Румъния пусна Шеврон да рови за шистов газ

Споразуменията влизат в сила веднага и са за три находища
Обновена: 29 мар 2012 15:02 | 29 мар 2012 10:02,
194
Румъния пусна Шеврон да рови за шистов газ
Румъния пусна Шеврон. Снимка: Reuters

Румънското правителство одобри секретни споразумения с американската компания "Шеврон", съобщава в. "Гъндул".

Букурещ е одобрил договорите за концесия за изследване-развитие-експлоатация, сключени между Националната агенция за минерални ресурси и "Шеврон" - втората по големина петролна група в САЩ, за периметрите Вама Веке, Адамклиси и Костинещ.

Още по темата

Изданието посочва, че споразуменията са факт след среща на премиера Михай Ръзван Унгуряну с представители на американската компания и влизат в сила от 28 март.

След среща в началото на месеца между премиера и представители на "Шеврон", официални румънски източници заявиха, че американската компания иска да се подсигури, че може да започне тази година сондиране за шистов газ в Румъния в контекста на решението на България за анулиране договорките със София, припомня "Гъндул".

Вестникът посочва, че този въпрос е актуален и на ниво президентска администрация и припомня, че в речта си в парламента в началото на март президентът Траян Бъсеску за първи път говори за икономическия потенциал на експлоатацията на шистов газ в Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
5
 
4
 
! Отговори
:) преди 12 години
Нека изчакаме с тоя шифтов газ , ако наистина сме сгрешили с наложената забрана то по всяко време може да започнем да добиваме.Колкото повече данни имаме за тази технология толкова по добре. Подхождаме предпазливо в това няма нищо лошо. Очевидно правителството търси алтернатива на Руския монопол , да видим какви ще ги свършат.
92
0
 
11
 
! Отговори
Горския преди 12 години
до 113Ти това прочел ли си го някъде? Не вярвам! Срещу фракинга вървят протести в Англия, Франция, Белгия, Германия, Полша. Сигурно и там хората са купени от Газпром? Говориш без да мислиш. Явно нямаш навици. Живея в Добруджа. Дори имам земя в района, който беше предвиден за сондаж и вероятно щеше да ми бъде заплатена много добре. И за това ли ми плаща Газпром?Когато почнете да плащате за храна и вода внесени отвън баснословни суми, дано съм жив да ви видя умните изражения.
91
18
 
5
 
! Отговори
до 102 преди 12 години
ей *** какво са те ОЩЕТИЛИ американците? ние можем само да спечелим от тях както западна европа или южна корея, а не да храним мързеливи, пияни и празноглави восточни търтеи
90
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мдаа заради шепа *** ще сме си енергийно зависими и ще си плащаме докато свят светува!!!!!
89
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
112Щом пробема е в риска, то тогава руска АЕЦ въобще не трябва да се строи в България ! Доказателството е Чернобил, да не споменаваме 'инцидента' Маяк, в резултат на който 23 хил кв.км руска земя са радиоактивна пустиня!
88
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И кво стана бе умници, плюхте като за световно срещу добива на шистовия газ, а се оказа, че не само Румъния, но и Полша ще добива шистов газ. Там всички експерти са единодушни, че добива на шистов газ по метода фракинг е безвреден за околната среда, само нашите продажници платените *** на Газпром си разпориха гърлата от викане по митингите и успяха да уплашат хората, които като овце заблеяха в хор с продажниците колко било опасен добива на шистов газ. А в САЩ се оказва, че масово се добива такъв газ и себестойността му била по-ниска и от тази на добив на въглища. Да не говорим, че при добива на въглища в атмосферата се изхвърлят хиляди тонове серни и други окиси, които тровят атмосферата и засилват парниковия ефект, който пък довежда до промяна на климата и все повече приближава планетата ни към сигурен апокалипсис! Защо еколозите *** на Газпром не протестират срещу ТЕЦ-овете на Ив. Костов, които тровят атмосферата ни, пък произведения ток е изключително скъп, но Костов когато беше мин. председател е сключил тези неизгодни договори за 20 г. напред, при които държавата се задължава да изкупува тока от тези ТЕЦ-ове. Сега *** си получава добри печалби от тях и не го интересува екологията. Скоро румънците ще добиват шистов газ и лошото е, че едно от местата е само на 8 км. От границата и де факто ще добиват наш газ, а ние до като се наумуваме, мамалигарите ще дръпнат много, въпреки, че те си имат отделно добив на нефт, а ние които нямаме нищо бързо се отказахме от единствената алтернатива на добив на чиста енергия и то на много ниска цена, но нали трябва да сме слугинажа на Газпром и да изпълняваме техните поръчки и да си останем напълно зависими от тях и да плащаме най-скъпия газ в Европа! Хора осъзнайте се и не вярвайте на руските агенти на Газпром, които плащат на нашите пишман еколози и разни измислени екологични дружества да плашат хората, това не са българи, а безотечественици, които за пари са готови на всичко. Бъдещето е на шистовия газ, рано или късно и ние ще почнем да го добиваме, защото това е световна тенденция и се прави навсякъде по света! Въпросът е да не се бавим и накрая да останем със среден пръст в устата, както много пъти до сега! Повтарям: не вярвайте на лъжите на платените продажници, няма никаква опасност, ако има такава, то тя е забавянето на тези проучвания и до като се натуткаме ще мине много време през което румънците да дръпнат доста от нашия газ и вместо ние да имаме полза, тя ще бъде за румънците!
87
7
 
11
 
! Отговори
фак до 108 преди 12 години
Проблемът приятелю, е в риска... проблемът е, че не искам мойте деца да страдат заради *** им родители, проблема е, че не искам да се тровят и разболяват от българи, проблемът е, че земята плаче от нас...
86
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
106 - Е поне не съм невежо хипи, като онези които протестират срещу добива на газ. В тази ситуация аз виждам единствено едно безсмислено отказване от експлоатацията на едно невероятно природно богатство, което ни се поднася на тепсия. Шистовият газ може да е билетът ни за излизане от кризата, както и за енергийната ни независимост ни от Русия!
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
107В САЩ се водят десетки хиляди дела и за нанесени щети от пиене на горещо кафе в старбъкс, например. Това нищо не доказва. Добива СЕ и в момента.
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
105Щом няма, къв е проблема да се провери ?
83
6
 
9
 
! Отговори
мда преди 12 години
103:Да, добиваШЕ се навсякъде. Прочети малко повече и ще разбереш, че в момента се водят сума ти дела в САЩ за нанесени необратими щети в населени райони, след фракинг. Да не говорим за десетките хиляди болни и починали хора! Не знам на кой му е куха тиквата!!!
82
0
 
3
 
! Отговори
фак до 99 преди 12 години
смех... *** съм бил :)))) не мога :DDD Начи гле`й ся: и ти с Исмаил заминавай!пс. Бях гледал в нета една карта на предполагаеми находища на шистов газ в Европа... интересното на нея беше, че за България не беше отбелязано!
81
13
 
4
 
! Отговори
Ishmael преди 12 години
Какво пък толкова я вардите тази Добруджа - никому ненужна пустош. С добивът на газ поне съществуването й ще добие някакъв смисъл.
80
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега очаквам още по активно участие по форумите и медиите от знайни и незнайни американски мекерета за шеврона. Вече почнаха , виж по-долу !!!!!
79
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** с ***, не разбрахте ли, че едно е да добиваш шистов газ в пустинята където няма подпочвени води и има минимален риск за околната реда и съвсем друго е в Добруджа която е върху огромно сладководно езеро. А питейната вода само след 20тина години ще е по ценна от тъпия ви шистов газ. Но тези агенти на шеврон заслужават да ги накараме да пият газ вместо вода.
78
1
 
5
 
! Отговори
фак преди 12 години
Исмаилчо, заминавай на югоизток, там да даваш прескъпото си мнение!
77
0
 
4
 
! Отговори
Комунист преди 12 години
до 93Бе пиши правилно бе малкият.Пише се:Мазен Комунист и не Кумунис,ти не можеш да пишеш ,а се опитваш да излагаш аргумент и да формираш обществено мнение.
76
7
 
7
 
! Отговори
Ishmael преди 12 години
По цял свят се добива шистов газ - само ние тука се правим на тарикати... абе, еколозите, откъде-накъде точно вие ще решавате съдбата на България? Кой ви даде правото да казвате кое как ще се прави? С какво сте допринесли за България, освен с кресливите ви митинги по улиците?
75
0
 
0
 
! Отговори
фак до 92 преди 12 години
ако можеха да се постват инкове и имах малко повече време щях да ти покажа... да имаше и такива които го защитават... брояха се на пръстите на едната ми ръка!
74
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега е момента да се протестира срещу това и в Румъния. А БГ да протезтира в Хгага, транс националните природни богатства са под особен режим и при опасност от екологична катастрофа ние можем по дипломатически път да спрем сондирането. Стига ББ и Николайчо да имат мъдури, но едва дали.

Спонсорирани публикации