Стандартът за млечните продукти се оказа неработещ

Нито една мандра не прави кашкавал по български държавен стандарт
9 мар 2012 18:00,
119
Стандартът за млечните продукти се оказа неработещ
Снимка: Creative Commons

 Нито едно преработвателно предприятие в страната не произвежда кашкавал по българския държавен стандарт (БДС) и само пет са производителите с одобрена документация за сирене по БДС, защото старият стандарт се оказа неприложим и дори отстъпва пред използваните от компаниите нови стандарти.

Това съобщи за Investor.bg представителят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки по повод липсата на интерес от бизнеса към прилагането на старите държавни стандарти, кампанийно популяризирани от министерството на земеделието през миналата година.

Връщането към българския държавен стандарт за хляба, лютеницата, месните и млечни продукти беше наложено от министъра на земеделието Мирослав Найденов и ръководството на Агенцията по храните като контрамярка срещу широкото разпространение на сирене и кашкавал, в които масово се влагаха растителни вместо млечни суровини, или на колбасите със соя вместо месо.

Вместо да засили контрола върху нерегламентираното влагане на палмово масло, соя или консерванти в продуктите, администрацията предпочете да прехвърли отговорността за качеството на храните върху бизнеса, който отново направи огромни разходи, за да наложи старите стандарти.

Предприемачите бързо се убедиха на свой гръб, че поредната чиновническа инициатива не работи нито в тяхна полза, нито в полза на потребителите.  

"Въвеждането на БДС за кашкавала се оказа напълно безсмислено. Първо, защото новите стандарти, по които произвеждаме са по-добри заради по-ниското съдържание на сол и киселинност и второ, защото процедурите за одобрението на БДС отнемат близо половин година, което напълно отказва колегите да минават по този път", обясни още Симеон Присадашки. 

Пет млекопропреработвателни компании все пак са успели да преминат през бюрократичните процедури, за да получат одобрение на старото БДС при сиренето, но целта е била да използват този стандарт при износа зад граница, където бизнесът може да разшири пазарите си с традиционните български продукти, поясниха хора от бранша.

Провалът с новите стари стандарти лъсна още през миналата година при месопреработвателите, които започнаха да се оплакват от липса на продажби на колбасите с логото "Стара планина" заради по-високата им цена.

Асоциацията на месопреработвателите успя да получи единно одобрение от държавните институции на стоките по БДС, етикетирани с общото лого "Стара планина", което отне на браншовата асоциация няколко месеца.

Месните продукти нормално бяха оскъпени заради факта, че не съдържат соя и други евтини съставки.

Още новини за България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
93, само с трябва не се получава, липсва контрол - идеята на настоящият министър си беше гнила от самото начало, просто обоснова вдигането на цените, без да обвърже това с контрола на качеството...който и да е производителя, ако не му стои над главата един постоянен стимул да произвежда качество (в смисъл да си изгуби лиценза за стандарта), ще се скатава, закона го провокира това
88
1
 
13
 
! Отговори
PD преди 12 години
Въртим и сучем и пак стигаме до производителя. Смятам, че стандарти трябва да има и те да произлизат от идеята за здравословна храна = пълноценен живот. Бизнеса трябва да идва след това. Ненормално е след 20 г. да ядем по големи *** отколкото преди. НЕ ЗНАЯ КАК ТОЧНО БИЗНЕСА С ХРАНИТЕ ЩЕ ГО ПОСТИГНЕ. Но не го ли направи, той просто става ненужен. Ние сме малка държава, и е много по лесно да се снабдяваме с по качествена храна заобикаляйки безотговорния бизнес.
87
5
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Поредния министър, който се издъни. Май, май сме на принципа дайте да отчитаме дейност, па каквото стане.
86
0
 
16
 
! Отговори
n/a преди 12 години
БДС беше обявен за незадължителен през 1998 или 1999 г. от правителството на Костов като част от хармонизацията на законодателството ни с европейското. Дотогава БДС беше със статут на закон, чието нарушаване беше престъпление. БДС е много строг стандарт, в някои отношения по-строг и от редица европейски. Сега всеки производител може при желание на бъде сертифициран по БДС, но малко от тях проявяват такова, защото се увеличава себестойността на продукцията, а всички искат лесна и голяма печалба.
85
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз не помня някой да е обявявал за невалидни и предните ни стандартите по БДС, вкл. и тези касаещи млечните и месни произвесения... проблема е, че няма сила, която да накара държавните органи, отговарящи за контрола и санкциоиране при неспазване на стандатрите от страна на производителите, да започнат да работят както е редно... лаборатории няма достатъчно също, просто няма едно нещо, което да е измислено в завършен, работещ вид... старите ги отрекоха като "комунистически", а новите не работят
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МАФИЯ
83
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 72Солено, солено, ама това е прекалено, а и е подигравка с купувачите. Забравям за това сирене, ако искат и жожоба да му слагат.
82
0
 
20
 
! Отговори
n/a преди 12 години
Не знам за БДС, но изкуствено наложеният от Найденов стандарт "Ст. планина" не струва. Да, влага се месо, но не особено качествено, при това на високи цени. Наскоро се загледах в съдържанието на колбаси на Тандем и с ужас установих, че слагат натриев нитрит Е250. После разгледах етикетите и на други производители - същата работа. Явно старата, добре позната селитра (натриев нитрат Е251) е прекалено скъпа за тези кожодери. Хора, не яжте колбаси. Натриевият нитрит е силно канцерогенен, не е шега.
81
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Избягвам да купувам хранителни стоки произведени в България.
80
0
 
13
 
! Отговори
osata преди 12 години
Току-що прочетох в сруг новинарски сайт, че хлябът ще поскъпне с над 10%. Не стига, че влошиха качеството му в последно време, но и ще е и по-скъп.Честито!
79
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Миро е специалист по мършата, него кашкавал не го интересува, защото хубавия кашкавал го изядоха партизаните още преди 1944 г.
78
2
 
15
 
! Отговори
Realist преди 12 години
Какъв стандарт очаквате да има в село България!Нашия бай *** е измамник по рождениекашкавал,сирене,хляб,кетчуп,лютеница всичко е химия.БДС имаше при бай Тошоимаше ред и дисциплинавижте сега каква *** е.
77
0
 
14
 
! Отговори
потребител преди 12 години
не е въпросът в това дали дам 5 лв. в повече,а за какво ги давам.И понеже не съм сигурна ,затова ходя до южната съседка на пазар.Преди 25 години те носеха с пити кашкавал и с тенекии сирене от България към Анадола,сега ние си го връщаме обратно.Напоследък започнах да ходя по-на юг да хода по-често.Сега и киселото мляко,и маслото да си купувам оттам. Това е то еволюция по български в 21 век.
76
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За какъв кашкавал ми говорите, за какви колбаси ?!Днес обядвах хляб, а вчера нищо.Чао, че ме чакат 5 километра с колелото от работа до вкъщи, поне времето е хубаво, че пеш е по-изморително.
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То пък нещо проработи в последните години! Всичките тези показни акции, са си само шум в ушите и отклоняване на общественото мнение от реалните проблеми, в които милите ни управляващи ни натрисат постоянно... Кой нормален сиромах ще има пари да си купи от златните им продукти по БДС? Дори и да работя 24ч. в денонощието и 7 дни в седмицата, пак ще са ми скъпи,защото над половината ми доход отива за издръжката на 240 депутати, президент и т.н. търтеи, а и да не забравя любимите на всички ни "роми"
74
2
 
29
 
! Отговори
Черен Петър преди 12 години
Сега истинско българско кисело мляко може да се купи само в Япония.
73
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е ние пък си купуваме само от "Стара планина", от както въведоха стандарта. Повечето ми познати също. Кво не се продават? Сигурно са очаквали печалби като от соените и за това им изглежда, че са на загуба.
72
0
 
8
 
! Отговори
до 71 преди 12 години
ти се радвай, че в солта е имало сложено и малко сирене!
71
1
 
5
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Защо производителите не изписваха ПРОЦЕНТНОТО съдържание на компонентите върху етикета? Сега имали проблеми с гърба. Като искат да печелят от измама на клиентите ще се чудят как да се оправят с администрацията. Напраскайте им още 10 стандарта!
70
2
 
6
 
! Отговори
Маджаров преди 12 години
Е то - сирене ако не е солено, краставица ако не горчи и чушка ако не люти, работата е много зле!

Спонсорирани публикации