Как би изглеждало излизането на Гърция от еврозоната

Британският Guardian очертава пет тежки стъпки по пътя към драхмата
Обновена: 14 май 2012 14:55 | 14 май 2012 13:00, Бойчо Попов
137
Как би изглеждало излизането на Гърция от еврозоната
Снимка: Reuters

Едва допреди две години възможността някоя държава  да напусне еврозоната бе немислима. След като обаче гръцкият народ се обърна срещу мерките за икономии, става все по-лесно да си представим начина, по който разпадането на валутния съюз може да протече.

Масова безработица, инфлация от 50%, унищожителна рецесия и бягство на гърците към чужбина - мнозина анализатори вещаят подобна мрачна картина на фона на нарастващата вероятност Гърция да напусне зоната в следващите месеци, пише The Guardian.

От гледна точка на икономиката Гърция е малка - тя съставлява едва 2,2 на сто от брутния вътрешен продукт на еврозоната. Излизането от валутния съюз обаче може да предизвика хаос в страната, а има и потенциала да нанесе остри последици и на останалите държави от съюза.

Според американската банка Citigroup към момента има 75% вероятност Гърция да напусне еврозоната през следващите 18 месеца. Това би поставило прецедент, а валутната зона би могла бързо след това да се разпадне, ако и други уязвими държави, каквито са Италия и Испания, последват подобен ход.

Отпадането на Гърция от еврозобата би могло да заличи 20% от БВП на страната мигновенно, а инфлацията би стигнала 40-50%. Съотношението дълг/БВП пък би могло да се изстреля до 200%, смятат анализатори на френската банка BNP Paribas.

Подобни предсказания са само догадки – реалните последствия ще зависят от това, колко голяма ще е девалвацията, ако Гърция се върне към драхмата. Очакванията на Доун Холанд от британския National Institute of Economic and Social Research е на мнение, че стойността на гръцката валута ще падне с 50%.

За сравнение аржентинското песо се обезцени със 70 на сто, след като страната обяви банкрут преди десетина години.

Последствията от разпадането на еврозоната са неясни. Главният икономист на Investec Филип Шоу изказва следното мнение: "Достатъчно лошо беше, когато създадоха еврозоната. Разпадането й или излизането на някоя държава би било доста сложно. Един от проблемите би бил какво ще остане деноминирано в евро и какво – например в драхми. Няма да е лесно”.

Възможно е обаче това да се окаже препятствие, пред което да трябва да се изправим. Сигналите  за тревога вече са ясни - не е трудно да си представим поредица от събития, които през следващите месеци да оставят Гърция без друг избор, освен да напусне еврозоната.

Петте стъпки, които страната ще трябва да извърви при задълбочаване на проблемите, вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
9
 
25
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
приемам оферти от гъркини за детегледачки,първоначална заплата 200лв,плюс храна и от време на време по едно нагъзване
54
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1% бюджетен дефицит по прогноза за 2012 г. означава още около 8 милиарда лева дълг или 5 милиарда долара нов дълг само за 2012 г. И при условие, че фискалният резерв е вече почти източен. ще трябва да се вземат нови външни заеми или да се закрие Валутния борд и да се девалвира лева. За 2013 г. не ми се мисли какво идва.
53
2
 
0
 
! Отговори
koko преди 11 години
АЛИЛУЯ....
52
3
 
7
 
! Отговори
До 52 преди 11 години
Има голяма разлика между България от една страна и Румъния,Сърбия,Македония,Хърватия и Гърция от друга по отношение на въвеждането на еврото.Българския лев,за разлика от другите валути е фиксиран спрямо еврото.Голяма разлика няма да има,ако въведем еврото-пример Черна гора.
51
3
 
17
 
! Отговори
до 57 преди 11 години
Виж сега 100 долара са си 100 долара навсякъде по-света :)))) а това че на едно място ти сменят гумите за 15 долара а на друго за 150 долара, е в следствие на разликата в заплатите в едната страна работника ще взима 100 долара заплата, а в другата 3000 долара ........... а и още нещо цената на услугите не влия е особенно на тези индекси за призчисление
50
3
 
15
 
! Отговори
1 преди 11 години
misla da si kupia ovce i da zema nekoi gruk da gi pase za 100leva axaxaxax do 2 3 godini
49
10
 
14
 
! Отговори
Филики етериа преди 11 години
Малоумия, злорадствувайте на въжделения от вас крах на Гърция и се разнежвайте от несподелена любоФФ към ЕС, МВФ, СБ и кликата на мутро-тиквениците, които с дружни усилия съкращават населението ви с невиждани темпове.
48
5
 
9
 
! Отговори
Бо преди 11 години
Май ще трябва да им внасяме вазелин, защото ще им трябва.
47
2
 
8
 
! Отговори
СД преди 11 години
До този под мен. Ти правиш лш разлика м/у Външен дълг и Консолидиран държавен дъл. Първият включва и дълговете на частните компании, а вторият само държавния дълг, който ако не ме лъже паметта е някъде между 7-8 млрд. Хайде върви на друго място да спамиш.
46
2
 
7
 
! Отговори
до 56 ... преди 11 години
Е ти сам го казваш - с или без Борд трябва да се оправи икономиката - така че е все едно. Най-много да стане пак 97-*** - ще я преживеем, вече сме свикнали :(.
45
3
 
5
 
! Отговори
antiES преди 11 години
ти луд ли си къв си ,че ние ако имахме 50 млрд външен дълг щяхме да сме богати
44
5
 
2
 
! Отговори
До 44 преди 11 години
Няма абсолютно точен измерител на националното богатство, но БВП по паритет на покупатулната способност е най-точен, защото измерва колко стоки и услуги можеш да си купиш на местния пазар, с произведените от теб стоки и услуги. БВП по номинал е много относителна величина, защото той измерва абсолютни стойности в щатски долари - например в една страна да ти сменят четирите гуми може да ти струва 15$, а в друга за 150$.
43
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Валутният борд без производство и висок икономически растеж води България само към огромни дългове и фалит. Това се потвърждава от огромния външен дълг на България, който прескочи над 50 милиарда долара и тази година ще се увеличи с още около 5 милиарда долара, заради новите облигации на Дянков и високите лихви.
42
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зорба, в момента когато западняците спрат финансирането на Гърция и нямат с какво да платят пенсиите и заплатите на държавните служители, ще са принудени да върнат драхмата!
41
6
 
24
 
! Отговори
Dada преди 11 години
както се пееше в една песен...Акрополис адио! :)) Свърши ви царството, чакаме гъркините в Бг.
40
8
 
31
 
! Отговори
вън от ЕС! преди 11 години
От години се мъчат да направят от гърците бели хора, но не става и не става. Те продължават да се държат като ***. Защо да пречим на *** национална идентичност на гърците. Да ги изключим от Европейския съюз и те да развиват великата си мегаломангалска култура. Европа има нужда да си почине от примитивизма и посредствеността. И да продължи да се развива.
39
4
 
30
 
! Отговори
В еврозоната преди 11 години
НИЕ ВЪОБЩЕ НЕ ТРЯБВА ДА ВЛИЗАМЕ, ЗА ДА НЕ НИ СЕ НАЛАГА ДА ИЗЛИЗАМЕ!
38
8
 
17
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
никога няма да стигнат нашето ниво на бедност.вчера тиквата каза .че не сме много бедни.какво повече от това да ходиш на работа.за да покриваш консумативите си.докато тези са на власт няма управия.
37
4
 
18
 
! Отговори
до 40 преди 11 години
Гърците не са преместили почти нищо в България, защото все още доста български емигранти потеглят да се прехранват към Гърция. В България има само гръцки банки и гръцки фирми, които целят да изнасят и перат печалбите си от ниските данъци в България обратно към Гърция или към офшорки в Кипър.
36
11
 
3
 
! Отговори
zorba преди 11 години
ГЪРЦИЯ ЩЕ НАПУСНЕ ЕВРОСЪЮЗА ;НА КУКУВО ЛЯТО;

Спонсорирани публикации