 14:49 | 15 фев 2012 09:20, Елка Василева
78
Напрежение и разцепление царят в Либия

Положението в Триполи е напрегнато тази седмица, докато Либия се готви да отбележи годишнината от революцията, а синът на бившия диктатор Муамар Кадафи - Саади - твърди, че назрява въстание, пише британският вестник "Гардиън".

Саади Кадафи, който след бягството си от Либия се установи в Нигер, беше цитиран да казва, че поддръжниците на сваления режим ще вдигнат въстание навсякъде в Либия.

Изявлението му допълнително засили напрежението в Либия, където Преходният национален съвет (ПНС) не успява да овладее въоръжените групи. В Триполи са изградени множество контролни пунктове поради опасения, че верни на режима на Кадафи групи може да планират бомбени нападения на честванията по случай годишнината от свалянето на диктатурата, отбелязва изданието.

По улиците на обхванатата от безпокойство столица се връщат пикапите с тежки картечници, превърнали се в символ на 8-месечната война, която завърши със смъртта на Муамар Кадафи през октомври. Сблъсъците между различни групи от бойци в Триполи намаляха през последната седмица, което е значително подобрение, но стълкновенията извън главните градове са постоянен проблем.

Националната армия не се ползва с доверието на голяма част от бойците, защото е командвана от офицери от времето на Кадафи и защото недоверието към ПНС се увеличава. Демонстранти в различни части на Либия обвиняват ПНС, чиито заседания продължават да протичат тайно, в липса на прозрачност, включително що се отнася до съдбата на растящите приходи от петрола. Планираните за тази седмица чествания в Бенгази, откъдето започна революцията миналата година, може да бъдат отменени, тъй като властите се опасяват, че е възможно празничните прояви да преминат в протести срещу ПНС, посочва вестникът.

Освен това има все повече признаци, че самата Либия се раздробява: Мисурата е буквално независима от централното правителство и ще произведе на 20 февруари собствени избори, а племенни водачи от източната провинция Киренайка се срещнаха през уикенда, за да обсъдят подобен ход.

Говори се, че в ПНС цари разцепление между отделни фракции, но още не са се оформили твърди политически съюзи. Човек от управляващите среди каза, че протестиращите неправилно разглеждат правителството като единно цяло. По думите му ситуацията може да се опише като борба на всеки срещу всеки, изтъква "Гардиън", цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Картечницата кърти на снимката , тва е най-малко 50кал.
64
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе разсипаха им държавицата и не беха прави гадовете, ама защо сега не бомбардират в Сирия? Щото преди няма и месец една руска армада небрежно се отби да си почине в собствената си база в Тартус. На френското гномче Сарко дали му стиска да пробва рафалите си срещу ракетния крайцер "Петър Велики" или да се сръчка с палубните Сухой на "Адмирал Кузнецов".На Кадафи голямата мания за независимост му изяде главата, въпреки, че заслужава точно за това да се уважава - не искаше началници човекът
63
1
 
3
 
! Отговори
Ал преди 12 години
Проблема в Либия е, че там няма една нация,а много различни племена,враждуващи помежду си от столетия. И след като няма диктатор с желязна ръка, то враждите ще ескалират. Сигурно ще се стигне до гражданска война и разделяне на Либия на няколко отделни държави.
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
na vi *****ska demokracia
61
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
почнаха да берат плодовете на "демоКРАДцията" либйиците
60
2
 
28
 
! Отговори
rgergr преди 12 години
Ха така!Братята американци направих преврат и разбиха реда и сега НАСТЪПИ АНАРХИЯ!Защо тази картинка СЕ ПОВТАРЯ НАВСЯКЪДЕ, КЪДЕТО ИМАШЕ АМЕР.ВОЕННА ИНВАЗИЯ???Защо Европ. политици продължават да изпълняват решенията на амер.политици? Мозък ли нямат, толкова ли са корумпирани или са подложени на тайна обработка с психо-оръжия за да бъдат КУКЛИ НА КОНЦИ за амер.интереси, или всичко това едновременно ???
59
1
 
22
 
! Отговори
Анализатор преди 12 години
Това е хАмериканската демокрация , на печелившите - честито.
58
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
от където минат САЩ и НАТО всичко е погром , къде са освободителите сега , подготвят поредната революция и точат лиги за Иран
57
21
 
4
 
! Отговори
Уорлик преди 12 години
такава ни е политиката,вие какво искате всички да са добре, няма как да стане,едни за да са добре, други трябва да са зле,по добре ли ви бе като русия ви грабеше,не само ви грабеше но и маршерувахте по площадите в тяхна чест.
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сравнете покупателната способност преди и сега, и ще ви излезнат всички отговори.
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
чисти ***.
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия като при нас, правят промени със стари муцуни. В Либия се получи стани да седна. Елементарен преврат с външна подкрепа.
53
5
 
9
 
! Отговори
Американец преди 12 години
Бавиме се, много се бавиме със Сирия. Време е да се намеси "международната" общност и да въведеме демокрация като в Либия.
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преходният национален съвет скоро ще стане разходен!
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами то това състояние на държавата се целеше да се докара там, за да може да се бърка в чуждата каца с мед( ПЕТРОЛ) !
50
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В ситуацията с Либия, единственото което има значение са ресурсите, и по-точно направлението в което текат. А именно, докато камиларите се трепят един на друг щатите правят мангизи от продажбата на либийски ресурси в европа....разбира се за долари:))
49
7
 
2
 
! Отговори
До 41 от свидетел преди 12 години
Да, защо пък не дори това замислям да отида там, знаеш ли колко ще ми е гот точно там...аз не съм ти *** работник и ще си направя собствен интелектуален бизнес и с два езика + нашия рядък език, знаеш ли как добре ще живея, а? Нещо да кажеш по въпроса? Защото докато българските *** гурбетчийски пиянстваха, и мислеха как да забогатеят незаконно на гърба на обикновения либиец, а тяхните дъщери се чудеха с кой намазан арабин от гилдията на "богопомазаният" Кадафи да легнат аз учех. Ясно!
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е те сега ша си * майката там
47
1
 
11
 
! Отговори
Бобсън преди 12 години
Дано поне да им разрешат пиячката,че да пият и да псуват демокрацията.
46
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АМЕРИКАНСКА(ДЕМОКРАЦИЯ)ОЗНАЧАВА ГРАБЕЖ НА ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА НА ДЪРЖАВИТЕ И МИЗЕРИЯ И ЗАРОБВАНЕ НА ХОРАТА ОТ ЕВРЕЙСКИТЕ БАНКЕРИ

Спонсорирани публикации