Стандартът за млечните продукти се оказа неработещ

Нито една мандра не прави кашкавал по български държавен стандарт
9 мар 2012 18:00,
119
Стандартът за млечните продукти се оказа неработещ
Снимка: Creative Commons

 Нито едно преработвателно предприятие в страната не произвежда кашкавал по българския държавен стандарт (БДС) и само пет са производителите с одобрена документация за сирене по БДС, защото старият стандарт се оказа неприложим и дори отстъпва пред използваните от компаниите нови стандарти.

Това съобщи за Investor.bg представителят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки по повод липсата на интерес от бизнеса към прилагането на старите държавни стандарти, кампанийно популяризирани от министерството на земеделието през миналата година.

Връщането към българския държавен стандарт за хляба, лютеницата, месните и млечни продукти беше наложено от министъра на земеделието Мирослав Найденов и ръководството на Агенцията по храните като контрамярка срещу широкото разпространение на сирене и кашкавал, в които масово се влагаха растителни вместо млечни суровини, или на колбасите със соя вместо месо.

Вместо да засили контрола върху нерегламентираното влагане на палмово масло, соя или консерванти в продуктите, администрацията предпочете да прехвърли отговорността за качеството на храните върху бизнеса, който отново направи огромни разходи, за да наложи старите стандарти.

Предприемачите бързо се убедиха на свой гръб, че поредната чиновническа инициатива не работи нито в тяхна полза, нито в полза на потребителите.  

"Въвеждането на БДС за кашкавала се оказа напълно безсмислено. Първо, защото новите стандарти, по които произвеждаме са по-добри заради по-ниското съдържание на сол и киселинност и второ, защото процедурите за одобрението на БДС отнемат близо половин година, което напълно отказва колегите да минават по този път", обясни още Симеон Присадашки. 

Пет млекопропреработвателни компании все пак са успели да преминат през бюрократичните процедури, за да получат одобрение на старото БДС при сиренето, но целта е била да използват този стандарт при износа зад граница, където бизнесът може да разшири пазарите си с традиционните български продукти, поясниха хора от бранша.

Провалът с новите стари стандарти лъсна още през миналата година при месопреработвателите, които започнаха да се оплакват от липса на продажби на колбасите с логото "Стара планина" заради по-високата им цена.

Асоциацията на месопреработвателите успя да получи единно одобрение от държавните институции на стоките по БДС, етикетирани с общото лого "Стара планина", което отне на браншовата асоциация няколко месеца.

Месните продукти нормално бяха оскъпени заради факта, че не съдържат соя и други евтини съставки.

Още новини за България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дайте една причина някой производител да се натиска да работи по някой от тези стандарти. Първо ще го скъсват от проверки и бюрокрация, защото няма кой друг да проверяват, второ ще трябва да работи с пресни продукти, които ги няма, защото унищожихме всякакво животновъдство, трето тези продукти ще са с по-висока себестойност и ще се продават по-трудно, заради ниският ни стандарт. Е, добре, тогава, за чии х.й да се мъчат да ги внедряват тези стандарти.
48
0
 
14
 
! Отговори
PD преди 12 години
Приветствах инициативите на М. Найденов за "Стара планина". Като дете седмици наред карах само на кренвирши. Уви, въпреки стандарта, новите кремвирши, не бяха това което трябва. Вече не употребявам кремвирши. Не купувам пилешко, пушени меса. Мляко от магазина също. Ядем ***, и за това са виновни производителите. Те са тези които не искат стандарти, защото печалбата е светая светих за бизнеса. За жалост, в тази битка няма печеливши. Скоро ще си припомним как беше без тях и ще сме по здрави.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А кви манди имаше, когато бяхме партизани, преди 1944 година.
46
1
 
23
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Преди години хигиената може да е била нулева, но вкуса на истински млечни продукти никога не се забравя (който е имал щастието да е опитвал)
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А кви кебапчета и кифтаци имаше по БДС.
44
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При демокрацията е така! ще ядете каквото ви дадат! При соца беше друго! Контрол и пак контрол! Истинско месо, мляко, сирене, кашкавал и т.н., защото беше направено за хората! сега на кой му пука! Киселото мляко сега не се разваля с месеци!
43
0
 
14
 
! Отговори
пророк преди 12 години
Щеше да бъде работещ ако не бяхте унищожили десетките малки и средни мандри господа .Липсва реална конкуренцияяяяяя
42
5
 
0
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
Е... село Варна си е село все пак ;)А ти *** питай татко си, щото ти едва ли помниш, ама *** питай него, как е надигал всяка бира в магазина да гледа за твоя любим хмел :)И защо е предпочитал бира в зелени, а не кафяви бутилки :))*** тъпия народ :)
41
1
 
15
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Добре, нека малко разграничим фактите: преди настърганото сирене при термична обработка се разтапяше и добиваше коричка, а сегашното си седи същото, освен това няма вкус на сирене. Кашкавала горе-долу го докарват на вкус, но би следвало да се разтяга на конци, което е рядкост в днешно време.
40
20
 
2
 
! Отговори
... преди 12 години
БДС... Отиваш при соц-а в магазина да си купиш мляко - половината екологични опаковки от найлон на прясното мляко - пробити... 1 от 3 млека се пресичаше още докато го сложиш на котлона, киселото мляко биваше, ама съм сигурен, че поне половината от вас не му знаят вкуса и ако им го сервират сега ще кажат, че е голям *** :)Все се заричам да не пиша във форума на БСП - ДНЕС.БГ, ама не издържа понякога ;)Пълно с *** тука :)Айде - идете изровете бай Тошо и се *** с него зарад соца :)
39
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И като си спомня истинската бира навремето, която траеше три дни! Сега спирт и простотия!
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И Миро ще ми казва че на бабичката яйцата и млякото, които продава на пътя са менте.
37
1
 
7
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
Че то какво до което се е докоснало протежето на Доги - Миро Ирланското говеждо е проработило?
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дааа! Навремето имаше контрол и разумни хора, а сега има кражби и дригорани тийнове, които дори ла*на да ядат не ги разпознават!
35
4
 
1
 
! Отговори
До 28 преди 12 години
Всичко ще си кажеш бато, и как родителите ти са биле комунисти и как ти зи бил пионерче и комсомолче .... всичко.
34
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
12 ти..тия неща дето ги говориш са ставали само у ваше село..щото магазинерката не и е било мястото там..и тия парцали в бирата..са остатъци от "ХМЕЛ" ..бирата се прави и от ХМЕЛ..та..когато престои повече от седмица се появяват тия хмелени парцали..а сега бирата е гъкана от СПИРТ за да е трайна и няма нищо общо с екологично чистата бира.. КАПИШЕ??? имежду нас казано..миришеш ми на частник с магазин или кръчмичка та говориш глупости хвалейки сегашните ***
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
28Лежал си тогава, ама си жив! Сега обаче като влезнат в болница и са яли кайма нямат този късмет! "Демокрацията" се оказа най-обикновена кражба!:)))
32
12
 
2
 
! Отговори
БДС преди 12 години
Навремето ходихме на практика в един консервен завод... В който работеха само *** тогава...Лютеницата я правиха, като в едни огромни като казани тъпчеха всичко с ботуши, докато стане на пихтия... И на *** като и се припикаеше не ходеше в ***, ами вдигаше полата и на място...Оттам и израза "*** *** няма"...БДС :)
31
1
 
9
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
Едно е "едно пакетче кайма", съвсем друго е лйна с етикет кайма "Народна", консумираща се от цяла България...
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблема за мен не е, че никой не иска да работи по тези стандарти или че видиш ли влагали какво ли не, просто трябва да се следи всичко да го има ясно написано на етикета и когато отивате в магазина да гледате какво купувате, а не да си купите нещо на което ясно си пиши, че съдържа 15% соя, а после да ревете, че сте яли ***. Когато хората спрат да купуват ***, той ще изчезне и от пазара. А иначе, както има TUV, така може да има и БДС и който иска да го спазва.

Спонсорирани публикации