Потъваща държава си купува остров, ще се преселва

Кирибати е само на няколко метра над морското равнище
Обновена: 8 мар 2012 15:26 | 8 мар 2012 14:01, Елка Василева
38
Потъваща държава си купува остров, ще се преселва
Никумароро – един от островите на Кирибати. Снимка: архив, Reuters

Властите в потъващата тихоокеанска Република Кирибати планират да преселят жителите на страната на един от островите от архипелага Фиджи, съобщи Би Би Си.

Президентът на Кирибати Аноте Тонг заяви, че се водят преговори с властите във Фиджи за закупуването на един от островите от архипелага. Тонг обясни, че става дума за закупуване на втория по големина остров на Фиджи Вануа Леву с площ малко над 5 000 квадратни километра.

Населението на Кирибати е над 100 000 души. Територията на страната, разположена на 33 коралови атола, постепенно потъва. Нито един от атолите не е на повече от няколко метра над морското равнище.

Аноте Тонг многократно е заявявал, че една от причините за потъването на Кирибати са климатичните промени. Той подчерта, че властите в страните рекордьори по изхвърляне на парникови газове в атмосферата трябва да се погрижат за жителите на страната, които ще пострадат от промените на климата. По-рано Тонг предлагаше да бъдат създадени изкуствени острови за хората от неговата страна.

Островната държава Фиджи се намира на над 2 000 км от Кирибати. Властите в потъващата държава се надяват, че когато дойде времето, част от населението ще може да се засели и в други страни от Тихоокеанския район като Австралия и Нова Зеландия.

Тонг не уточни кога ще започне преселението. През 2009 г. експерти прогнозираха, че в края на 21 век нивото на океана ще се повиши с 1,1 метра и в такъв случай Кирибати, както и още някои държави от Океания, ще бъдат потопени в продължение на 50 години.

Кирибати е бивша британска колония. Гръбнакът на икономиката на страната са търговията с кокоси и риболовът, отбелязва Lenta.ru. Много от хората отиват да работят в съседни страни. До 1979 г. на един от островите – Банаба са се добивали фосфати, но това е причинило сериозни екологични проблеми и повечето хора от острова са били евакуирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: ФиджиКирибати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
6
 
! Отговори
w преди 12 години
@Селянин, и аз точно това си помислих. Да им предложим островите Батин, Бенене, Болшевик...ППБелене барабар с остатъците от АЕЦ-а!
30
0
 
38
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Да дойдат у наше село и без това народа измря.
29
1
 
22
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
До ТТ 7,62: Бил съм и на Карибите и на Кирибати.Там има местни хора,мои съученици и те ме канят;заедно завършихме ПУЦ-а в Кривунделово.Сега се сетих;вместо да купуват остров,ще им предложа масово да се...изселят при нас в Кривунделово. и да си направят автономна държавица със столица,пак Кривунделово.Ще я узаконим,като ЕОД,след това ООД,холдинг и т.н. докато получим...автономията.Само трябва да свалят...препаските и да ги слагат по Коледа,на кукерските...игри.
28
1
 
1
 
! Отговори
do 33 преди 12 години
ili prosto Jurnaljta ne sa jurnalj kato jurnalj, koeto e po verojatno
27
1
 
14
 
! Отговори
Георги преди 12 години
"някои държави от Океания, ще бъдат потопени в продължение на 50 години. " От статията става ясно , че след 50 години климатичните промени или ще спрат или климата ще се възстанови. Или учените са недоучени.
26
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вземете си постройте един МОЛ или нов национален стадион.Така и така потъвате...
25
0
 
18
 
! Отговори
ттт преди 12 години
Тихия океан бе Гоше, не карибите.
24
5
 
26
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Умни политици са карибските,не са като...нашите.Ние сме потънали до...шия в ла***ната,но никой от нашите не тръгва да търси нова ла***нярка,че да ги...очистим;тъй ще си...потънем.
23
2
 
1
 
! Отговори
до Bai Hoi преди 12 години
само ще си похарчиме парите за нищо , каквито са нахални ще вземат да се върнат на автостоп
22
2
 
20
 
! Отговори
kiro преди 12 години
а няма смисъл да купуваме остров за ромчетата, просто да вземем някакъв гол, само каманак, под наем за няколко дни колкото да ги настаним и после малко *** отгоре и го връщаме, точно ще има възможност после да се завъди неква почва на тоя остров ..., даже може и да ни платят за наторяването
21
1
 
6
 
! Отговори
Bai Hoi преди 12 години
Vmesto da razdava bonusi gerb da zeme s tiq pari da kupi edin ostrov i vsichki romi da gi pratqt na ekskurziq tam ......
20
1
 
31
 
! Отговори
Българин преди 12 години
А пък ние отдавна се преселваме от нашата потъваща икономически Държава.Българите сме изчезващ народ
19
3
 
23
 
! Отговори
любен лефтеров преди 12 години
i tezi sa po-dobre ot nas
18
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малко тъпо от остров да искаш да се преселваш на остров. Най-добре в Алпите.
17
5
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да купим Гърция, нали ще фалира... Аз не знам защо не продадат някой остров ами някой все ще трябва да ги обгрижва и да ги храни тия, а те да танцуват сиртаки ама не много, защото изморително.
16
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това не мога да го намеря на картата :D
15
3
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
не бе, да се махна искам!
14
9
 
36
 
! Отговори
Швейк преди 12 години
От пощи и далекосъобщения съобщиха че са засечени телефонни разговори между потъващите и ГЕРБ. С оглед на общата съдба е подписано споразумение за съвместни действия и обмяна на опит. Цеца Цачева и Фидосова заминават в малката канибалска държава като първа вноска и израз на добра воля от наша страна.
13
3
 
2
 
! Отговори
Птичето гуано преди 12 години
Не изселват хората за да могат други да печелят от моите курешки, а те са много скъпи
12
1
 
9
 
! Отговори
бен гун преди 12 години
пак се прецакахме , трябваше да им продадем нашата

Спонсорирани публикации