Държавната и общинска земеделска земя възлиза на 15 млн. дка

Обсъждат се идеи за поземлено банкиране на имотите
Обновена: 8 юни 2012 14:52 | 8 юни 2012 13:09,
7
Държавната и общинска земеделска земя възлиза на 15 млн. дка
Снимка: БТА

Близо 15 млн. дка е държавната и общинска земеделска земя в страната. Отделно има и обществена собственост над горския фонд, където основен собственик е държавата, а общините държат по-малък процент.

Това беше съобщено по време на националния поземлен форум, организиран от посолството на Нидерландия, Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) и Министерството на земеделието и храните (МЗХ). 

При общ фонд на земеделските земи от 35 млн. дка общините притежават собственост върху 12,6 млн. дка. Държавният поземлен фонд (ДПФ) възлиза на 2 млн. дка.

Преди реституцията на земята общинските земи са възлизали на 3,6 млн. дка. Близо 9 млн. дка влизат в т. нар. остатъчен фонд (с непредявени или недоказани реституционни претенции), който преди 2 години стана собственост на общините. Те могат да отдават земите под наем за определен от тях срок. С решение на общинските съвети те могат също да продават терени от фонда.

Обществените земи (държавни и общински) са огромен инструмент за въздействие върху селското стопанство у нас, обявиха експерти по време на форума.

Има идеи за поземлено банкиране на земи от държавния и общинския фонд, като продажбите ще стават след окрупняване на парцелите. Така общините и държавата ще могат получават по-висока цена за земята, коментираха експерти.
В момента поземлено банкиране прави само Адванс Терафонд АДСИЦ, който изкупува земя, натрупва я и продава концентрирана земя (все още, разпокъсани парцели, но в едно землище). Концентрираната земя от своя страна е по-лесно да бъде комасарана чрез размяна на парцели.

В министерството на земеделието се обсъждала идеята за поземленото банкиране, но тя не се е развила поради липса на финансиране, съобщи Кирил Стоянов, експерт от агроминистерството. Подобен проект би могъл да се приложи по подобие на държавните поземлени фондове в други страни, които се управляват от външни частни консултанти. 

Поземлено банкиране могат да осъществяват и общинските поземлени фондове, но за момента такава практика няма.
 
Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: земеделска земя
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
До 3 преди 11 години
Пълни глупости пишеш
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво означава "поземлено банкиране на имотите"?Окрупняване с цел по-лесна продажба, ли? Може би там където ще минава бъдещата турска магистрала.Бойко се прави на народен човек, но всъщност е предател на интересите на България.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
лозето форуми не ще , иска мотика

Спонсорирани публикации