Скриха най-сложния и зъл компютърен вирус "Флейм"

Израел оправда използването му срещу атомни заплахи
11 юни 2012 20:43,
42
Скриха най-сложния и зъл компютърен вирус "Флейм"
Снимка: Reuters

Соченият за най-сложeн и зловреден софтуер, определян и като "кибер оръжие", насочено срещу иранската ядрена програма, е получил заповед да изчезне безследно.

Това заявиха от компанията за компютърна сигурност "Симантек", цитирана от АФП.

Флейм бе открит в различни райони на света, най-вече в Средния изток, Европа, Северна Америка и Тихоокеанската част на Азия.  Иран пък е бил първата цел на вирусните атаки.

Още по темата

Вирусът съществува от четири години, но не е бил идентифициран преди края май от руския създател на антивирусни програми "Касперски Лаб". Фирмата отбеляза, че степента му на сложност е такава, че предполага държавна помощ в създаването му.

"В края на последната седмица, някои управляващи Флейм центрове изпратиха нова команда към заразени компютри. Тази команда е предназначена да накара Флейм да изчезне напълно от компрометираните компютри", посочиха "Симантек" в блога си.

След това съобщение израелският министър, отговарящ за стратегическите разработки, Моше Яалон, оправда използването на такива вируси за противодействие на иранската атомна заплаха. 

"Флейм" може да се окаже третото голямо кибероръжие, открито след вируса "Стъкснет", който атакува иранската ядрена програма през 2010 г. и вируса за кражба на данни Дуку (кръстен на едноименния злодей от култовата филмова сага "Междузвездни войни").

Зловрединият код е доста голям - събира се на 20 MB и е почти 20 пъти по-голям от "Стъкснет". 

"Флейм" няма за цел да трие информация, а да я събира. Веднъж след като компютърът е инфектиран, вирусът изпълнява сложна поредица от действия, като може да "подслушва" трафика в интернет.

Той прави скрийншотове, записва гласови разговори, компресира ги, а след това да ги изпраща към авторите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
28
 
18
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
Тъпо парче си ти. И аз съм толкова евреин колкото си и ти.Това че съм ортодоксален християнин не означава че разумът ми е колкото на теб, ***. Само погледни географията и кажи.....кой граничи с Турция ....кой спира арабите и иранците...Ненормалник ,точно такива *** като теб, позволиха БГ да падне под турска власт..вместо да се обединят балканските народи срещу турците..те са ги използвали като наемници във войните помежду си.Капка мозък поне да имаш,ще признаеш че Израел ни помага....
13
5
 
4
 
! Отговори
Texas преди 11 години
Гъърлл ай нийд йор тендърнес,miss ya miss ya baby :)
12
3
 
10
 
! Отговори
Един Бастун преди 11 години
А за колко още не се знае >?< колко ще има още да се крият >?< c(: Световна конспирация !!!
11
10
 
32
 
! Отговори
До чифута 7 преди 11 години
Тъпо пърче си най големия враг на Евреина е Християнина.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
stiga skrita reklama be!
9
7
 
10
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Харесвате ли ***?
8
5
 
38
 
! Отговори
тцътц преди 11 години
брей... начи като го прави асанж и информацията е на цру, тва е престъпление и те гонят по целия свят, а като го прави израел и целта е иран, не само си признават официално, ами и имат наглостта да твърдят, че било оправдано. от кого е оправдано? от вас самите? ай сиктир, отивам да си живея в планината, писна ми от комплексари и маниаци на тема власт и контрол...
7
36
 
22
 
! Отговори
Ненормалници преди 11 години
Ненормалници, като плюете срещу еврейте кого подкрепяте...Иран, Турция и всички други агресивни уахабити?1 Искате да ни отрежат ония работи и да забулим жените? Да почетаме Аллах и неговия пророк Мохамед? След като се разправят с Израел ---диваците ще идват към нас....ние сме на първата линия! Ненормалници!
6
13
 
15
 
! Отговори
израел вън от нато преди 11 години
Наистина тези мазни евреи от израел прекалиха, време е да им обърнем гръб и да им бием шута от нато. То е ясно че иран е сериозния играч в региона, нека ги лапнат и правят каквото си искат с тях стига да няма опасност за еворпа и сащ! Какво ни пука на нас за техните спорове, да се оправят сами!
5
16
 
29
 
! Отговори
ан преди 11 години
АМИ КОЙ ДРУГ ЩЕ СЪЗДАВА ВИРУСИ ОСВЕН ЦИОНИСТИТЕ? ВСИЧКИ ВИДОВЕ ВИРУСИ СА СЪЗДАДЕНИ ОТ ТАКИВА КАТО ТЕЗИ ***. НО ЩЕ ИМ ДОЙДЕ КРАЯТ РАНО ИЛИ КЪСНО. ИРАН ЩЕ НАПРАВИ АТОМНАТА БОМБА И ЩЕ ГИ ЦЕЛНЕ ТОЧНО В ДЕСЕТКАТА. ТОГАВА ЩЕ ВИДЯТ КОН БОБ ЯДЕЛИ И МАГАРЕ СТОКАЛИЕ.
4
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако някой ще затрие света то това ще са евреите и управляваната от тях -сащ-.Май преди доста години в миналият век един австриец управлявавал Германия ще се окаже прав.
3
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Неграмотни ***, Middle east се превежда Близкият изток, а не Средният изток
2
13
 
52
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Чифутската сатанистка *** ще си получи заслуженото.
1
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов.

Спонсорирани публикации