Десетте "не", които трябва да станат табу за родителите

Какви съвети ни дават специалистите, за да изградим едно дете като личност
Обновена: 14 мар 2012 14:50 | 14 мар 2012 11:15, Женя Величкова
56
Десетте "не", които трябва да станат табу за родителите
Снимка: Reuters
Не биха могли да съществуват изведени правила за това как да се възпитава детето. Всяко едно е различно и се отличава със своята уникална индивидуалност, което именно следва да ни радва в ролята ни на родители. Живеем обаче в общество, което налага да се спазват общоприети норми и задача на родителя е да въведе детето си в този свят.
 
Не само възпитанието, но и отглеждането на детето е нелеко дело – как да предпазим скъпото ни палаво мъниче от опасностите на околния свят, да му дадем всичко, от което се нуждае, за да изгражда впечатления свободно и същевременно да го предпазим от заобикалящите го навсякъде рискове. В желанието си да го предпазим често допускаме грешки, които имат негативно влияние за развитието му.
 
Всъщност, за да предпазим детето от опасностите на околния свят и помогнем за изява на вродения му талант и способности, трябва да провокираме развитието на самосъзнанието му... А то се постига с изграждането на положителен образ за самия себе си.
 
Какви съвети ни дават специалистите, за да избегнем разрушаването на позитивното у детето? Ето десетте съвременни табута за родителя:
 
Никога не унижавайте детето!
 
Дали заради умората, яда си, заради несполука или отегчение, често може да се чуе упрек от страна на родител към детето му от рода на: Глава на раменете нямаш ли?, Това ли е най-доброто, което можеш да постигнеш? Забравете ги. Дори за възрастен човек подобни реплики са унищожителни, камо ли за дете.
Не заплашвайте
 
Едно от най-използваните средства за принуда на детето да извърши дадено действие, когато то не разбира необходимостта или не е съгласно с него е да се изрече реплика от сорта: Ако не си прибереш играчките, няма да те водя навън. Подобен подход само издава безсилието на родителя да се справи със ситуацията или нежеланието му да отдели време и пълноценно внимание на детето си. Кой е казал, че деца се отглеждат лесно? Така че помислете за добрия начин да мотивирате и подтикнете наследника си да изпълнява задълженията си. Необходимо е въображение, няма начин.
 
Защо изисквате детето да изпълнява командите ви веднага?
 
Представете си, че съпругът или съпругата ви се обърне към вас със: Съкровище, спри този разговор по телефона и измий чиниите! Вероятно, това би ви обидило, вбесило... Подобна команда към детето звучи по същия начин – накърняваме правото му на избор да върши в момента предпочитаното от него занимание. Въпреки че сте му родител, поканата за дадено действие следва да е поставена с уважение към личността му, колкото и малко да е то. В противен случай в бъдеще е много вероятно да позволява да бъде използвано по неприятен начин. Така че, изграждайте личност!
 
Не изнудвайте с обещания
 
Детето е допуснало грешка и е сторило "беля". Не е възможно децата да не правят пакости, това е начинът, по който те опознават света и развиват мисленето си, така че не бива да се гледа на неприятните случки като на фатални събития. Правилният подход, вместо да се изнудва детето да обещава неизвършването на дадено действие, е като му се обяснят послествията. Например, баткото е бутнал малката си сестричка. Ако баткото е на 3, едва ли осъзнава в пълна степен, че е причинил болка. Това трябва да му се обясни.
Обещанието като понятие не означава нищо за детето, това е като дума без пълнеж. А в случай, че детето е чувствително и съвестно, обещанието само ще допринесе за формиране на чувство за вина. В другия случай ще развие у него цинизъм. Кажете, че възпитаването на децата не е изкуство...
 
Забравете за постоянното покровителство над детето
 
Ако родителят постоянно играе ролята на адвокат или поясняващ действията на детето си, му отнема възможността да изгради способността да се защитава само. На подобно отношение по принцип са по-склонни по-властните родители, които допускат основно грешката да напътстват децата си във всяко едно действие. В този случай проблемът е много по-сериозен от това да се изгради чувство за самозащита, спира се развитието на самостоятелността. "Никога не върши вместо детето това, което то може да направи само" - приемето го като правило при  възпитанието на детето, ако искате да развиете самостоятелна личност.
 

56
Още по темата: детевъзпитание
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не мислиш ли , че това е действителността, не сам платен драскач, както се изразяваш, и аз съм чел нещо за този план, но той е малко по различен, но няма да се спирам какво точно представлява. Но това което правят управниците ни карат да търсим по-нормален живот, няма аз да се блъскам, едвам да свързвам двата края а *** да си чешат топките и всичко да им е на готово, темата е дълга и може да се дискутира доста, така, че.........
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
48, познавам доста хора който напуснаха Бг и бяха над 40, после си издърпаха децата и жените, но не си мисли, че е лесно навън, така, че не търси извинения и се омитай.
43
0
 
2
 
! Отговори
до Немо преди 8 години
Завиждам на детето ти, че има баща като теб.
В общия случай българските мъже все нямат достатъчно време да обърнат внимание на детето си. Ако бащата на моето дете му отделяше 1/10 от времето, което отделяше да пуши цигари, или да гледа телевизия, или да порка, сигурно щеше да е чудесен баща.
Ти си един от редките случаи на грижовни бащи.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията започва с "Не биха могли да съществуват изведени правила за това как да се възпитава детето", след което продължава именно с правила.
Иначе съм съгласен с 49, че този, който е писал статията едва ли има деца.
41
0
 
9
 
! Отговори
родителка преди 8 години
Този,който е писал ще да е изчел доста книги,ама няма май да е ставал още родител.Възпитанието на дете не е само изкуство,то е и отговорност,преди всичко любов и нежност и въпрос на зрялост на родителите. Първо си отгледайте деца - и то не едно,пък после поучавайте.
40
1
 
6
 
! Отговори
4 деца имам преди 8 години
на всичките им казвам да учат и да се махат... на времето останах заради родителите си - бяха много възрастни....

аз съм ок, нямам 40 още... т.е. - да бягат с 200... учене и аут...

39
4
 
30
 
! Отговори
God преди 8 години
Водете си децата от малки на рок-концерти и ще ги направите хора! Това е единственият начин да го закалите срещу чалгата и свързаните с нея поражения по централната нервна система:)! Ако можете да си позволите го водете и от време на време в чужбина, за да види че има и други хора и места и да си създаде по-широк мироглед. И най-важното е - да спортува. Много от днешните деца са такива тюфлеци, че ще получат инфаркт докато се качват в автобуса.
38
8
 
10
 
! Отговори
777 преди 8 години
*** И ИЗМИСЛЕНАТА СТАТИЯ !!!АЛОО, ЖУРНАЛЯТА БЪЛГАРИЯ ОПУСТЯВА И СЕ ***!!! КАКВО ВЪЗПИТАНИE , КАКВИ 5ЛВ!!!
37
0
 
10
 
! Отговори
Димитър преди 8 години
Немо, написал си го много точно и гадно!
Събери го на едно място и го прати не само на автора на статията, а направо в народното събрание (не е грешка, че не го пиша с главна буква) - не че ще го прочете някой, но поне за свое удовлетворение. За съжаление и аз редя същите мисли като теб и най-лошото е, че българите в бъдеще са -3 (твоя син и моите две дъщери)
36
0
 
33
 
! Отговори
Немо преди 8 години
...И като се замисля...незнам дали няма да е по-добре...да го хвана.....со кротце со благо...и с колкото е нужно "кютек"!Да си изкара образованието, да научи поне два езика, да му купя билет за където и да е...и да получи шанса един ден да отглежда собствените си деца по гореописания начин.
Всъщност изключително се колебая дали правилната формулировка на "бащиния авторитет" и подкрепа не трябва да бъде "Не бъди като баща си, ако искаш да успееш тук"!?Грозно е ...но факт!
35
1
 
22
 
! Отговори
Кирил Петроов преди 8 години
Като цяло статията е пълнене на съдържание. Никъде по страницата не видях, кой е авторът и с какво образование зад гърба си може да дава препоръки за отглеждане на дете. Статията е от типа "10 неща които не трябва да казваме на мъжа си за да не ни зареже" Космополитън! Перфектно разтегнати алабализми :)
34
0
 
49
 
! Отговори
Немо преди 8 години
4.Уча го обича страната си, да обича рода и предците си.Да уважава институциите и Държавата.Но ще мине не много време и сам ще осъзнае, че това уважение не е взаимно.Че за тях той ще бъде единствено данъкоплатец и електорална единица.Как ли ще ме погледне тогава?
33
0
 
32
 
! Отговори
родител преди 8 години
За мен правилата са - не го унижавай и бъди праволинеен. А също така - отделяй време да си с него и нека знае, че е обичано.
32
5
 
8
 
! Отговори
ico33 преди 8 години
Kaто цяло статията си е вярна..мое мнение
31
1
 
21
 
! Отговори
Немо преди 8 години
3.Влече го техниката.Определено има техническа мисъл.Май на мен се е метнал.Опитвам се да разпаля интереса му, да бъде любознателен и задълбочен.Да не бъде повърхностен и да преследва знанието докрай.
Аз самият минах по този път...и все още вървя по него.НО!Дали да подкрепя сина си да го продължи?Много труд, непрекъснато повишаване на квалификация и добиване на нови знания и...незная дали ще успея да му купя футболния екип, без да срина семейния бюджет...
Дали не е по-добре да не стане адвокат?
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щото ако не спазвате тия съвети, детето ви като порасне, ще се превърне в обикновен хейтър в Днес.бг
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
bgmama 2 ?
28
2
 
17
 
! Отговори
Немо преди 8 години
2.Обича футбола - аз го подкрепям и му говоря да слуша наставленията, да бъде упорит и трудолюбив, постоянен и търпелив ако иска да успее...НО....гложди ме реалността...тук футбол няма, младите талантливи футболисти ритат по поляните в трета и четвърта дивизия, а "елитните" клубове са пълни със "звезди", чиито най-коментирани прояви са запоите им по "вървежни" клубове, фолкпевиците с които са преспали и кой каква кола си е купил, или кой дизайнер се облича.Това ли искам за сина си наистина??
27
0
 
40
 
! Отговори
Немо преди 8 години
Опитвам се на изградя собствения си син като личност, без силово налагане на волята ми, без "сделки" и подобни прийоми описани в статията.Опитвам се да го подкрепям, да порасне като човек познаващ и разбиращ понятия като "морал", "човечност"' "трудолюбие". скромност", "честност"...НО...гложди ме реалността....
1.Ако го постигна......ще бъде използван през целия си живот.От "приятели", "приятелки"..."работодатели"....Всъщност цял живот ще гледат на него като на ***!Дали не греша?
26
0
 
3
 
! Отговори
Немо до 31 преди 8 години
Прав си до някъде, но не съвсем.Да, негативизма струи от доста от коментарите, но това е разбираемо имайки предвид реалностите в "социално-битов" аспект.А ако вземем предвид и "моралните устои" на съвремието, мисля, че подобни реакции са очаквани и разбираеми.Това съвсем не означава приемливи и нормални но.....това е друга тема.
Колкото до статията...бих се съгласил с голяма част от твърденията и се опитвам на практика да поддържам подобни отношения НО......продължава.....