Защо освободиха министър Трайчо Трайков?

Бизнесът не очаква да има промяна в работата на министерството
Обновена: 20 мар 2012 14:52 | 20 мар 2012 11:14,
9
Защо освободиха министър Трайчо Трайков?
Снимка: БТА

В средата на миналата седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков изненадващо не само за обществеността, но и за самия него, беше уволнен.

Формалната причина, всъщност по-скоро поводът, за това беше, както самият премиер Бойко Борисов обясни, зле организираното посещение на правителствената делегация в Катар.

Дори да е било така, тази версия не прозвуча убедително за никой, защото не може да е основна причина за уволнението на министър. Странно беше също така, че оглавяващият най-крупното като сектори министерство е бил уведомен, че ще бъде свален от длъжност, както самият той съобщи, не от премиера, а от вицепремиера Цветан Цветанов късно вечерта.

И на сутринта, когато премиерът коментираше не само оставката на икономическия министър, а и кой е номиниран вече за негов заместник, Трайков тепърва отиваше в Министерския съвет да депозира оставката си. Като междувременно от коментара му се разбра, че не му е ясно, нито обяснено какво налага да бъде уволнен.

И както обикновено, когато има вакуум за информация по важни въпроси, и сега се появиха версии защо е уволнен министърът и защо в този момент. Логично, тръгна се от големите енергийни проекти и най-вече АЕЦ Белене.

Както знаем, Трайчо Трайков два пъти отложи вземането на окончателно решение за строителството на втора атомна централа. Като единият път получи „жълт“ картон от премиера заради несъгласуваните си действия с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Не беше прието и предложението за руски кредит за строителството на централата. Още не е ясна и окончателната цена на проекта. Затова едната версия е, че позицията му „против“ реализирането на АЕЦ "Белене" е причина за свалянето на Трайков от поста му.

Въпреки че той всъщност никога не е бил категоричен „за“ или „против“ проекта. Най-общо казано неговата теза беше, че АЕЦ "Белене" ще се строи, само ако бъде изгодна за страната – друг е въпросът, че при тълкуването на тази теза би могло да има различни становища.

Обаче засега версията, свързана с крупния енергиен проект, не се оправдава. Защото досегашният зам.-министър и бъдещ министър Делян Добрев веднага след номинацията от премиера потвърди неговите думи, че проектът няма да се реализира само с руски капитали – а досега други не са се появили.

Към настоящия момент най-вероятната теза е, че ще има ново отлагане на вземането на окончателното решение за строителството на атомната централа.

Представители на енергийния бранш споделиха пред Investor.bg, че според тях, с или без Трайков, реалното строителство на АЕЦ "Белене" през мандата на това правителство вече едва ли ще започне. От бизнеса посочиха още, че не очакват осезаемо изменение на политиката и работата на министерството на икономиката и енергетиката с назначаването на новия министър.

Надеждите им са единствено за ускоряване на усвояване на средствата по оперативна програма "Конкурентоспособност", тъй като досега реалното усвояване е слабо, независимо от създаването на трите фонда, които ще отпускат нисколихвени заеми основно за малки фирми.

Другата основна версия за уволнението на Трайчо Трайков, която полуявно също се прокрадна, е свързана с меко казано „не гладките“ отношения между вече бившия министър и „Лукойл България“. Трайков беше този, който миналата година открито се усъмни в завишаване на цените на горивата от бургаската рафинерия.

Той беше и инициатор, също миналата година, на проучването от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за евентуално картелно споразумение на пазара на горива. Впрочем преди два дни КЗК излезе със становище за наличие на такова споразумение между четири компании. Окончателно решение на комисията по въпроса обаче ще се вземе след повече от месец, след като се изслушат и доводите на четирите петролни компании, включително и „Лукойл България“.

Впрочем в телевизионно предаване шефът на „Лукойл България“ Валентин Златев вчера заяви, че компанията не участва в картелно споразумение за цените на горивата на едро. Златев също така изтъкна, че отношенията му с вече бившия министър Трайчо Трайков са нормални.    

И така поне на пръв поглед към момента няма преки доводи в потвърждение на една от двете посочени версии или на някоя друга. Може би, както намекна самият Трайков, след известно време ще се разбере какви всъщност са причините за поисканата му оставка.

Погледнато в ретроспекция, през последните две и половина години при управлението на Трайчо Трайков най-общо казано, нямаше никакви особени постижения в областите, които той ръководеше. Всъщност най-важната от тях беше енергетиката, като решение за строителството на АЕЦ Белене не се взе, нито се придвижи бързо изграждането на междусистемните газови връзки със съседите ни.

Впечатлението от Трайчо Трайков обаче е, включително и сред представители на бизнеса, че той е (много) добър специалист в своята сфера и здравомислещ човек.   

Още новини за България и икономика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Трайчо не искаше да си трае,затова го освободиха!
8
0
 
4
 
! Отговори
belalov преди 12 години
Защо да не го освободят? Каквото каже ББ това е! Днес е на куф взима една калинка, утре спира на бензиностанция и взима друга. Това не е правителство, а банда!
7
0
 
11
 
! Отговори
Анализатор преди 12 години
Да потраем малко и да видим колко ще са вярни думите на траю какво ще става в държавата. И защо не се намери един отлъчен министър да си отвори устата и да им извади всичките кириливи ризи и неофициални договорки . Ама няма да се намери такъв защото знаят че ще го .........
6
0
 
10
 
! Отговори
Стария преди 12 години
НЕЯСНО МЕЛЕНЕ за БЕЛЕНЕГолямо мислене се мъти, смениха мнението си сто пъти.Въпросът е: да построим ли атомна електроцентралаили идеята за Белене е вече отживяла?Сериозно ли да се захващаме с тази цел голямаили да поиграем с руснаците на има-няма,така да чакаме докато се ...предадат...и с милиард поне цената да я намалят,та цената на тока да стане такава,че за продажба на съседите да става?Преди време премиерът ни видя в Белене една бездънна яма-гьол,преспа и после осъзна, че по-добра АЕЦ за нас от нея няма,реши, че може лично преговорите да водии да извлече за ...страната ни?...икономически изгоди.Какво стана, напоследък вече е на друго мнение?Отказваме АЕЦ-това било последното му решение!Иначе, е повече от ясно, на нас ток не ни е нужен, нали затрихме цялата си икономика,остана ни един туризъм само и парламентарната риторика.И така, докато мъдруваме и мнението ни се клати,докато към проблема безхаберно се отнасяме,много скоро от съседите не само тикви и домати,но и ток ще внасяме!/тикви май имаме достатъчно, можем да спрем вноса за 1 година/НО!Турция възнамерява да строи АЕЦ на 20 км. от Резово!/
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А гафа с бруталния лобизъм за Шаврон и шистовия газ?! Да си ходи тоя ***!
4
0
 
15
 
! Отговори
обяснение преди 12 години
Просто не е удобен ...на тези....и на онези, които командват тези....
3
4
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
Според оценките на народа, никой от това правителство не става за министър,во главе с Барабойко!
2
2
 
11
 
! Отговори
само в Бг преди 12 години
Министрите ,депутатите ,политиците ,........не разбраха че в чужбина се ходи И ДА СЕ РАБОТИ ,а не само за екскурзии и почивки!
1
8
 
9
 
! Отговори
Бг преди 12 години
Защо ЛИ е уволнен ...?Защото не става за министър ...!

Спонсорирани публикации