Земетресението и застрахователната превенция

"Групама Застраховане": Застраховането не е лукс, а далновидност
Спонсорирано съдържание | Обновена: 4 юни 2012 16:10 | 4 юни 2012 12:00,
Земетресението и застрахователната превенция

През нощта на 22 май си припомнихме, че България е опасна по отношение на риска „земетресение”. За щастие, се разминахме без жертви, а и разрушенията не са катастрофални.
 
Не така мислят обаче стотиците граждани, чиито жилища пострадаха от труса. И този път, отново се сетихме едва след събитието, че бихме могли да предвидим това и да защитим домовете си, които изплащаме или изграждаме с много усилия, и които могат да бъдат разрушени само за няколко секунди.
 
Длъжен ли е някой да ни помогне в такъв момент? Длъжна ли е държавата да се погрижи за всички с разрушени домове?
 
Не забравяйте, че макар да помага, държавата не е длъжна да го прави, защото нейна отговорност са публичната общинска и държавна собственост, както и инфраструктурата. За частните имоти следва да се погрижат стопаните им, т.е всички ние.
 
За съжаление, в България по-скоро има липса на застрахователна култура, макар че в последните години се говори за „превенция“ само в смисъл на безопасност на пътя, и това при условие, че автомобилната застраховка е задължителна.
 
Важно да се знае, че не е лукс и е по джоба на всеки да прояви далновидност и да се застрахова срещу минимална сума на годишна база. Това е и смисълът на понятието „застрахователна превенция“ - да бъдеш предвидлив, предприемчив и да носиш лична отговорност за своята собственост.
 
По света има дългогодишни традиции в тази посока и повечето водещи застрахователни компании акцентират върху превенцията в своята корпоративна политика, включително и „Групама“ в международен план.
 
Днес, покупката на застраховка е изключително улеснена, а при настъпване на събитие застрахователите следва само да оценят щетите и да изплатят обезщетение за възстановяване на имота или на движимото имущество.
 
Колко струва застраховката и по силите ли е на обедняващото население? Категорично „да“!
 
Цената на застраховката (застрахователната премия) може да варира в зависимост от застрахованата сума, земетръсната зона, в която се намира имота, избраните допълнителни покрития - пожар, природни бедствия, аварии на водопроводни и канализационни тръби, чупене на стъкла, злоумишлени действия, покритие за движимото имущество и др., но една добра застраховка може да бъде сключена за 35-50 лв. годишно, или равностойността на 2 месечни вноски за кабелна телевизия.
 
На българския пазар се предлага широка гама от застрахователни покрития, разнообразни промоции и отстъпки и възможности за разсрочено плащане на премията, така че освен за колата си, винаги можем да се погрижим и за жилището си и да изберем адекватната застраховка.
 
Ето и няколко професионални съвета на специалистите от „Групама Застраховане“:
 
Направете застраховка на имуществото си - тя е изключително евтина, но ще ви бъде от голяма полза. При това не само срещу катастрофични събития, но и дори, за да си осигурите спокойствие и запазите добрите отношения със съседите, ако случайно им причините вреда;
Възползвайте се от правото да получите професионален съвет от застрахователя какви покрития би ви предложил, ако имотът бе негов. Обърнете повече внимание на условията на застраховката, тъй като крайната цена е относителна и варира в зависимост от предложените покрития на застраховката;
 
Вижте промоциите и отстъпките, договорете разсрочено плащане, ако цената ви се струва висока за еднократно плащане;
 
Ако искате да намалите допълнително застрахователната премия, която трябва да платите за полицата, договорете допълнителни самоучастия - частта от застрахователното обезщетение, която е за сметка на застрахования. Бъдете внимателни - всяко евентуално намаляване с десетина лева, след това може да доведе до значителна редукция на обезщетението.
 
Например: при риск „земетресение“, ако имотът ви струва 50 хил. лв., а вие сте договорили самоучастие от 2%, за да намалите премията от застрахователната сума по риска „земетресение“ - това означава, че при настъпване на събитието, до 2% от застрахователната сума, т.е 1 000 лв. от щетите са за ваша сметка.
 
Помислете, дали не е добре заедно с апартамента да застраховате и домашното имущество, вкл. срещу риска кражба. Това важи с особена сила и за наемателите.
 
Уверете се, че избраната застрахователна компания се ползва с добро реноме и че при настъпване на застрахователно събитие ще оцени и изплати щетите точно, коректно и бързо.
 
За повече информация, можете да се свържете с нас на телефона на Експертен Център Застраховане „АЛО ГРУПАМА“: 0700 123 32, или във всеки клон на нашите партньори Банка ДСК, в цялата страна.
 
И накрая, някои от добрите страни на „Групама Застраховане“ ЕАД, които биха ви насочили към нас по отношение на застраховката на дома:
 
Предлагаме ви над 17 вида застрахователни покрития, които клиентите могат да избират и комбинират, в зависимост от конкретните си нужди;
 
Изключително гъвкава система на заплащане на премията и разсрочване без допълнително оскъпяване;
 
Възможност за автоматично подновяване на полицата за следващ период без необходимост от допълнително посещение;
 
Без задължително изискване за самоучастие по отношение на риска „земетресение“;
 
Изключително опростена процедура за заявяване на щета - на телефона на Експертен Център Застраховане: „АЛО ГРУПАМА“: 0700 123 32, на цената на 1 градски разговор за цялата страна;
 
На Ваше разположение е екип от професионалисти, както за сключване на полица, така и при уреждане на претенции за обезщетение.


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации