В случая с Белене може прецаканите да сме ние

Дали ще постигнем енергийна независимост от Русия?
Обновена: 29 мар 2012 15:01 | 29 мар 2012 13:03,
90
В случая с Белене може прецаканите да сме ние
Площадката в Белене. Снимка: Reuters

Решението дали ще се реализира проекта АЕЦ Белене най-после беше взето. Вчера премиерът Бойко Борисов обяви официално, че правителството се отказва от изграждането на втора атомна централа. Последва „лавина” от коментари от представители на политически партии. Оказа се, че освен ГЕРБ само „сините” подкрепят това решение.

Ще припомним, че при проучвания на общественото мнение у нас преди 3-4 години 70-80% от запитаните подкрепяха твърдо строителството на нова атомна централа. След аварията в японската атомна централа при опустошителното земетресение миналата пролет подкрепата за АЕЦ Белене намаля, но пак беше над 50-60%, каквато вероятно е и сега.

Позицията на онези, които защитават проекта, се базира на очакванията, че след няколко години е твърде възможно да се наложи да внасяме електроенергия. Като аргумент се посочва и това, че без втората централа страната ще се лиши от десетки милиони лева приходи от износ на ток, а цените на електроенергията същевременно ще тръгнат устремно нагоре, което ще забави развитието на икономиката ни като цяло.

Другата гледна точка е свързана основно с два въпроса - енергийната независимост на страната ни и рисковете, които крие ядрената енергетика като цяло. В първата насока са опасенията, че ставаме прекалено зависими от Русия заради руските реактори, а във втората - че евентуална авария би имала катастрофални последствия както за хората и природата, така и за финансовото състояние на страната. Друг е въпросът, че според последните изключително строги изисквания за безопасност на ядрените реактори, вероятността за авария практически е сведена до нула.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


90
Още по темата: АЕЦ БеленеАЕЦ Козлодуй
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
8
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
до Днес.бг....услижливо припомням,че причината за аварията във Фукушима,беше невиждано природно бедствие,а в Чернобил,човешка грешка породена от кисели краставички и мезе за тях....
30
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи, щом не плащаме на руснаците и не им даваме изцяло централата сме американски шпиони. Ами да им дадем цялата енергетика, както този корифей от подмосковието П.Димитров иска, да им продадем и ЕРП и да ги направим мужиците членове на ЕС.
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Също и Бритиш петролеум и Шеврон отровиха с петрол Мексикансия залив и Флорида.
28
18
 
8
 
! Отговори
Ганьо преди 12 години
Ох, голям кеф е да гледам болшевишките *** как са се разлаяли и лаят ли лаят, как който не обичал русия, не обичал България. Пяна им избива от устата. А всеки знае, че бесните кучета трябва да бъдат разстреляни.
27
6
 
23
 
! Отговори
dnes.bg, преди 12 години
Когато припомняте, че преди Фукушима процентите на одобрение са били по-високи, добре е да припомните и това, че Фукушима е АЕЦ с американски реактор. Повече от година трови целия свят, но всички продължават услужливо да си спомнят Чернобил. Бъдете коректни в изказа на тезите, които защитавате. Тези, които не са загубили способността да разсъждават и да правят изводи от разсъжденията си, ще ви разберат.
26
4
 
10
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Хубаво е да помислите за бъдещето на децата си,Земята,а не да не виждате по-далеч от носа си.......А относно референдума,как мислите ще гласува Факултето,Столипиново Максуда? Въпроса е риторичен,аз не желая бъдещето на България да зависи от ***,готови да се продадат за 5 лв и една бутилка ракия,а Вие ??? Пак съм риторичен...Защото знам,че Доган и Гоце много искат........
25
7
 
25
 
! Отговори
Всяко зло за добро преди 12 години
Едно е хубаво в решението на правителството (по-точно на САЩ) да затвори АЕЦ"Белене". Така Бойко свали маската си на патриот и се оказа поредният дребен агент на американския капитал. Каквито бяха и предишните , всички без изключение. Просто той бе по-наглъ, защото е доста по-***.
24
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко беше цирк и накрая Борисов уволни Трайков след като видя, че Трайков се провали да договори евтин газ от Русия. Сега обаче идва ред на новата изкупителна жертва на ГЕРБ Делян Добрев и ако същият не успее също да договори по-евтин газ от Русия, Борисов ще бъде принуден да капитулира пред Путин подобно на Костов. За съжаление обаче българите ще трябва да плащат по-скъп ток и парно.
23
6
 
3
 
! Отговори
гарабедянчо преди 12 години
Киркочо,киркорчо, най добре е атомни централи - на всеки километър.и разбира се -някой друг да ги плаща.
22
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде е логиката? Няма да строим АЕЦ, откъдето тока ще излиза на 2стотинки, а ще строим,макар че не е сигурно, газова ТЕЦ, откъдето тока ще е минимум на 20-30ст.???!!! Нали се сещате кой има полза от скъпия ток? По отношение на "зависимостта" от Русия - не знам от кой е по-добре да сме зависими? Дали от Русия, която винаги ни е помагала, или от САЩ и Запада, от които не сме видели нищо хубаво. А, забравих за "демократичните" бомбардировки през1943г., с които ни ощастливиха и още няколко подобни.
21
2
 
31
 
! Отговори
Коко преди 12 години
Винаги ми става смешно, когато прочета енергийна независимост или каквато и да е независимост. Европа като е зависима от Русия, не виждам да се оплаква, напротив, сключват си договорите с тях, а на нас ни гледат сеира.
20
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е поредната национална катастрофа и това съвсем скоро ще се установи.
19
2
 
15
 
! Отговори
Киркорчо преди 12 години
А бе ей, ало! Бългпрска нация е техническа нация!!! 40 години работи Козлодуй и всичко е наред. За Българи я трябва още няколко Белене за да живеем по добре.
18
0
 
17
 
! Отговори
Киркорчо преди 12 години
В САЩ 104 реактора, Франция 59 , Япония - 53, Великобритания 35, Русия, 29 реактора, Германия -19. В Южна Корея работи 16 реактора, в Канада - 14, в Украина - 13, в Швеция - 11.Останалите страни имат помалко от 10 реактора. Китай има сега само 3, обаче 7 нови сега строи за себе си. В някокви страни,например, в Германия и Великобритания, няколко стари реактори е затворени.Франция и Швеция, имат моратория за строителство на нови реактори.
17
18
 
7
 
! Отговори
чичко Ленин преди 12 години
чук чук...Добър ден,тук ли е платения сайт на Комунистическия интернационал,търся пешките на Офицера от ДС Кутев.....Товарищ Путин сказал поблагодарит ему за все что он делает за Росиии здесь...Спосибо Кутев и вам питекантрапуси наши друзя
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На България са й необходими ПРОИЗВОДСТВА! Не можем да бъдем енергийно независими, по никакъв РАЗУМЕН начин. Въпросът е, закупената енергия да бъде използвана по разумен начин- за да се произвежда нещо! Всичко останало са глупости!
15
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Евтина енергия в България- това е истинската смешка! В БГ-то най-големите печалби се правят с това, без което народът не може: лекарства, отополение, ток, горива. С част от печалбите олигархията си купува правителство и парламент, а от акцизи и данъци се пълни бюджета. Народът си плаща- какво друго да прави. Енергийната ни независимост е тотален виц. Газът е вносен, петролът също, както и ядреното гориво. Връщането на отработеното ядрено гориво- за момента евтино, но докога?
14
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През 1979 г. е имало договор за по-малки и по-стари реактори. През 2008 г. е подписан договор за най-големите и най-нови реактори. През 2011 г. Русия предлага и най-новата противоземетръсна защита, която оскъпява новата централа, но е и доста по-надеждна. За сравнение румънската АЕЦ с ЕС реактори няма такава защита и е 2 пъти по-скъпа от АЕЦ Белене, а и само за 1500 мегавата. Много по-близо е и до земетръсната Вранча.
13
1
 
23
 
! Отговори
Черен Петър преди 12 години
Продали сме нашите златни залежи други да ги копат и печелят, не искаме проучване за залежи на шистов газ, купуваме си газа на най-високите цени, бензина и дизела тук се произвеждат при 10-тина пъти по-ниски производствени разходи, а цената европейска. Каквото, както и защото - все сме от страната на губещите.
12
2
 
18
 
! Отговори
12346 преди 12 години
Енергийна незавсимост на страна без енергийни ресурси е оксиморон, празно говорене само и само нещо да се каже

Спонсорирани публикации