Хелзинкският комитет Vs църквата заради скандален поп

Преди дни отец Евгений призова гейовете да бъдат бити с камъни
Обновена: 11 юни 2012 21:22 | 11 юни 2012 20:08, Красимир Ангелов
359
Хелзинкският комитет Vs църквата заради скандален поп
Църквата е против провеждането на гей парада. Снимка: Булфото

Българският хелзински комитет (БХК) поиска от Светият синод на Българската православна църква да се разграничи публично от думите на сливенския свещеник Евгений Янакиев, който призова за насилие над хомосексуалистите по време на гей парада в София в края на юни.

Преди дни в интервю за столичен вестник отец Евгеней призова цялото общество "да се противопостави по всякакъв начин срещу гей парада, който се готви".

"Затова призовавам днес всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант", отсече тогава божият служител.

Изявлението му срещна остра съпротива от страна на правозащитниците, които изпратиха писмо до Светия синод.

Още по темата

"София Прайд" има история на нетърпимост и опити за саботаж на провеждането му. Първото такова шествие в България през 2008 г. стана обект на насилствени нападения от десни екстремисти и футболни хулигани, които успешно бяха осуетени от полицията. От тогава насам, вече четири години, столичната полиция охранява успешно участниците в шествието и подсигурява професионално тяхната безопасност. Така ще бъде и тази година", заявяват в писмото си от БХК.

"Въпреки това, изказваме възмущение и тревога от призивите на ставрофорен свещеноиконом Евгений за насилие. Не приемаме, че подобна позиция може да е носител на демократични, морални или християнски ценности. Призивът за физическо насилие към други човешки същества може да бъде израз само на нетърпими човеконенавистни възгледи", се чете още в становището.

От БХК отчитат, че изявлението на отец Евгений не само е позорящо Българската православна църква, но и е противоречащо на разпоредбите на Наказателния кодекс на Република България, във връзка с което ще бъде сезирана прокуратурата.

"Ето защо ние, долуподписаните организации, се обръщаме към Светия Синод, като настояваме категорично да се разграничи публично с официално становище от всякакви призиви към насилие спрямо участниците в „София Прайд“. Настояваме още за поведението на ставрофорен свещеноиконом Евгений Янакиев да бъде сезирано църковно съдилище по компетентност", завършва писмото на БХК и организаторите на "София прайд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
1
 
2
 
! Отговори
отец Евгений и брат преди 11 години
му са пълни откачалки и изключително ограничени. Излизат срещу геьовете, но не им стиска да излязат срещу геьовете в синода и по специално срещу собствения си владика Йоаникий - Иванчо ***. Пълни *** са!
255
0
 
2
 
! Отговори
edna bulgarka преди 11 години
Za otec Evgenii - prez 2010 ukriva6e izbiagalo ot vka6i momiche. Maikata na tova momiche, kato se usamni che deteto i moje da se krie pri nego, go pomoli da i kaje dali da6teria i e pri nego. "Sveti " Otec Evgeni izlaga tazi maika ( bolna ot sardechen nedostatak), che ne znae kade e da6teria i. Az sam pravoslavna hristianka i bih dala jivota si za viarata si, no se sramuvam da kaja che tozi talibanec i lajehrist e chast ot nashata hristianska obshtnost
254
1
 
2
 
! Отговори
muad преди 11 години
направете така, не се "БОРЕТЕ срещу", гейовете, навиращи сексуалността и търсещи скандала за да се рекламират!!! по-скоро БЪДЕТЕ максимално ХЕТЕРОСЕКСУАЛНИ! правете деца, любов уважавайте съпругите си, приятелките си! бъдете мили с тях и правете като евреите....МНОГО, МНОГО ДЕЦА!!! ето как те се борят с нарастващата ислямска вълна...мили хора.
253
10
 
3
 
! Отговори
Жанета преди 11 години
Вие ми приличате на онези, дето викаха "Разпни го" без да знаят кого и за какво. А вие сте свещеник с диплома и по призвание, как можете да се спускате до нивото на обикновената тълпа? И една молба към всички - не е ли дошло времето всеки да си прави нещо без да притеснява другия? Когато това се случи и жълтите вестници фалират аз ще бъда най-щастливият човек на света. Благодаря ви, много ви благодаря, както казва началник Бренда Лий Джонсън в Разобличаване.
252
3
 
10
 
! Отговори
До 334 преди 11 години
Напротив Църквата не мълчи и с официално писмо се обърна към народа призовавйки да не подкрепя тази извратеност! bg-patriarshia.bg/news.php?id=78240
251
5
 
5
 
! Отговори
Жанета преди 11 години
Чета всичко по случая и съм безкрайно огорчена от всички. Първо от така наречените хора с нестандартна ориентация - мен не ме вълнува вашата ориентация, както и вас не вълнува моята. Защо тогава вие трябва да ми навирате в лицето вашата? Имате си клубове, стойте си там, но както и да е. Но още повече съм огорчена от отец Емгений. Свещеник и глава на голямо семейство. Отче, днес сте срещу тези, утре срещу онези, важното е да сме срещу. Къде отиде благостта на свещеника?
250
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей,не смей да казваш нищо лошо за църквата.Благодарение на църквата те има, ако нямаше 500 години в робството църква, щеше ли да има българи и България,щеше да си *** или турчин,църквата е съхранила вярата и народноста и нацията като такава.
249
3
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
Какъв е този парад?! - Охраняващите повече от парадиращите...
248
6
 
10
 
! Отговори
koko преди 11 години
bog e kazal,ne sadi ,za da ne badech saden.toia pop nema rabota tam.
247
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЦЪРКВАТА,РЕЛИГИЯТА СПЪВА ПРОГРЕСА ХИЛЯДИ ГОДИНИ,РЕЛИГИЯТА КОЛИ,БЕСИ И ЗАМЪГЛЯВА УМА НА ХОРАТА И ГИ КАРА ДА ВЯРВАТ В БЕЗУМИЯ,ВМЕСТО ДА ПРИЕМАТ ДОКАЗАНИТЕ НАУЧНИ ИСТИНИ И ДА ЖИВЕЯТ СВОЯ ЖИВОТ....ТОВА БЕЗУМНО НЕЩО Е ИЗПОЛЗВАНО ЗА МАНИПУЛАЦИЯ,ДОМОГВАНЕ ДО ВЛАСТ,КОНТРОЛ,УТЕХА В БЕЗЗАКОНИЕТО И НЕСПРАВЕДЛИВОСТА....ДАМИ И ГОСПОДА,АКО САМИ НЕ СИ ПОДРЕДИТЕ ЖИВОТА,НЯМА КАКВО ДА СЕ НАДЯВАТЕ НА БАТКО ВИ ДЖИСЪС ДА ВИ СЛОЖИ В РАЯ,БОРЕТЕ СЕ ТУК НА ЗЕМЯТА,НЕ СЛУШАЙТЕ СЛАДКИ ПРИКАЗКИ ЗА ВЕЧЕН ЖИВОТ.
246
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такова изкзване е разпалване на нетърпимост,в случая по признак сексуална ориентация.Същото като расови бунтове. Това е недопустимо за европейска държава и църквата трябва жестоко да бъде санкционирана за оронване престижа на демократичните и европейските устои на държавата България.Надявам се силно,тази новина да не достигне до чуждите медии,защото ще затвърди мнението за България,като ориенталският балкански слабак.
245
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това да призоваваш хората към насилие не е допустимо в демократична европейска държава,в каквато поне се пънем да се превърнем,но явно няма да успеем...Това е като разпалване на расови бунтове,като да кажеш "хвърляйте камъни по ***"...Надявам се този свещеник да бъде уволнен,защото не желая западът да чете такива неща за България,не искам да ни смятат за средновековна държава...
244
2
 
8
 
! Отговори
Anonimen преди 11 години
Мога само да ви кажа, че Господ е спрял хората които са замерали проститутката с камъните! Така че смятам, че ние хората не сме тези които трябва да съдим кой какъв е, защото безгрешен човек няма!
243
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде, по-внимателно с квалификациите. В България, за щастие, живеят и невярващи и изповядващи други религии. Така че БПЦ да бъде така добра да облъчва само част от населението, което й вярва. Оставете малко въздух и пространство и за другите хора, не говорете общо. Защото ситуацията в християнската църква днес е от неверници - за невярващи.
242
3
 
9
 
! Отговори
до 333 преди 11 години
Не се притеснявай, скоро хелзинския комитет и онези отгоре, на които служат ще направят така нещата, че ще има и инжекции и планово размножаване на хорат и контролирано отглеждане на ГМО и никакви органични храни ... Ще бъдеш щастлив да го доживеем това заедно:)
241
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
334, не църквата се обявява против извратеняците, а един единствен достоен свещеник - отец Евгений. Църкава мълчи.
240
3
 
2
 
! Отговори
до 332 преди 11 години
Нещо май не ти е нормален химичният баланс в мозъка,трбва лечение...веднага инжекция торазин,че е лоша работата....
239
1
 
5
 
! Отговори
до 331 преди 11 години
ами освен да съжаляваме хора, кето теб друго не се сещам.. (и може би само за едно да ти завиждаме - че Айнщайн е клатил баба ти - иначе как да си обясним култа към неговата личност, който демонстрираш:):):) )
238
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моля не цитирайте тази гнусна библия,позовавайте се на съвременна научна литература в областта на психологията,биологията,деконструктивистката философия и т.н.В библията има повърхностни и недорасли съждения и твърдения,както казва Айнщайн "Библията е сборник от достойни, но детски примитивни легенди."
237
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не живеем в средновековието,насилието над хомосексуални е престъпление,хулиганство.

Спонсорирани публикации