Какво вещае индексът на небостъргачите

Китай и Индия са следващите икономики, застрашени от спад
Обновена: 18 апр 2012 14:50 | 18 апр 2012 13:56, Миглена Иванова
1
Какво вещае индексът на небостъргачите
Кулите Petronas в Куала Лумпур, Малайзия. Снимка: Reuters

Небостъргачът е нещо, направено от бляскаво бъдеще. Така започва своя анализ Крис Майер, икономист, инвеститор, редактор в инвестиционния блог Capital and Crisis на Agora Financial, и автор на книгата "Инвестирайте като професионалист – тайните на един бивш вътрешен банкер".

Небостъргачът с рекордна височина често е нещо, направено от комбинация от евтин капитал и дълг, и окичено с голяма доза високомерие на върха.

Някъде сигурно е имало хора от бранша на имоти с кал по обувките и гипсов прах на раменете, които са имали усещането, че бумът на небостъргачите се случва точно преди спукването на балона. Въпреки това бе нужна намесата на икономист, за да опише нещата черно на бяло и да създаде индекс.

През 1999 г. икономистът Андрю Лорънс стори точно това, създавайки индексът на небостъргачите. Той показва, че най-високите небостъргачи изникват точно, когато бизнесът и икономиката започват да се препъват.

Способността на индекса да предсказва краха на пазара е смайващо точна...

През 2005 г. икономистът Марк Торнтън се зае да изследва индекса. Тогава той писа, че „индексът... наистина има добра история на предсказване на основните спадове в икономиката“.

През март от Erste Group публикуваха доклад, в който определиха успеваемостта на индекса като „впечатляваща“.

Така например индексът се справи отлично по отношение на пазара в Дубай. През 2007 г. небостъргачът Burj Khalifa (преди известна като Burj Dubai) отне титлата за най-висока сграда от тайванската Taipei 101.

Самата Taipei също се вписва в теорията на индекса. Нейното строителство започне през 1999 г. - точно преди пика на технологичния балон.

Има и редица други примери, които се вписват в теорията, но общата идея е ясна. Това, което на първи поглед изглежда като безобидна шега, всъщност е съвсем реално.

Сигналите са особено силни що се отнася до пазарите в Китай и Индия. През януари доклад на Barclays, отчасти написан от гореспоменатия Андрю Лорънс, показа, че по-голямата част от небостъргачите, които се изграждат в момента, са именно в Китай и Индия. 

Над половината от 124-те най-високи сгради, които се строят по света, се намират в Китай. През следващите шест години този брой се очаква да се повиши двойно, като непрестанно се покачва и средната височина на сградите.

Според анализа на Barclays, ако историята се окаже права, строителният бум в Китай и Индия може да бъде отражение на неправомерно разпределение на капиталите, което може да доведе до корекция в две от най-големите азиатски икономики през следващите пет години.

Според Майер индексът е един от многото предупредителни признаци. Бумът в Китай и Индия пораждат търсене на стомана, петрол и мед. Днес трябва да сме свръхпредпазливи като инвестираме в тези активи, смята той.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: небостъргачи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации