Отново връщаме пари по САПАРД

3 г. след приключването на програмата дължим ?30 млн. на Брюксел
Обновена: 28 мар 2012 14:44 | 28 мар 2012 13:48,
6
Отново връщаме пари по САПАРД
Снимка: БТА

Три години след приключването на предприсъединителната програма САПАРД, която като генерална репетиция по усвояването на средствата от европейските фондове изигра съществена роля в земеделието и хранителната индустрия, се оказа, че като финансов ефект резултатите от прилагането й са твърде негативни за бюджета.

Последните финансови отчети на фонд “Земеделие“, включващи освен резултатите от одиторските доклади на Европейската комисия и допълнителните проверки от агенцията по САПАРД, направени през последните две години, показват, че преките и непреки щети за националния бюджет достигат близо 170 млн. лв., или близо 20% от размера на изплатената субсидия по САПАРД до нейното приключване в края на 2009 г.

След финалните корекции по пограмата изплатените европейски и български субсидии по САПАРД възлизат на 881,4 млн. лв., съставляващи около 77% от общия бюджет на програмата, сочат данните на Министерството на финансите, цитирани от Investor.bg.

В същото време финансовият отчет на фонд „Земеделие“ за миналата година показва, че фирмите и гражданите, вписани в книгата на длъжниците на програмата, трябва да върнат на държавата над 110,6 млн. лв. по 214 договора с установени проблеми при реализацията на инвестиционните им проекти.

В това число не влизат наложените от Брюксел санкции за близо 30 млн. евро, които трябва да се преведат от националния в европейския бюджет заради установените след 2008 г. от европейските и български разследващи органи нарушения по САПАРД.

Въпреки че българската страна доказа с документи, че част от наложените санкции са неприемливи, в резултат на което Брюксел ги намали със 834 хил. евро, преговорите между агенцията по САПАРД и Главна дирекция „Земеделие“ в Европейската комисия продължават, съобщиха от фонд „Земеделие“.

Как бяха натрупани дълговете и какво предстои отсега нататък, вижте в анализа на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: агробизнесСАПАРД
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за тия 30 млн питайте Станишката и Доган
2
3
 
4
 
! Отговори
makita преди 12 години
Бе той Боко не дойде ли на власт преди 3 години, тоест когаро беше късно да се работи по САПАРД?
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Продължаваме да плащаме за помията, която Боко тиквата заедно с Калинка и Р. Йелева изливаха върху България преди 3-4 г. , обикаляйки канцелариите в Брюксел.

Спонсорирани публикации