Румъния пусна Шеврон да рови за шистов газ

Споразуменията влизат в сила веднага и са за три находища
Обновена: 29 мар 2012 15:02 | 29 мар 2012 10:02,
194
Румъния пусна Шеврон да рови за шистов газ
Румъния пусна Шеврон. Снимка: Reuters

Румънското правителство одобри секретни споразумения с американската компания "Шеврон", съобщава в. "Гъндул".

Букурещ е одобрил договорите за концесия за изследване-развитие-експлоатация, сключени между Националната агенция за минерални ресурси и "Шеврон" - втората по големина петролна група в САЩ, за периметрите Вама Веке, Адамклиси и Костинещ.

Още по темата

Изданието посочва, че споразуменията са факт след среща на премиера Михай Ръзван Унгуряну с представители на американската компания и влизат в сила от 28 март.

След среща в началото на месеца между премиера и представители на "Шеврон", официални румънски източници заявиха, че американската компания иска да се подсигури, че може да започне тази година сондиране за шистов газ в Румъния в контекста на решението на България за анулиране договорките със София, припомня "Гъндул".

Вестникът посочва, че този въпрос е актуален и на ниво президентска администрация и припомня, че в речта си в парламента в началото на март президентът Траян Бъсеску за първи път говори за икономическия потенциал на експлоатацията на шистов газ в Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
0
 
! Отговори
до 88 преди 12 години
кои са тези учени?Ми то има и други ,който са за добива на шистов газ.
72
5
 
2
 
! Отговори
до 84 преди 12 години
А да ясно в БГ живеят по големи католици от Папата.Ще дойде време няма да имаш и жълти стотинки да си купиш хляб и нахраниш семейството си.Любопитен съм да те вида какви ще ги пишеш тогава!А пто отношение на зелените ,какви зелени, като в България вече не остана ни зелена гора ,ни зелена трева,-Вие какво защитавате ?
71
0
 
6
 
! Отговори
фак до 87 преди 12 години
Политика, приятелю! не сме добри в нея и това се доказва последните 120 години... но аз оставам с чиста съвест пред поколенията след нас!
70
3
 
11
 
! Отговори
фак до 74 преди 12 години
Сумати учени се исказаха против шистовия газ и ще ме извиняваш, но ти звучиш така сякаш последната година си спал... никой не е врещял срещу самия газ, а срещо технологията на проучване и добив, така, че не се опитвай с малки лирически смущения да маниполираш, хората които четат тези коментари! ОК?
69
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Под цяла Добруджа - северна в Румъния и южна в България - има сладководно езеро. По време на протестите срещу шистовия газ преди месеци това беше многократно повтаряно, но никой не се замисли сериозно какво значи това. Сега България ще загуби веднъж от пропуснатите ползи от шистовия газ и втори път ще бъде замърсена от проучванията и добива на шистов газ в северна Добруджа. Като теглим чертата печелят Газпром, Румъния и Шеврон, губим ние.
68
1
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Боли ме хара за тъпите мамалиги !
67
3
 
2
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 12 години
мечо пух, дано да си прав!
66
2
 
6
 
! Отговори
до 82 преди 12 години
Е то винаги ще има и ***. В щатите зелени ня практика няма - там всички са гости на тая земя и всеки гледа да изкара пари.
65
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Румъния се намаза с вазелин и се надпи на Шеврон. Няма по *** и *** народ от мамалигарите. Винаги са били такива. И понеже подсъзнателно знаят, че тази земя не е тяхна а им е подарена не им пука особено какво ще стане с нея. Или си мислите, че Шеврон ще ви иска по малко пари за газта от Газпром ли? Хем ще си е наш хем ще плащаме на Шеврон и то не по малко от колкото на руснаците. За мамалигарите е същото, но са *** и ще го поемат. Ако ще се добива шистов газ в БГ аз съм за само ако добива си чисто български и печалбите и газта са си изцяло за нас. Сега напрактика с Шеврон нещата стоят така, за едни жълти стотинки и комисионни за едни политически играчи, те ще се здобият с приридните ни ресурси и няма да пропуснат да ни одерат 5 кожи, в никакав случай. Справка, американската централа в маришкия басейн.
64
11
 
9
 
! Отговори
до Стоимен преди 12 години
Добре но как ще ми обясниш-в САЩ започват и търсяти добиват,Румъния търсят,Турция инвестират и търсят Холандия също и други държави от континента ни ,само ние,най-умните,най-големите разбирачи и най-бедните в ЕВРОПА няма да търсим! Защото сме се "надупваме" според коментара ти.Еми тази цена на руският газ в момента какво е?Не разбра ли ,че енергиините ресурси на планетата намаляват и е необходима нова алтернатива,или това са само думи?
63
2
 
8
 
! Отговори
Академик преди 12 години
На всички пишещи тук ще припомня, че в природата има кръговрат на водата. Въпросът не е - дали ще попаднат химикали в питейната вода, а - кога и колко ще попаднат. Може и да не сме живи, докато стане белята, но проблем ще има. И някой тогава ще страда.
62
8
 
5
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
След като Вожда отказа "проекта Белене", въпрос на време е да ни включи в "проекта дупчене на Добруджа".
61
6
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Най-вреден е добивът на злато, но никой не се е отказал... - а газът е по-ценен, дори от златото...
60
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-после да ми стане гот, че сме по-малко *** от тия около нас, поне по отношение на газа.
59
5
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Хе-хе, кефи ме как всички продажни доларджии *** и се мъчат да изкарат, че ще цъфнем и вържем с добива на шистов газ :) Егати абсурда, да пускаме унас подобна фирма - доказан (че и осъден) замърсител. То все едно АЕЦ "Белене" да строим, че и по-зле. Доларджиите с нищо не сте по-различни от рубладжиите, не се мъчете да се изкарвате патриоти!
58
9
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Привет на всички газпромчета!...
57
10
 
8
 
! Отговори
до 52 фак преди 12 години
Звучиш така : Земята е плоска и се държи на четири слона стъпили върху една костенурка и ако стигнеш до края на Земята може да паднеш от нея! Ако шистовия газ беше толкова вреден "тъпите" французи нямаше да си надупчат цялата държава за да го добиват! Добива на шистовия газ е много по - безвреден от колкото добива и преработката на петрол!
56
2
 
10
 
! Отговори
Гамен с плакат преди 12 години
До 61: ***, то златото е по-голямо съкровище от шистовия газ, "Прешъс дънди" го добива, изнася и богатее, а на тебе къде са ти заплатите, пенсиите и пътищата ?! Зага ще отровят и Родопите с цианид !!! Какво е останало в България ? А, да има много пари за предателите-родоотстъпници, които управляват страната и за пари са готови да продадат не само страната си, но и майка си и баща си !
55
3
 
9
 
! Отговори
7 преди 12 години
Добре де поддръжници на шистовия газ. Преди време ви бях направил предложение, щом сте убедени, че ще е толкова хубаво колкото ви обясняват, направете страница в нета и излезте поне със снимките си, да знаем после кого персонално да псуваме за пораженията. Много ще ми е интересно след 5 г кого ще проклинате за това, което ще се случи? Сигурен съм, че тогава ще мълчите като мишки, но ще бъде късно вече.
54
3
 
20
 
! Отговори
Стоимен преди 12 години
До вчера всички бяхме на протест против газа,сега ПАК намирам коментари ЗА добива.Имам един въпрос:толкова ли лесно се надупвате зрещу пари?Нищо,че ще боли,и нас,и нашите деца,и техните...но вие се съгласявате да се надупите,да надупите и всички останали,за малко пари.Наистина малко пари щяхме да вземем.Добре,че ние не добиваме,защото ако знаеш какъв ад е,няма и да си помислиш пак за такива работи!Има филм за това,гледайте го!Аз съм горд,че отстояваме позицията си! :)

Спонсорирани публикации