Румъния пусна Шеврон да рови за шистов газ

Споразуменията влизат в сила веднага и са за три находища
Обновена: 29 мар 2012 15:02 | 29 мар 2012 10:02,
194
Румъния пусна Шеврон да рови за шистов газ
Румъния пусна Шеврон. Снимка: Reuters

Румънското правителство одобри секретни споразумения с американската компания "Шеврон", съобщава в. "Гъндул".

Букурещ е одобрил договорите за концесия за изследване-развитие-експлоатация, сключени между Националната агенция за минерални ресурси и "Шеврон" - втората по големина петролна група в САЩ, за периметрите Вама Веке, Адамклиси и Костинещ.

Още по темата

Изданието посочва, че споразуменията са факт след среща на премиера Михай Ръзван Унгуряну с представители на американската компания и влизат в сила от 28 март.

След среща в началото на месеца между премиера и представители на "Шеврон", официални румънски източници заявиха, че американската компания иска да се подсигури, че може да започне тази година сондиране за шистов газ в Румъния в контекста на решението на България за анулиране договорките със София, припомня "Гъндул".

Вестникът посочва, че този въпрос е актуален и на ниво президентска администрация и припомня, че в речта си в парламента в началото на март президентът Траян Бъсеску за първи път говори за икономическия потенциал на експлоатацията на шистов газ в Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Румънците са *** ще ги изтровят в България не протев съм 100 процента .Човешкия живот е по важен от парите !
152
0
 
2
 
! Отговори
доди преди 11 години
Шистов газ у нас няма, а дори да има пораженията ще са 100 пъти повече от ползите. За това пък сме на път да загубим много по-скъпото полезно изкопаемо - ВОДАТА. Скоро тя ще стане по-скъпа от златото, но ние я пилеем безобразно. Да не допуснем Шеврон до нашите земи
151
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И тук ще почнат да ровят.Поптодорова за какво мислите ходи по софри в САЩ за сметка на Шеврон.Тая от БКП-то ли беше?
150
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм против проучванията за шистов газ. Надявам се да успеем не позволим на които и да било управляващи да съсипят България!!!
149
1
 
5
 
! Отговори
Енчев преди 11 години
Румънците не са гледали филма GASLAND иначе едва ли щеше да мине без протести или просто в БГ не ги отразяжат ще жзема да погледна и Гардиън и БиБи СИ да видя там какжо пише.
148
3
 
14
 
! Отговори
джд преди 12 години
Румънците ще си съсипят земята и водата, даже ще си докарат допълнително земетресения!Лошото е, че са съвсем близо до нас икато тресе у тях, тресе и у нас...!Не се научиха алчните политици, че бъдещето на енергията е в алтернативните източници, а бъдещето на децата ни е природосъобразния живот !!!
147
2
 
15
 
! Отговори
K преди 12 години
ДУПЕДАВЦИИИИИИИИИИ
146
3
 
10
 
! Отговори
Томас преди 12 години
лошо, само лошо предстои с тия продажници и тия престъпници.
145
2
 
15
 
! Отговори
xj преди 12 години
Не зная, кои са по-продажни...румънците или нашите т.нар. "управляващи"..майче и двата вида !Всичко е свързано - ако замърсят подпочвените води и в България ще са замърсени!То сега пожарникарчето ще види, че подковават вола и той ще вдигне крак!
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Распутин и LOW IQ: Май ви е трудно да погледнете малко по далеч от носа си?
143
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 168Коментираме хора които знаем за какво иде реч не се тревожи:)
142
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой хора тук въобще не се замислят какво би причинил един евентуален добив на шистов газ в Добруджа.Мислете с главите си хора!Мислете какво ще стане с идните поколения!С земята,водата и почвата ни!Със здравето на децата ни!Не мога да повярвам ,че има българи склонни да продадът РОДИНАТА на чужденците за жълти стотинки!щото им било скъпо ПАРНОТО....
141
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Батко, купи си речник и учебник по правопис.
140
10
 
2
 
! Отговори
1 преди 12 години
MNOGO VI ZNAE GLAVATA NA VAS OT SHISTOV GAS GLEDALISTE NEKOE FILM4E I VE4E ZNAETE VSI4KO AXAXAX AKO BESHE PREZ KOMONIZMA DA JE NEMASHA DA RAZBERETE 4E SE KOPAE ZA SHITOVIA GAS AXAXAX.DA KOMENTIRAT HORA KOITO NAISTINA RAZBIRAT ANE NEKVI DETO 4ELI V INTERNET BLA BLA BLA.aKO SI4KOE NA RED SE VADI BEZ PROBLEMI/aKO NE TI KAZVAT I TI RESHAVASH DA LI SHE SI POEMESH RISKA OT AVARIA
139
0
 
3
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Абе тия мамалигари са по-продажни и от наще само че с тая разлика че и ние ше го ядеме от цялата работа.Дано оня *** Бойчето да нарй нещо по въпроса....макар че се сумнявам:(
138
3
 
11
 
! Отговори
хм... преди 12 години
За всички подкрепящи добива на шистов газ в България... много ви моля, има много материали (официални) какво се случва при този начин на добив, какво се е случило и... продължава да се случва. Хайде прегледайте ги и престанете да говорите глупости (или сте платени). А това в Румъния... ние се опитахме, но те ги пуснаха и.. ще сме свидетели на невероятна катастрофа.
137
4
 
34
 
! Отговори
Малък преславец преди 12 години
РаспутКин ,ние дето сме от този край на България- тутраканско , добричко, варненско сме против добива на шистов газ. Ходи си го добивай у вас пред блока .
136
31
 
8
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
За разлика от България, Румъния НЕ ПОЗВОЛЯВА на ЕКО-*** и ПЛАТЕНИ СЛУГИ на Газпром да определят държавната енергийна политика и политиката при добива на подземни богатства!!! Скора Румъния ще ни продава газ, извлечен с фракинг от почви ПОД НАШАТА ТЕРИТОРИЯ! И тогава ще трябва да СЪДИМ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, които наложиха МОРАТОРИУМА В НС!!!
135
13
 
9
 
! Отговори
High IQ!!! преди 12 години
На 30 март 2012г. / петък / ще се проведе шествие митинг под надслов:ДА ЗАЩИТИМ БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ В ЕНЕРГЕТИКАТА!Състоянието на енергийния сектор в България е в критичен момент. 22 години в България съществува паралелна власт в енергетиката, която разпространява влиянието си върху цялата държава и общество. Тя контролира в своя полза и в полза на чужда държава българските институции, политически партии, държавни компании и обществено мнение. Тази паралелна власт е енергийната мафия, чиито представители са добре известни.Сметката за това състояние плащат всички български граждани и фирми.Енергийната мафия заграби милиарди за 22 години. Всичките тези пари тя по нечестен начин взе от нашите джобове. И сега, чрез необосновано увеличение на цените иска брутално да продължи това. Тази енергийна мафия иска да ни вкара и в друга политическа орбита, но ние вече сме направили своя стратегически избор ЕС и НАТО. Лансираният преди години от Георги Първанов предателски Голям шлем в енергетиката е срещу националните ни интереси АЕЦ Белене е корупционен и заробващ България проект с дългосрочни необратими негативни икономически последствияЮжен поток по начина по който се замисля не отговаря на интересите на страната и на европейските принципи за либерален пазар Налагането на забрана за проучване и добив на шистов газ е фронтален удар върху националните интереси и енергийната сигурност . Политиката на правителството в енергетиката и особено в газовия сектор до сега води до продължаване на пълната зависимост от Русия и до високите сметки за потребителитеИзносът на електроенергия от България е по непрозрачни схеми и ощетява крайния потребител В българската енергетика продължават да доминират фирми и структури директно свързани с чужди икономически интереси, които се самоопределят като лидери на българската енергетика и определят нейната политика Обръщаме се към гражданите, гражданските организации и политически партии, споделящи тези виждания и не искат да бъдат повече ограбвани от енергийната мафия, които искат демократично бъдеще и развитие на страната, а не енергийна зависимост от РусияДа започнем публични протестни действия за да защитим себе си и бъдещето на БългарияДвижение за Енергийна независимост ДЕН организира шествие и митинг на 30 март 2012г. / петък /сборен пункт 17,00 ч. при пилоните на НДКмаршрут по бул.Витоша и митинг от 18,00 ч. на площадНезависимостПодкрепете нашите девизи: 1.Не на АЕЦБелене не на нова икономическа катастрофа !2.Добив на шистов газ със сигурни регулации = икономически растеж = на нови работни места = по-ниски цени на енергия!3.Настояваме за гражданска квота и независим ДКВЕР !4.Либерализацията на енергийния пазар = обективни потребителски сметки ! 5. За прозрачност в износа на електроенергия !6.Ограбените средства от енергетиката обратно в България !
134
0
 
10
 
! Отговори
Съседка преди 12 години
Не трябва ли да се направи обща екологична оценка като ще сондират толкова близо да границата. Къде е сега Външно министерство? Къде е г-н Президентът? Не може да сондират толкова близо до границата и да застрашават нашата околна среда без да дадем нашето съгласие!

Спонсорирани публикации