Газът може и да не поскъпне с исканите 16%

Обикновено цената се качва с 5%, успокои Делян Добрев
Обновена: 12 юни 2012 12:56 | 12 юни 2012 12:55,
170
Газът може и да не поскъпне с исканите 16%
Снимка: БТА

Все още не е сигурно, че искането на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ с 16% ще бъде одобрено от енергийния регулатор, обяви министърът на икономиката Делян Добрев.

По думите му практиката показва, че на всеки три месеца "Булгаргаз" иска цената на синьото гориво да се повиши с 20-25%, но обикновено Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се съгласява на 4-5%.

Основният мотив, с който компанията поиска увеличението, е че няма реално подписан договор за отстъпки от страна на "Газпром", което не може да доведе до понижение на цената за потребителите, както обеща енергийният регулатор.

Добрев коментира, че от 1 април до края на годината за девет месеца ще получим отстъпка в размер на 120 млн. долара, които ще спестим, ако подпишем протокол, с който се ангажираме да вземем окончателно решение за "Южен поток" до 15 ноември.

"Страната ни обаче не бърза с подписването, за да не се окаже в ситуацията с "Белене" - когато сме подписали споразумение с редица отворени въпроси, които се опитваме да решим", коментира Добрев.

Той обясни, че срокът на откупуване на инвестицията е 15 години. Това значи, че на базата на привлечения капитал се правят изчисления за норма на възвращаемост така, че на 15-та година да сме изплатили тръбата. "След това в следващите 20-30 години живот на тази тръба ние получаваме приходи. Това е записано в споразумението", заяви Делян Добрев. 

Министър Добрев заяви, че "Южен поток" ще ни осигури по-голяма сигурност на доставките по трасето, тъй като суровината ще влиза първо в България.

Добрев каза още, че истинско понижение на цената на газа ще получим тогава, когато развием нашите възможности за добив на синьо гориво. 

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: цената на газа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
2
 
! Отговори
браттушка- обладател преди 11 години
Не разбрахте ли че колкото повече се пънете да се отделите от нас, толкова повече ще ви влиза. Вие сте средство да печелим, така е, така и ще бъде занапред.
119
1
 
8
 
! Отговори
bgboy преди 11 години
Вие как си го представяте? Отива младежа Добрев на среща с хора, които са врели и кипели в преговорите и са представители на една от най-големите енергийни компании в света, и нашия им казва: "Отказваме се от АЕЦ Белене, не ни съдете за неустойки и ни намалете цената на газа а ние от наша страна поемаме ангажимента да Ви кажем до есента дали може да се построй "Южен Поток". И тези хора му казват: "Добре г-н Добрев. Няма проблем" Трябва да си пълен ***, за да повярваш на тази приказка!
118
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател до 158 преди 11 години
Да не организираш проява, че ми е трудно да разбера.... Ходих на няколко прояви и като застана да наблюдавам..... кой платен да вика еди кво си щото обслужва интереси за кебачета, кой чул-недочул нещо и вика и протестира ама той не знае защо, другите "овце" от солидарност, други - сеирджий.... Аз имам желание за развитие и прогрес, но без да симпатизирам на която и да е партия.... да ми докаже следващия, който дойде на власт, че не е въздух под налягане, зщото няма да НАБЛЮДАВАМ вечно...
117
1
 
5
 
! Отговори
! преди 11 години
Вчера се заговорих с една позната и тя като ги зареди: та колко зле били предишните, та колко добър бил Бойко, та как нямало алтернатива, та как само сега се е правело нещо добро за народа; по- късно разбрах- зетя и се храни от хранилката на нашето слънце, от там и пяната на устата на жената. Помолих я най- културно заради децата и възрастните изстрадали хора да не го докарва отново на власт, ама дали ще ме послуша?! Ето такива плюс купешките гласове ще ни затрият- вярвайте ми!
116
0
 
4
 
! Отговори
Вожда преди 11 години
Ей, мат'ряла, гледате мноо мат'рялистично на реалността. Недейте така. Парите не са най-важното. Имайте вяра. Предлагам ви да гледате по ДУХОВНО на събитията в България и нашето управление.
115
1
 
5
 
! Отговори
минаващ преди 11 години
Ако бяхте толкова активни на живо, както и по форумите, никога нямаше да ни управлява човек, за когото ЦРУ е събрало данни
114
0
 
1
 
! Отговори
Ваша преди 11 години
Подписали сме се и те първа ще се подписават още хиляди хора! Същинската кампания стартира едва сега, скоро ще бъдем преброени всички, които сме "ЗА", а със сигурност сме много!
113
0
 
1
 
! Отговори
otneseni преди 11 години
Колко от вас са се подписали под подписката за референдум за АЕЦ "Белене"?
112
0
 
5
 
! Отговори
Позор! преди 11 години
...днеска в енергийни форуми чета, че шефа на ЗИО Подолск (АД към Росатом, завод за тежки струткурни елементи) казва че няма официално спиране на проекта АЕЦ Белене и работата по производство на детайли за станцията продължава! Човека допълва, че 2ри реактор е готов 100% а 1ви на 60%..... Добрев, не знам какво си смятал за неустойки, но сметките ти са много грешни, сега вече ще ни излезе през носа!!! ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ВЕДНАГА И РЕФЕРЕНДУМ !!!
111
0
 
4
 
! Отговори
Минаващ преди 11 години
Газта ще се повишава, защото е изчерпаем ресурс, ВЕИ са с неприлично висока цена, а ние сами се отказахме от проект за АЕЦ-как няма да сме на пазарни цени в тази ситуация?!
110
0
 
3
 
! Отговори
Кайо преди 11 години
А бе, какво се занимавате с руснаците и американците, те винаги ще искат да ни прецакат! Важното е кой по-малко ще ни прецака и от кой имаме по-голяма изгода, нека си гледаме нашия интерес! Американците освен да ни тупат по рамото, друго не са ни дали. Ама ние нали все искаме да се харесаме на хората зад океана и робуваме на комплексите си!
109
0
 
1
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Ама как само се получи - президентът ви каза по време на обиколката в САЩ, че най-голямото предателство на България е че се е самопредложила за 16 република на СССР и сега ви вдигнаха цената на газта. А дали случайно изпусна тази реплика по време на обиколката или аз го подучих :)
108
0
 
5
 
! Отговори
leonsio преди 11 години
Дельо, вие сте за Капитан Петко Войвода- да ви обръсне лявата вежда и десния мустак, и да ви пусне по живо, по здраво! Ама, то май ефекта си го постигате и сами! Така се окепазихте, че няма на къде... Не искате, ама с простотията си даже и вашите фикуси ще подкрепят референдум за Белене, обгазени герберчета, увяхващи!
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще чакат ОВОС законите са за всички.
106
0
 
8
 
! Отговори
Лимон преди 11 години
Значи, днес новините са следните: цената на природния газ ще поскъпне, водата ще поскъпне, парното "май" ще поскъпне, ипотечните ни кредити били сред най-скъпите в Европа, но пък за сметка на това през месец май животът е поевтинял с 0,1 на сто! Май или не, правителството отвсякъде ни яде (за да не ползвал друга нецензурна думичка)!
105
1
 
3
 
! Отговори
REDvayler преди 11 години
Никой няма да чака 1-2 години. Ако Русия не получи до 15 октомври разрешение, разбирай и ОВОС, за който още се търси изпълнител, пиши проекта бЕгал в този му вариант. Виж, референдум за Белене е нещо много по-сериозно и ще се радвам ако се случи
104
0
 
1
 
! Отговори
генерал Жуков преди 11 години
Успокоявал...глупава марионетка
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Екоорганизациите и банките в Европа казаха НЕ на БелеНЕ, но бетонираните мозъци продължават да искат продължаване на аец белене. Няма как да стане много милиарден проект без подкрепа на банки и при силна съпротива от екоорганизациите. Разбирам, че БСП търси идея за предизборната си кампания, но с тези напъни в най-скоро време ще ги изритат от ПЕС.
102
0
 
2
 
! Отговори
минаващ преди 11 години
Комсомол, не е за теб този товар-ходи си при мама и тате, гледай си жената и детето, не се прави на играч на гърба на народа си! Енергетиката касае цяла България, не ми се вярва да търпи много поредният експеримент, наречен Делян министър
101
0
 
1
 
! Отговори
правото преди 11 години
Южен Поток е руско-италиански проект като основните акционери са газпром и ени. България е транзитна страна и независимо от икономическата състоятелност на проекта трябва да печелим. Ние даваме под наем за 50 години повече от 100 кв.км Българска земя за газопровода като част от земите са край морето и струват много скъпо. Само за наем на земята трябва да получаваме 100 милиона евра, а отделно трябва да се плащат мита и такси за транзитирана газ. Така е в международното право.

Спонсорирани публикации