Десетте "не", които трябва да станат табу за родителите

Какви съвети ни дават специалистите, за да изградим едно дете като личност
Обновена: 14 мар 2012 14:50 | 14 мар 2012 11:15,
56
Десетте "не", които трябва да станат табу за родителите
Снимка: Reuters
Не биха могли да съществуват изведени правила за това как да се възпитава детето. Всяко едно е различно и се отличава със своята уникална индивидуалност, което именно следва да ни радва в ролята ни на родители. Живеем обаче в общество, което налага да се спазват общоприети норми и задача на родителя е да въведе детето си в този свят.
 
Не само възпитанието, но и отглеждането на детето е нелеко дело – как да предпазим скъпото ни палаво мъниче от опасностите на околния свят, да му дадем всичко, от което се нуждае, за да изгражда впечатления свободно и същевременно да го предпазим от заобикалящите го навсякъде рискове. В желанието си да го предпазим често допускаме грешки, които имат негативно влияние за развитието му.
 
Всъщност, за да предпазим детето от опасностите на околния свят и помогнем за изява на вродения му талант и способности, трябва да провокираме развитието на самосъзнанието му... А то се постига с изграждането на положителен образ за самия себе си.
 
Какви съвети ни дават специалистите, за да избегнем разрушаването на позитивното у детето? Ето десетте съвременни табута за родителя:
 
Никога не унижавайте детето!
 
Дали заради умората, яда си, заради несполука или отегчение, често може да се чуе упрек от страна на родител към детето му от рода на: Глава на раменете нямаш ли?, Това ли е най-доброто, което можеш да постигнеш? Забравете ги. Дори за възрастен човек подобни реплики са унищожителни, камо ли за дете.
Не заплашвайте
 
Едно от най-използваните средства за принуда на детето да извърши дадено действие, когато то не разбира необходимостта или не е съгласно с него е да се изрече реплика от сорта: Ако не си прибереш играчките, няма да те водя навън. Подобен подход само издава безсилието на родителя да се справи със ситуацията или нежеланието му да отдели време и пълноценно внимание на детето си. Кой е казал, че деца се отглеждат лесно? Така че помислете за добрия начин да мотивирате и подтикнете наследника си да изпълнява задълженията си. Необходимо е въображение, няма начин.
 
Защо изисквате детето да изпълнява командите ви веднага?
 
Представете си, че съпругът или съпругата ви се обърне към вас със: Съкровище, спри този разговор по телефона и измий чиниите! Вероятно, това би ви обидило, вбесило... Подобна команда към детето звучи по същия начин – накърняваме правото му на избор да върши в момента предпочитаното от него занимание. Въпреки че сте му родител, поканата за дадено действие следва да е поставена с уважение към личността му, колкото и малко да е то. В противен случай в бъдеще е много вероятно да позволява да бъде използвано по неприятен начин. Така че, изграждайте личност!
 
Не изнудвайте с обещания
 
Детето е допуснало грешка и е сторило "беля". Не е възможно децата да не правят пакости, това е начинът, по който те опознават света и развиват мисленето си, така че не бива да се гледа на неприятните случки като на фатални събития. Правилният подход, вместо да се изнудва детето да обещава неизвършването на дадено действие, е като му се обяснят послествията. Например, баткото е бутнал малката си сестричка. Ако баткото е на 3, едва ли осъзнава в пълна степен, че е причинил болка. Това трябва да му се обясни.
Обещанието като понятие не означава нищо за детето, това е като дума без пълнеж. А в случай, че детето е чувствително и съвестно, обещанието само ще допринесе за формиране на чувство за вина. В другия случай ще развие у него цинизъм. Кажете, че възпитаването на децата не е изкуство...
 
Забравете за постоянното покровителство над детето
 
Ако родителят постоянно играе ролята на адвокат или поясняващ действията на детето си, му отнема възможността да изгради способността да се защитава само. На подобно отношение по принцип са по-склонни по-властните родители, които допускат основно грешката да напътстват децата си във всяко едно действие. В този случай проблемът е много по-сериозен от това да се изгради чувство за самозащита, спира се развитието на самостоятелността. "Никога не върши вместо детето това, което то може да направи само" - приемето го като правило при  възпитанието на детето, ако искате да развиете самостоятелна личност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: детевъзпитание
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
8
 
19
 
! Отговори
ХАХАХА преди 12 години
Това е началото на наръчник в 3 тома "Как да направим от децата си ***, с две ръце в *** и бъдещи клиенти на психоаналитиците".3-то, преработено, разширено и допълнено издание, специално за САЩ :-)
24
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз възпитавам почти 5-годишния си син според ситуацията и въобще не слушам подобни акъли, като тези в статията. Когато може да се разговаря, обяснявам като на голям човек, говорим си, разбираме се. Като се инати и прави напук, рядко, но пускам шамарената фабрика или го лишавам от играчки. Имам едно прекрасно, усмихнато, игриво, весело и разбрано дете, което е приятел с всички в градината и много го обичат. Родителят трябва да реагира според ситуацията и да знае, че има дете насреща, не робот
23
4
 
24
 
! Отговори
Luboto преди 12 години
От коментарите долу си проличава каква недоразвита нация сме. Хората са започнали да считат шоколадите и хляба за инструмент на възпитание. Просто е потресаващо. Статията безспорно е преведена, по простата причина, че тук няма как да се развие такъв начин на мислене. Направете си един експеримент и прочетете коментарите. Почти всеки е с крайно и негативно мнение. Това е образа на днешния българин - отрича всичко яростно и оплюва всяко мнение различно от неговото. Научете се да изслушвате!!!
22
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако някой си мисли, че дете с телефон за една хилка, лаптоп за две и 20 кинта дневни има повече гаранции за успех в живота от негово връстниче от по-бедно семейство, много се лъже! Много по-често успяват деца, яли филии с лютеница, отколкото гледани в лукс. Вижте от какви семейства са Гриша Ганчев, Николай Гигов, Румен Гайтански, и ще разберете какво ви говоря. Тези с дантелените балдахинчета са им слуги и клоуни, в най-добрия случай адвокати... ;)
21
9
 
26
 
! Отговори
Гацо преди 12 години
Това са пълни глупости! Простотиите на американските психоаналитици, йито създадоха цяла индустрия. Това е вълната на либерализма, където мъж се жени за мъж и наемат жена да им роди дете, което пък се отглежда от професионални "педагози"!Тази цивилизация съществува от поне 5000 г., като е създала уникални и тейнически, и културни, и духовни постижения. През това време винаги децаъа са били гледани и възпитавани строго и аскетично. Сега рушим фундамента на сградата и ще ядем хурката!
20
1
 
16
 
! Отговори
До 10 преди 12 години
До 10.Не се хвали с "хилките" си, защото никога не знаеш какво ще стане утре. А да изтъкваш какъв си, когато всички останали браншове в частния сектор са в криза е признак на ниска култура.Много хора наистина в момента нямат пари за хляб-нормални бели българи, работливи и честни-хора, които закона вместо да пази ги мачка. И не се нахвърляй така към Н5, когато човека си е казал болката-високомерието се наказва рано или късно.
19
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да разрешим на 3-4 годишните да гласуват, да носят оръжие и да работят. Така като гледам, според разни "специалисти" те разбират всичко от една дума, напълно наясно са с причинно-следствени връзки, имат изградена личност и характер, его, отговорни са и можеш да се разбереш с тях само с думи...опа...чакай...
18
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да дойдат да погледат малко и моите близнаци и да приложат теорията и да видят какво ще стане тогава.Всичко това е вярно ама като се затръшкат за нещо ела и виж какво се случва.Няма време за прилагане на тези работи батко.Нямаш време да мислиш какво да правиш.Сигурно това е написано за едно дете с майка,две баби и една помощничка,да имаш време да мислиш тогава!
17
2
 
3
 
! Отговори
тебешир преди 12 години
Последната точка е отрицание на всички предни.
16
3
 
3
 
! Отговори
до Зиг преди 12 години
Не мога да съм сигурен, че са българи. Но имат български черти. А какво пречи на Ройтерс да снимат и в България, след като отразяват събития по цял свят?
15
9
 
10
 
! Отговори
дени преди 12 години
статията е хубава,дано повече млади родители я прочетат и да се опитат да бъдат по-толерантни към децата си
14
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде сега големите специалисти да дойдат да погледат една седмица моите близнаци-после ще говорим пак!!!
13
2
 
13
 
! Отговори
аз преди 12 години
децата са човешки същества и трябва да внимаваме как се отнасяма с тях!и те си имат чувства и гордост!
12
3
 
22
 
! Отговори
До 10 преди 12 години
"Сега съм програмист и правя 2 хилки на месец в България. Проблем?" - Усещаш ли последствията от детството ти.Каво общо има статията с посоченият израз? Разбираш ли, че си развил комплекс от детството си който сега се мъчиш да избиеш?Аз казвам, че карайностите няма как да са добри и да не оствят следа.Това което се е опитал и N5 каже, предполагам.
11
2
 
51
 
! Отговори
с 2 деца преди 12 години
И ние като съм бил малък сме нямали пари за хляб. Това по-скоро ме изгради като личност. Сега съм в положение над средното в България, дори доста над средното, защото се научих да работя и да ценя парите.Въпрки,че имам възможността да купувам всеки ден шоколади, да обличам децата си с "табели", да ги обсипя с купища подаръци-не го правя, защото смятам,че не е възпитателно. Осигурявам им всичко необходимо, а ако искат нещо извън това-работят и си го купуват.Така мисля аз.
10
0
 
28
 
! Отговори
САМО 1 ПРАВИЛО преди 12 години
ТРЯБВА РОДИТЕЛИТЕ ДА КОМУНИКИРАТ ПОМЕЖДУ СИ ,ДА НЯМА КРЯСЪЦИ И СРЪДНИ.САМОТО ДЕТЕ УСЕЩА НЕГАТИВНОТО ОТНОШЕНИЕ ПОМЕЖДУ ИМ.ОТ ЛИЧЕН ОПИТ ВИ КАЗВАМ, НЯМА ЛИ НОРМАЛНИ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ РОДИТЕЛИТЕ НИКАКВИ МЕТОДИ НЕ ВЪРШАТ РАБОТА..ЖАЛКО ЧЕ ВСЕ ПО-ЧЕСТО СЕ РАЖДАТ ДЕЦА КОИТО НЕ СА ПЛОД НА ЛЮБОВ А НА ЛИЧНИ УБЕЖДЕНИЯ(ТОЯ ЩЕ МИ ОПРАВИ ЖИВОТА,ТАЯ НАМАЗАНА А НА МЕН МИ Е ДОШЛО ВРЕМЕТО,ЗАЩО ПЪК ДА НЯМАМ НЯКОЛКО ДЕЦА ОТ НЯКОЛКО ЖЕНИ,ВСЯКА ДА СИ ГО ГЛЕДА)
9
0
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Верно ! За това си прав .
8
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво е следващото? Да го приемаш като голям човек и да си пиете ракията заедно? Толкова *** статия отдавна не бях чела...
7
2
 
32
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
Не може всички да сме програмисти , все нчкой трябва и да оре и да чисти нали ? Но това не означава ,че не може да получи достойно възнаграждение с което да купи шоколад на детето си.А в България е точно така за съжаление, 5 е прав
6
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази статия май е писал, някой който няма деца

Спонсорирани публикации