Износът с нищожен ръст, вносът расте

От началото на годината износът намалява с 1,71% на годишна база, а вносът се увеличава с 9,83%
Обновена: 11 юни 2012 15:24 | 11 юни 2012 14:46, Евгения Маринова
20
Износът с нищожен ръст, вносът расте
Снимка: архив Reuters

Износът отчита анемичен ръст от 2,5% на годишна база до 3,23 млн. лв. през април 2012 г., докато вносът расте с 11,1% до 4 млрд. лв., показват данни на НСИ. 

От началото на 2012 г. износът е за 12,29 млрд. лв., като намалява с 1,71% на годишна база, а вносът се увеличава с 9,83% на годишна база до 14,67 млрд. лв.

Търговският дефицит през април 2012 г. е около предкризисните нива, като възлиза на 773,3 млн. лв. (FOB-FOB, тоест без разходите за доставка) - ръст от 70% спрямо миналия април. Той се увеличава 2,8 пъти на годишна база за първите четири месеца на годината до 2,376 млрд. лв. 

През 2006 г. дефицитът по търговското салдо е бил 665 млн. лв., а през 2007 г. е 982 млн. лв. Докато тогава търговският дефицит беше финансиран от преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), сега подобен мотор липсва. Донякъде тази функция изпълняват приходите от еврофондовете, средствата от които, подобно на тези от ПЧИ, отиват за внос на различни стоки, като например техника, желязо и асфалт за строящите се пътища или машини по оперативна програма Конкурентоспособност.

Така от февруари 2012 г. текущата сметка на България отново е отрицателна, като тенденцията е и за отрицателна финансова сметка. По-късно през седмицата БНБ ще представи данни за платежният баланс през април и ще видим дали текущата (търговски баланс, туризъм, еврофондове, трансфери от българи работещи в чужбина) и финансова сметки (ПЧИ, заеми) продължават да са отрицателни.

Още новини за България четете в Investor.bg


20
Още по темата: търговски дефицитНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е какво искате западните капиталимпериалистически корпораций унищожиха всички конкурентно способни предпиятия в България за да няма износ
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ne rabotete za izmenicite i predatelite koito sasipaxa balgaria dnes kapitalisti oligarsi koito vi obraxa i vi sadirat kojite ,samo kamak kyrshym i vaje za taia paplach predateli prestapnici v glavata.
15
0
 
2
 
! Отговори
ф-1 преди 8 години
Ами,така е.Средните и малките фирми са докарани до отчаяние- непрекъснато повишаване на ток,горива,данъци,такси,глоби,одити- за най-дребните пропуски/пропуснат някакъв срок/ огромни глоби.А правителството лъже,но никой не му тър
Всички правим какви ли не лупинги,за да не сме на червено но със всеки изминат ден става по-трудно.
Още едно време Славейков е казал:"КАТО НЯМА В ТРУД ПОЕТУ НАГРАДА,ЖЕЛАНИЕ ЧЕЗНЕ,ФАНТАЗИЯ ОТПАДА''
В БГ правителството се грижи единствено за ***,МИЛИЦИОНЕРИ И ЧИНОВНИЦИ.
14
1
 
3
 
! Отговори
бореца преди 8 години
за да има износ трябва да има производство!Какво изнасяме в момента почти нищо освен проститутки,крадци и обирджии на банкомати!Няма българско сирене,плодове,зеленчуци да не говорим за машини,метали,оръжие,химикали,цемент и строителни материали!Кажете нещо ако не съм прав ама това е голата истина за голямо съжаление!Направихме бледо копие на американската икономика само потребление само че има една разлика едните печатат долари за целят свят а ние с гайдите какво печатаме левчета без стойност!
13
0
 
7
 
! Отговори
!!!!! преди 8 години
Ами като не изнесохте софийските кучета за Виетнам така е. Като спрат да ви хапят и почнат да ви е..т ги водете за кастриране в кабинета на кметицата.
Износа е нарастнал но на ИЗПРАНИ ЕВРОПАРИ в куфарчета, а внаоса на *** от китай за джитнат на 10торна цена нещо на електората :)
12
1
 
1
 
! Отговори
ss преди 8 години
a kakvo e imalo be tapir??????
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
6,7,8,не се джавкайте-комунизЪмът не се състоя за масовата публика-той се състоя в много свит вид-само за най-верни синове и дъщери на Партията майка-разбирай сегашните милионери и милиардери,те си го оградиха с високи дувари за да не гледат мизерията,която настана,хората които се валят край контейнерите-защото техните деца мутрите-разбирай шпиц командите чупеха имуществото на всеки дръзнал да изтегли кредит от техните банкерчета,техните банкери увеличават лихвите когато им скимне.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама какво да изнасяме-набедените индустриялци изнасят подарените им заводи нарязани на старо желязо,изнасяме селско стопанска продукция, а мааме китайски боб,ориз,леща и евтиниите обрани да се не хвърлят на животните,ядем скъпи гръцки и турски домати,праскови и кайсии от Испания.
9
2
 
4
 
! Отговори
Томас преди 8 години
Преди време един непознат ми разказа виц за комунизма - вика само като чуя за комунизъм и не мога да спра да се смея - мотото на комунизма - Oт всекиго според способностите,
на всекиму според потребностите - ти работиш днес и правиш тухли за 10 лв, обаче вечерта отиваш на кръчма с балдъзата и харчиш 30 лв - ха ха - как да стане тая работа - кой ще плаша? И това масово - напълно според догмите на комунизма беше безбожието и мачкането на вярвящите.
8
3
 
2
 
! Отговори
Томас преди 8 години
7
Ти да нямаш температура?
Комунистически *** съсипаха България - още 1925 взривиха храм - той ми обяснява, че не били комунисти и комунизъм. Точно в догмите на комунизма е всичко, което се случваше от 44 до 89 - убийства, терор, кражби, изравняване на мързеливците с работливите, на простите с умните, на кадърните с некадърниците - масово приказваха - работиш не работиш - получаваш заплата - някога балона все щеше да се спука - и комунистическите изчадия имитираха даване на властта 89 – а всъщност и до сега са си на власт.
7
0
 
5
 
! Отговори
гурбетчия преди 8 години
Вярно ,че нямате износ ! 30 минути преди мача Англия и Франция , аз съм си купил бира Кромбахер ,а можеше да е Леденика ,Загорка ! Дори и от Германия искаме да ви правим оборот ,но не изнасяте стока ,кой ви е виновен ?!
6
4
 
4
 
! Отговори
до 6 от славянин преди 8 години
А ти на какво основание смяташ онова между 1944-та и 1989-та за комунизъм, не си ли разбрал, че рядко етикетът отговаря на съдържанието!? Никакъв комунизъм не е имало в България стига сте повтаряли като папагали! Сравни онова, което е било, с научните догми на комунизма и ще вденеш, че никакъв комунизъм не е имало, аман от телешки мозъци!
5
3
 
3
 
! Отговори
Томас преди 8 години
5
Пряк резултат от 80 години комунизъм - 23 години управляват комунисти - никаква демокрация не е имало. Но демокрацията е измама - също комунизма - определни банкерски фамилии пробутват света в определена посока и комунисти и "демократи" им слугуват.
4
1
 
6
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Пряк резултат от 22-годишната демокрация! Ганювците искаха капитализъм и го получиха и то в най-варварския му вид! Да ни е ''честит''!
3
3
 
4
 
! Отговори
Томас преди 8 години
че какво да изнасяме - гробаджи ли?
2
3
 
4
 
! Отговори
lyka преди 8 години
izvinavam se na vsi4ki balgari 4e glasyvah za gerb za toia mnogo pros 4ovek i gledam kak balgaria samo gybi ot nego
1
4
 
13
 
! Отговори
Кофражист преди 8 години
Няма как да расте износа освен ако не опитаме да изнасяме готови магистрали!

Спонсорирани публикации