И Китай се изплаши, че Гърция ще излезе от еврозоната

Министерства и ведомства трябва да предоставят конкретни мерки
Обновена: 4 юни 2012 14:57 | 4 юни 2012 13:03, Бойчо Попов
32
И Китай се изплаши, че Гърция ще излезе от еврозоната
Една от мерките предвижда засилен контрол над паричните трансфери. Снимка: Reuters

Втората по големина икономика в света – Китай, се подготвя за излизане на Гърция от еврозоната, твърдят отлично информирани източници, цитирани от Ройтерс.

„Правителството е наредило на всяко министерство да анализира мерките, които ще вземе в случай на отпадане на Гърция от единния валутен съюз и възможно най-бързо да изготви собствени предложения“, заявява в понеделник запознат с плановете източник пред агенцията.

Освен това кабинетът е наредил и на други държавни ведомства, сред които централната банка, Националната комисия за развитие и реформи, както и банковият надзор, да изготвят извънредни планове за подобен вариант.

Според редица източници ще се вземат и мерки за запазване на стабилността на местната валута – юан. Възможен бил и засилен контрол за трансграничния трансфер на капитали. Освен това ще се разисква и стратегия за това как местната индустрия може да бъде засилена и защитена от възможните турболентности.

Преди две седмици китайският премиер Уън Дзябао заяви, че е време растежът на страната да се превърне в приоритет – коментар, който беше интерпретиран като призив за допълнителни мерки за стимулиране на икономиката.

За нови икономически стимули се заговори, след като през април китайският износ се оказа по-слаб от очаквания, а индустриалното производство отбеляза най-скромният си ръст от 2009 г. европейската дългова криза и бюджетните икономии се отразяват негативно на китайския износ.

Анализатор от китайска банка в Хонг Конг заяви, че китайските власти изискват от банките да правят кратки справки за световните финансови пазари всеки ден. Ю Юндин, влиятелен икономист и бивш съветник на централната банка, заяви в коментар, публикуван миналата седмица, че Китай трябва да се подготви за оттегляне на Гърция от единната валута и предложи конкретни стъпки, включително контрол върху капитала на парични инжекции на местните пазари за намаляване на волатилността.

Гуверньорът на централната банка на Китай заяви в коментар, публикуван в понеделник, че страната ще продължи да инвестира в облигации на еврозоната и други активи и призова съюза на единната валута да ускори реформите, за да спре дълговата криза.

Всичко за кризата в Европа четете в Investor.bg


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
9
 
32
 
! Отговори
inatut преди 8 години
Do 31
Да нямаме такава..
Хората мизерстват, избиват се, няма какво да ядат... война глад смрад мизерия..
направо не знам ти откъде при неработеща икономика намери РС, мишка, интернет, образование ..
Направо замини за сенегал, там е рай.. всичко работи..
27
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 29....просто защото ние нямаме такава!
26
8
 
40
 
! Отговори
WASILISQNISEVROPA преди 8 години
GORDEQ SE...CHE UPLASCHIHME KITAICITE......
25
8
 
32
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Световната икономика може да се катурне, но българската никога.
24
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 22
Сега пък аз да те светна-няма машина която за 24 часа да обработи 6000дка
23
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се препирайте за няма нищо. С животни обработват земята хора, за които не може да се каже даже, че са производители. Те произвеждат само за семействата си. Едрите собственици са оборудвани със супер модерна техника. Лошото е, че шепа хора изкупиха на безценица земята. Купуват и чужденци с подставени лица. Най-вече турци. Фирма "Октопод" притежава половината от Северна България. Главен акционер в нея е Ахмед Доган.
22
9
 
34
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 години
Мечка страх , мен не страх!
21
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 17:
Ходил ли е скоро в Китай?
Не е лошо да отиде на екскурзия там, после може да коментира отново.

Поздрави от Ченгду!
20
11
 
36
 
! Отговори
д0 22 преди 8 години
Баце , ти да не живееш в саксия. Вземи мръдни малко от тоя комп и се разходи по селата да видиш как масово се използва животинска тяга. Даже оня ден видях брутална гледка при зареване на картофи - отпред един вършеше работата на магарето, като дърпаше ралото.
19
14
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно, Китай започва да се задъхва, следващия симптом ще бъде астматична криза и така до пълната и окончателна победа над комунизма. Европа не ще да дава повече пари за евтини китайски стоки и жълтурковците започнаха да гълтат вода, представям си какво ще стане с китайския сапунен мехур, ако и щатите започнат да подрязвят крилцата на китайския износ. Дочувам, че от няколко дена рушняците са полудели да купуват долари и цената им се е дигнала ударно. Изтока вместо да аленее започва да линее.
18
15
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 21
Чакаи да те светна ...
Никъде в провинцията не се обработва на ръка ... и то от много години
Последното поколение машини са с компютърно управление,климатизирани са и имат повече екстри от автомобилите
Отделен е въпроса , че една машина може да обработи до 6000 декара земя за 24 часа
17
12
 
38
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
Я кажи някоя рецепта, как да се осигури на всички китайци стандарт като на западноевропейците. За да стане това Китай трябва да колонизира цялата планета и пак може да не успее - виж американците. Орането с волове и жъненето на ръка се наблюдава и по българската провинция.
16
21
 
39
 
! Отговори
iKoko преди 8 години
Гърция НяМа да излезе от еврозоната. преживейте го вече!
15
8
 
75
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Ако само една Гърция може да катурне световната икономика... то тогава егати и световната икономика!
14
9
 
37
 
! Отговори
333 преди 8 години
Може би китайците са прави....слабо евро=силен $=слаб юан...по-висок износ за Китай(не знам обаче на кого ще продава)..май са на лапачка..трябва да са подготвени,че там глави падат за няма нищо!
13
23
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Над 20 млн. китайци живеят в пещери. В китайските мини умират средно 16 човека на ден. Китайският селянин все още оре с волове. Богатство? Това го има само в две провинции със специален статут, създадени за да поощряват вътрешната имиграция по подобие на САЩ и ЕС, в останалата част на Китай все още е 18 в. Китай може и да цензурира кадрите от Тянанмън, но ще дойде ден, в който китайският народ ще поиска достойно заплащане и спокоен живот, тогава митът за "китайското чудо" ще рухне.
12
12
 
43
 
! Отговори
? преди 8 години
Втората по големина икономика в света – Китай...
---
Интересно, коя е първата икономика? Според статистиката това е ЕС, на второ място е САЩ, а Китай е на трето. Писачите на днес.г отново не са в час.
11
9
 
55
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
В Китай, батка, качество да искаш- има 100 вида качество, както разбира се и 100 вида цени. А какво внасят родните "бизнесмени" е съвсем друга бира. Ако им се появи конкурент това ще е Индия или Бразилия, но пак има да им дишат прахта още поне 2 петилетки
10
25
 
37
 
! Отговори
в Долара е истината преди 8 години
Който не е обърнал еврото в долари има съвсем кратък срок да го направи. В противен случай сегашния курс ще бъде желана химера, но уви, скоро долар / евро ще са на един курс, т.е едно към едно.
9
18
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Китай не инвестира, а ИЗНАСЯ стоки и хора, това им е приоритета. Износа няма как да не им спадне, дори най-непретенциозния в момента пазар - българския вече недолюбва китайските стоки - дефектни, лоши материали, лошо изпълнение, мушами и синтетика съчетано със специфична цветова гама според техния вкус.

Спонсорирани публикации