В случая с Белене може прецаканите да сме ние

Дали ще постигнем енергийна независимост от Русия?
Обновена: 29 мар 2012 15:01 | 29 мар 2012 13:03,
90

В крайна сметка решението на правителството на Бойко Борисов е проектът да бъде прекратен.

Интересното е, че едни от основните мотиви за това решение всъщност са близки с изказваните от премиера през последните две години аргументи в подкрепа на изграждането на централата. Преди Борисов неведнъж заявяваше, че без АЕЦ Белене токът у нас ще стане непосилно скъп както за населението, така и за бизнеса. Вчера обаче министър-председателят обяви, че АЕЦ Белене би била много скъпа за България.

Борисов посочи цена от близо 10 млрд. евро, която би достигнала централата заедно с лихвите по евентуалния заем от Русия за строителството й. Не стана ясно как премиерът или съветниците му по въпроса са стигнали до цитираната цифра, след като самият Борисов и вчера отново повтори, че така и не се е постигнато съгласие с руските партньори колко точно е окончателната цена на централата.

Освен това, доскорошният министър Трайчо Трайков или друг представител на правителството досега не беше твърдял, че сме съгласни или обмисляме сериозно да вземем руски заем, а само че въпросът би могъл да се обмисли при определени условия.

Сигурно е, че ако правителството и в частност Националната електрическа компания (НЕК) са искали сериозно да търсят външно финансиране, досега да са го намерили – което значи че или не е търсено такова финансиране, или не са били предоставени по-добри условия по заема от руските.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

« Предишна12


90
Още по темата: АЕЦ БеленеАЕЦ Козлодуй
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
8
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
до Днес.бг....услижливо припомням,че причината за аварията във Фукушима,беше невиждано природно бедствие,а в Чернобил,човешка грешка породена от кисели краставички и мезе за тях....
30
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи, щом не плащаме на руснаците и не им даваме изцяло централата сме американски шпиони. Ами да им дадем цялата енергетика, както този корифей от подмосковието П.Димитров иска, да им продадем и ЕРП и да ги направим мужиците членове на ЕС.
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Също и Бритиш петролеум и Шеврон отровиха с петрол Мексикансия залив и Флорида.
28
18
 
8
 
! Отговори
Ганьо преди 12 години
Ох, голям кеф е да гледам болшевишките *** как са се разлаяли и лаят ли лаят, как който не обичал русия, не обичал България. Пяна им избива от устата. А всеки знае, че бесните кучета трябва да бъдат разстреляни.
27
6
 
23
 
! Отговори
dnes.bg, преди 12 години
Когато припомняте, че преди Фукушима процентите на одобрение са били по-високи, добре е да припомните и това, че Фукушима е АЕЦ с американски реактор. Повече от година трови целия свят, но всички продължават услужливо да си спомнят Чернобил. Бъдете коректни в изказа на тезите, които защитавате. Тези, които не са загубили способността да разсъждават и да правят изводи от разсъжденията си, ще ви разберат.
26
4
 
10
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Хубаво е да помислите за бъдещето на децата си,Земята,а не да не виждате по-далеч от носа си.......А относно референдума,как мислите ще гласува Факултето,Столипиново Максуда? Въпроса е риторичен,аз не желая бъдещето на България да зависи от ***,готови да се продадат за 5 лв и една бутилка ракия,а Вие ??? Пак съм риторичен...Защото знам,че Доган и Гоце много искат........
25
7
 
25
 
! Отговори
Всяко зло за добро преди 12 години
Едно е хубаво в решението на правителството (по-точно на САЩ) да затвори АЕЦ"Белене". Така Бойко свали маската си на патриот и се оказа поредният дребен агент на американския капитал. Каквито бяха и предишните , всички без изключение. Просто той бе по-наглъ, защото е доста по-***.
24
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко беше цирк и накрая Борисов уволни Трайков след като видя, че Трайков се провали да договори евтин газ от Русия. Сега обаче идва ред на новата изкупителна жертва на ГЕРБ Делян Добрев и ако същият не успее също да договори по-евтин газ от Русия, Борисов ще бъде принуден да капитулира пред Путин подобно на Костов. За съжаление обаче българите ще трябва да плащат по-скъп ток и парно.
23
6
 
3
 
! Отговори
гарабедянчо преди 12 години
Киркочо,киркорчо, най добре е атомни централи - на всеки километър.и разбира се -някой друг да ги плаща.
22
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде е логиката? Няма да строим АЕЦ, откъдето тока ще излиза на 2стотинки, а ще строим,макар че не е сигурно, газова ТЕЦ, откъдето тока ще е минимум на 20-30ст.???!!! Нали се сещате кой има полза от скъпия ток? По отношение на "зависимостта" от Русия - не знам от кой е по-добре да сме зависими? Дали от Русия, която винаги ни е помагала, или от САЩ и Запада, от които не сме видели нищо хубаво. А, забравих за "демократичните" бомбардировки през1943г., с които ни ощастливиха и още няколко подобни.
21
2
 
31
 
! Отговори
Коко преди 12 години
Винаги ми става смешно, когато прочета енергийна независимост или каквато и да е независимост. Европа като е зависима от Русия, не виждам да се оплаква, напротив, сключват си договорите с тях, а на нас ни гледат сеира.
20
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е поредната национална катастрофа и това съвсем скоро ще се установи.
19
2
 
15
 
! Отговори
Киркорчо преди 12 години
А бе ей, ало! Бългпрска нация е техническа нация!!! 40 години работи Козлодуй и всичко е наред. За Българи я трябва още няколко Белене за да живеем по добре.
18
0
 
17
 
! Отговори
Киркорчо преди 12 години
В САЩ 104 реактора, Франция 59 , Япония - 53, Великобритания 35, Русия, 29 реактора, Германия -19. В Южна Корея работи 16 реактора, в Канада - 14, в Украина - 13, в Швеция - 11.Останалите страни имат помалко от 10 реактора. Китай има сега само 3, обаче 7 нови сега строи за себе си. В някокви страни,например, в Германия и Великобритания, няколко стари реактори е затворени.Франция и Швеция, имат моратория за строителство на нови реактори.
17
18
 
7
 
! Отговори
чичко Ленин преди 12 години
чук чук...Добър ден,тук ли е платения сайт на Комунистическия интернационал,търся пешките на Офицера от ДС Кутев.....Товарищ Путин сказал поблагодарит ему за все что он делает за Росиии здесь...Спосибо Кутев и вам питекантрапуси наши друзя
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На България са й необходими ПРОИЗВОДСТВА! Не можем да бъдем енергийно независими, по никакъв РАЗУМЕН начин. Въпросът е, закупената енергия да бъде използвана по разумен начин- за да се произвежда нещо! Всичко останало са глупости!
15
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Евтина енергия в България- това е истинската смешка! В БГ-то най-големите печалби се правят с това, без което народът не може: лекарства, отополение, ток, горива. С част от печалбите олигархията си купува правителство и парламент, а от акцизи и данъци се пълни бюджета. Народът си плаща- какво друго да прави. Енергийната ни независимост е тотален виц. Газът е вносен, петролът също, както и ядреното гориво. Връщането на отработеното ядрено гориво- за момента евтино, но докога?
14
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През 1979 г. е имало договор за по-малки и по-стари реактори. През 2008 г. е подписан договор за най-големите и най-нови реактори. През 2011 г. Русия предлага и най-новата противоземетръсна защита, която оскъпява новата централа, но е и доста по-надеждна. За сравнение румънската АЕЦ с ЕС реактори няма такава защита и е 2 пъти по-скъпа от АЕЦ Белене, а и само за 1500 мегавата. Много по-близо е и до земетръсната Вранча.
13
1
 
23
 
! Отговори
Черен Петър преди 12 години
Продали сме нашите златни залежи други да ги копат и печелят, не искаме проучване за залежи на шистов газ, купуваме си газа на най-високите цени, бензина и дизела тук се произвеждат при 10-тина пъти по-ниски производствени разходи, а цената европейска. Каквото, както и защото - все сме от страната на губещите.
12
2
 
18
 
! Отговори
12346 преди 12 години
Енергийна незавсимост на страна без енергийни ресурси е оксиморон, празно говорене само и само нещо да се каже

Спонсорирани публикации