Ново силно земетресение разтърси Италия*

Според БАН у нас не се очаква трус повече от 4 по Рихтер
Обновена: 29 май 2012 16:11 | 29 май 2012 14:41, Елка Василева
139
Ново силно земетресение разтърси Италия*
Снимка: Reuters

Ново силно земетресение разтърси Североизточна Италия.

По информация на Европейския сеизмологичен център трусът в 13.55 часа бълг. време е бил с магнитуд 5,3 по Рихтер. По данни пък на Националния сеизмологичен институт на САЩ земният трус е бил с магнитуд 5,6 по Рихтер, с епицентър на около 49 км северозападно от Болоня.

12 минути по-късно Европейският сеизмологичен център регистрира нов трус с магнитуд 4 по Рихтер.

Още по темата

Агенция Ройтерс съобщава за серия трусове, които са усетени в Модена, Бреша и Милано.

По-рано днес Североизточна Италия бе разтърсена от земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер, което причини смъртта на най-малко десет души.

Последваха серия земни трусове с магнитуд над 3 по Рихтер.

Сеизмологът от Болоня Енцо Боски оценява като нормално явление широкия диапазон, в който бе усетено земетресението.

"Ние все още не сме в състояние да определим количеството на трусовете, които ще продължат в тази зона. Мисля, че през следващите седмици ще продължим да наблюдаваме трусове, както често става в такива случаи. От особен интерес е, че и днешният трус е с магнитуд 5,8 и не надхвърли 6 степен, което потвърждава нашето становище, поддържано с известна увереност, че в тези зони земетресенията могат да достигнат максимално 6 степен", подчерта специалистът.

Специалисти говорят за формиране на нови разломи в резултат на търкането на Африканската и Апенинската тектонична плоча, посочва ИТАР-ТАСС. Досега Паданската равнина бе смятана за зона с нисък сеизмичен риск.

Приятелската футболна среща между националните отбори на Италия и Люксембург, която трябваше да се играе тази вечер в град Парма, непосредствено до епицентъра на днешното земетресение, бе отменена.

Сеизмолозите от БАН са категорични, че няма връзка между трусовете у нас и тези в Италия. В България земетресенията са затихващи след силния трус от 22 май.

"По принцип нормализирането на земните пластове става от дни до седмици, а ние все още нямаме и изминала седмица от силния трус. С доста голяма сигурност можем да кажем, че най-вероятно по-силно земетресение от 4 степен по Рихтер няма да има", подчерта директорът на Геофизичния институт на БАН Николай Милошев.

 

*Информацията е актуализирана в 15.23 часа.


139
Още по темата: Италияземетресение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И в Италия е имало преди земетресението светкавици(йоносферното оръжие...Не беше ли и Ной навремето предупреждавал обезумелите хора……. но така, и никой не е искал да го чуе....
119
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Светлината преди земетресението е знак че това земетресение е предизвикано от хора. Ако е имало светлина след земетресението това са газове от земята което е напълно нормално но в Перник е имало Светлина преди земетресението. Както от земетресенията в Япония. Това земетресение там е научно доказано че е предизвикано от хора. Америка имат 2 машини за земетресения. 1-та е в Аляска а другата в Норвегия. Тези машини генерират много висока енергия. При падането на тази енергия към земята излиза светлина, светлината е била 4-5 секунди след тази светлина се е чул много силен звук и след този звук става земетресението, защото тази енергия размества пластовете на земята и затова имаше над 400 вторични труса ......
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СТИГА РЕВ И ПЛАЧ ПО ТИЯ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ. ПРОСТО ПРИ ТОВА СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ, МАКАР И ОРЕОЛНО, СУМАРНАТА ГРАВИТАЦИОННА СИЛА РАЗДВИЖИ ЗЕМНИТЕ ПЛОЧИ И СЕГА СЕ НАМЕСТВАТ В НОВО РАВНОВЕСИЕ. ПРИ СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ, ДОКОЛКОТО СИ СПОМНЯМ, СЕ РАЗДВИЖИ И ИЗМИРСКИЯ РАЗЛОМ. ЗАТОВА СЪЩЕСТВУВАТ ПРЕДАНИЯ, ЧЕ СЛЪНЧЕВИТЕ ЗАТЪМНЕНИЯ НОСЯТ БЕДСТВИЯ И ВОЙНИ. В МИНАЛОТО ГРАВИТАЦИОННО СА БИЛИ ПО МОЩНИ.
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко идва от вулкана Марсили.Общо взето ,затова и последните три седмици вали.
116
0
 
1
 
! Отговори
deg преди 8 години
Eeeee, браво! Едно умно нещо! ( без релгиозен умисъл)
115
14
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Земетресения ту в Италия ту в България.Явно разлома в Италия активира този в България или обратното.Мисля че ще има едно много силно около 7-8-ма степен което ще е черешката на тортата и ще даде началото на поредицата от катаклизми която ще затрие окончателно земята на 21/12/2012
114
0
 
6
 
! Отговори
хммм преди 8 години
интересно с какво толкова ще ни унищожат... за разлика от Италия, тук освен шашнато население, напукани сгради и паднали мостове, жертви няма...
Е, нека всички земетресения в България да са така унищожителни като това от 22май...
113
2
 
3
 
! Отговори
83 годишен от БАН преди 8 години
Вервайте ни, ние сме мнооого умни!
112
1
 
6
 
! Отговори
free преди 8 години
стига сте говорили че властимащите и богатите ще се спасят само!!!
Ще се спаси не който иска а на когото му е писано да оцелее!!!
111
2
 
18
 
! Отговори
Краси преди 8 години
Абе хора,и мен ми направи впечатление,че този противоракетен щит откакто взе да ни пази-от първия ден земетресения,потопи,порои...Вярно е,че и преди са се случвали природни бедствия,ама сега съвсем зачестиха.И както е вярно и че за шистовия газ вече се дълбае към Шабленско.Това не е шега,там е силно земетръсна зона....вече нямам думи....съвсем ще ни унищожат!Не ни стига немотията,ами....
110
2
 
5
 
! Отговори
До 126 преди 8 години
Не,не,не той Костов не е виновен.Народа бил прост а?Ти пък си много умен бе пич,ти си най-умният от целият прост народ.
109
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Със сигурност HAARP е причината и за земетресението през 1858 в Софийско. Само се чудя, къде се губи коментара "Костов е виновен" толкова време ? Прост народ.
108
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По телевизията ще се избият да ни обясняват,че нямало връзка между земетресенията.Един дебел сеизмолог сега обяснява,че всеки ден имало в Европа земетресения 6 по Рихтер.ВРЪЗКА ИМА и тя е неотменно свързана с т.нр противоракетен щит и лошото време също е като сранична реакция.Ако знаете какво е естеството на този щит ще разберете за какво става въпрос.Ако знаете какво е ХААРП и за какво е предназначен също.
107
4
 
6
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 8 години
Йорданчо, Йорданчооооо .... съвсем си изтрещел, честно! Нямам идея дали Харп или Марп са причина за земетресенията, ама смяташ ли, че ако е така, то наистина американци ще седнат да проверяват доколко са ни издръжливи сградите? То малко като в онази загадка, как разкрили в Москва внедрен американски шпионин с перфектен руски ... ми щото бил ***.
А на всички, дето се смеят за подобенрод оръжие ще кажа, че всъщност те са пълните кукумицини, ако не вярват, че има масови психотронни оръжия и т.н.
106
2
 
3
 
! Отговори
HAARP преди 8 години
Харесва ми статията във wikipedia за HAARP :-): Various scientists havemented that HAARP is an attractive target for conspiracy theorists because according toputer scientist David Naiditch, "its purpose seems deeply mysterious to the scientifically uninformed"
105
0
 
21
 
! Отговори
бай Йордан преди 8 години
Дали са познали, или така е било планирано???
Американци познали, че ще ни тресе:
Американци са правили инспекции на блокове в квартал „Лозенец“ три месеца преди труса. Според живеещи в кооперации около US посолството на улица „Козяк“ комисия от няколко души е обикаляла и е изисквала от домоуправителите строителните планове, за да се увери, че сградите могат да издържат на силни трусове.
Инспекцията е минала само в блоковете, където живеят под наем техни сънародници. Американците обяснявали на домоуправителите на входовете, че имат информация за предстоящ силен и разрушителен трус в София. Те искали да се уверят, че сградите могат да издържат на земетресения от по-висока степен. Американците така и не уточнили откъде точно знаят за предстоящите трусове, но предупредили, че заплахата е реална.

svobodnoslovo.eu/?p=3915
104
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във връзка с видеото "Истината за ядреният реактор Фукушима", във втора част, някъде около третата минута и половина, Бенджамин Фулфорт казва, че през 1997г. министъра на отбраната на САЩ - Уилям Коен - заявява общо взето, че: "за в бъдеще ...може да се използва оръжие с електромагнитни вълни за терористични атаки, активизиране на вулкани, земетресения, промяна на климата и т.н...." и че всеки може да провери на сайта на американското правителство въпросното изказване...

Ето в оригинал изказването на Коен през 1997г.
"... There are some reports, for example, that some countries have been trying to construct something like an Ebola Virus, and that would be a very dangerous phenomenon, to say the least. Alvin Toeffler has written about this in terms of some scientists in their laboratories trying to devise certain types of pathogens that would be ethnic specific so that they could just eliminate certain ethnic groups and races; and others are designing some sort of engineering, some sort of insects that can destroy specific crops. Others are engaging even in an eco- type of terrorism whereby they can alter the climate, set off earthquakes, volcanoes remotely through the use of electromagnetic waves. ..."
А, ето и линк към въпросния документ, публикуван на сайта на министерство на отбрана на САЩ:
defense.gov/Transcripts/Transcript.aspx?TranscriptID=674
103
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Юдо-масончетата в Холивуд ви светнаха с филма 2012 какво предстои. Така започна и филма, първо намаляваше магнитното поле, смяна на полюсите и после се приплъзна земната кора ,от от което последваха небивали земетръси по цял свят и накрая завърши с глобален потоп, по интересното беше края на филма в който показаха, как измира човечеството, а елита и богаташите предварително подготвени се спасиха. ...Затова бълват тия "ченалинги" за Квантов преход, "смяна на измеренията", "решетки, портали" "Плеядински извънземни" и тем подобни. А всичко си е чист Хаарп и подготовка за Новият Световен Ред!

102
1
 
7
 
! Отговори
benini преди 8 години
разликата в матнитутите 4.3 или 4.8 е от използването на различни скали бан дава информация по скалата на рихтер другите ползват moment magnitute scale виж в гугул за разликите между двете скали за регистриране на земетресения. никой нищо не крие от никого!!!
101
0
 
10
 
! Отговори
Ная преди 8 години
Относно HAARP - не виждам много смисъл, ако искаш да съсипеш Европа, да удряш точно Италия и България. И двете държави, за съжаление, сме върху сеизмични зони и земетресения са се случвали и ще се случват. Освен това данните показват, че днес огнището в Италия е било различно. Нашият трус си е от същото място, което означава, че си е било от нормалните затихващи трусове. Без паника! Тя вреди най-много!

Спонсорирани публикации