Петролни фирми не дават надежди за по-евтини горива

Водещ мотив са високите цени на международните пазари
Обновена: 12 апр 2012 14:41 | 12 апр 2012 13:50,
20
Петролни фирми не дават надежди за по-евтини горива
Снимка: Ройтерс

Поскъпването на горивата през последните седмици предизвика безпокойство у граждани и фирми. От „Лукойл България” преди дни предложиха мерки за понижаване на цените и посочиха, че работят почти без печалба.

Попитахме и други петролни компании, работещи у нас, за кратък коментар по въпроса имат ли възможност при сегашната ситуация на международните пазари и състоянието на вътрешния пазар да намалят цените на горивата на своите бензиностанции.

От ръководството на „Петрол” АД посочиха, че в настоящата ситуация няма как да намалят цените на горивата на своите бензиностанции. От компанията посочват, че продължават да работят на брутен марж между доставна и продажна цена на горивата от около само 13 ст./л (7-8%).

От дружеството коментираха още, че по тяхна преценка (тъй като нямат конкретни данни за финансовите показатели) при другите фирми от бранша едва ли би могло положението да е много по-различно - и по всяка вероятност всички работят с брутен марж под 10%.

От ръководството на Shell България обясни, че пазарът на горива в България не може да остане изолиран от тенденциите, които се наблюдават на международните петролни пазари. Затова промените в международните котировки на петрола и на петролните продукти се отразяват директно и върху цените на горивата в България, които се образуват на пазарен принцип.

"Съществуват обективни причини - непрекъснато нарастваща нужда от енергия, растящи цени на суровините, данъчни тежести - които поддържат цените на горивата в цял свят на относително високи нива. И за съжаление, едва ли можем да очакваме сериозно движение в посока на намаление на българския пазар ”, казаха от Shell.

Попитани за становището им по въпроса за цените на горивата у нас, представителите на "OMV България", Rompetrol и "ЕКО България" се въздържаха от коментар.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: цени на горивата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
хм..че кой работи без печалба бе?
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само дето заплатките не са ни същите като в Европа.----------------- Ти какво работиш, бре, мрънкалник? Защо не си хванеш занаят? Който е майстор има пари.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие сте интересни хора. Нация, която не произвежда нищо, само чалгаджии и искате да ползвате благата на цивилизацията за без пари... Ама няма такъв филм...
15
0
 
4
 
! Отговори
Кофражист преди 12 години
Проблема не е в петролните фирми а в безумните акцизи и ДДС на евро ***. Що горивата са скъпи само в европа?
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЯМА ШЕЛ, НЯМА ЕКО, НЯМА ОМV. НЯМА ЛУКОИЛ, ВСИЧКИ ЗАРЕЖДАТ ОТ НЕФТОХИМ,,,
13
1
 
1
 
! Отговори
Б Б преди 12 години
До умника 13.Ти явно си гербераст мазохист.Обаче догодина ще го издухате сополив.Викаш малко по малък бил акциза в САЩ -само 4 пъти разлика.И от кого пазят саудитците ,от евреите ли????
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и да довърша много от тарикатите изказващи се за бензина не могат да държат пушка,докат о в Близкия изток САЩ са изпратили наемни войски платени да си рискуват живота за пари разбира се, така че щатите пак си плащат с живота на будалите некадърници наемници, които си рискуват живота защото не им се работи друга работа.
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 2-мата *** преди мен.*** първия има международна борса на петрола и дали е от Русия, Австралия, или луната все тая. Цената е една и съща.Втория *** в САЩ акциза е по-малко да , но данъците на заплатите са им по-голями,петрола им е евтин, защото имат споразумение със Саудитска Арабия.Те ги пазят с войска, а те им дават петрол на префетренциални цени.Много неосведомени хора има да не кажа БУДАЛИ!
10
2
 
1
 
! Отговори
никола преди 12 години
в Лукойл преработват предимно руски петрол който е по евтин от другите сортове,но странно как цените в Австрия и България са едни и същи,най вероятно работниците в Нефтохим и по нашите бензиностанции взимат в пъти по големи заплати,а в Австрия министър председателя им играе на карти с собствениците на петролните им рафинерии и спи в техни хотели. Сега новия икономически министър и дума не отваря за високите цени на горивата,той помни жълти и червени картони и знае ПАС,ПАС, И МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛАТО.
9
2
 
13
 
! Отговори
Б Б преди 12 години
Акциз на литър бензин в САЩ - 11%!!!!!!Акциз в БГ като член на еврейския съюз - 45%!!!!!!!!!!!!Продължавайте да сте горди "европейци" и да им се радватена тия брюкселски *** и нашите родни послушни ***.Аре ся гробарчета нещастни почвайте да цъкате минусчета.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шофер не са еднакви, на Петрол е по-скъпо с около 2-3 ст./л.
7
0
 
2
 
! Отговори
do 5 преди 12 години
Лукойл ценообразува на плац средиземно море. Това се цените на петрола от Русия, ако някой мисли че е по-евтино да започне да внася суров петрол! Не ти е много вярна сметката. Не забравяй че всяко повишение на абсолютната стойност на суровината се умножава по едни 20%... маржът на дизела според energy.eu за бг е около 40 ст. литър, но като се сложат експлоатационните и други разходи ....
6
0
 
7
 
! Отговори
шофер преди 12 години
За повишаване на цените винаги се намира оправдание,то не беше висок долар,то не беше високо евро,то какво ли не.Сега причината е предстояща война,после ще е друга,важното е някой да се гушат.Интересно как Лукойл работи без печалба,Петрол с 13%, а накрая цените и във двете вериги бензиностанции са еднакви
5
1
 
2
 
! Отговори
хмммм преди 12 години
Recent price changes: Crude oil, Brent Price change since last month: 7.7% Price change over the past 12 months: 15.1% А реално Лукойл на какви цени продава нефта на Лукойл България не се знае, отделно при фючърсите цените са по-ниски, а от тази цена на горивата едва ли повече от 30% е пряко зависима от цената на нефта, т.е. от бензин на 2.70 излиза 90 ст., които да се оскъпят с 15%. И да поевтинеят!!!! когато цената на нефта пада.
4
2
 
94
 
! Отговори
я преди 12 години
Шибаният евро съюз да смеъкне акцизите малко,петрола е бил на тези цени,дори по-скъп и горивата са били под 2лв....айде балами сме големи.да се стегнат малко и може бензина да падне на 2лв и малко,газта под 1лв и тн...***.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много интересно защо тоя запад не ни продава бенца по 15 ст. на литър както лошия изток??
2
1
 
6
 
! Отговори
а беше... преди 12 години
А едно време..... един нашенец подкара колата с чешмяна вода, не му повярвахме и стана Бос във Щатите
1
5
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 12 години
Дано се дига петрола, че съм се набълбукал с яко кол опции на $110 за барел... Амин!!!

Спонсорирани публикации