ГЕРБ сама, а не в коалиция, искат повечето българи

Кунева пък я калесват и харесват и от ляво, и от дясно
Обновена: 12 юни 2012 14:57 | 12 юни 2012 11:45,
463
ГЕРБ сама, а не в коалиция, искат повечето българи
Българите не искат коалиции, а Борисов да управлява сам. Снимка: архив, Булфото

Над две трети от българите не са убедени в необходимостта ГЕРБ да си партнира с която и да е друга политическа формация.

Това показват резултатите от национално представително проучване на НЦИОМ, проведено между 23 и 30 май 2012 година.

Една от хипотезите, които често се разглеждат във връзка с предстоящия парламентарен вот, е свързана с необходимостта от евентуални политически партньори на ГЕРБ, която запазва лидерските си позиции пред БСП и ДПС.

Макар и с невисоки дялове, като най-подходящите политически партньори на ГЕРБ са посочени "България на гражданите" и СДС от по 9%.

Едва 5% от интервюираните допускат, че е възможно бъдещо политическо партньорство между ГЕРБ и БСП.

Една четвърт от интервюираните посочват, че ДПС е най-добрият избор за политически партньор на БСП. Всеки десети участник в проучването е на мнение, че новата партия на Меглена Кунева също е възможен партньор на БСП.

Още по темата

Според симпатизантите на БСП обаче най-подходящ партньор за тях би била партията на Меглена Кунева, а не ДПС.

От данните проличава, че "България на гражданите" се възприема като еднакво възможен партньор както в лява, така и в дясна конфигурация.

Самите симпатизанти на новата партия "България на гражданите" също гледат на БСП и на ГЕРБ в равна степен като на възможни партньори.

Една трета от готовите да подкрепят партията на Меглена Кунева определят политическите си възгледи като центристки, а равни дялове (от по 13%) от симпатизиращите на тази нова формация се самоопределят като десни и леви.

За "България на гражданите" на Меглена Кунева биха гласували предимно хора на възраст между 40 и 50 години, високообразовани и заможни.

Подобен профил на подкрепа за тази нова формация я поставя в нишата на избирателите на НДСВ от 2001 и 2005 година и в тази на избирателите на ПП ГЕРБ от 2009 година.

За последните десет години в политиката Меглена Кунева запазва рейтинг на одобрение по-висок от неодобрението към работата си, отбелязват социолозите.

Данните от изследването обаче показват, че готовите да гласуват за нова политическа партия са два пъти по-малко, отколкото през април (15% : 31%).

За нова политическа формация биха гласували главно хора в активна трудова възраст, високообразовани жители на столицата и на областните градове.

Към нова партия се ориентират по-често избирателите, които определят своите политически възгледи като центристки. Делът на готовите да подкрепят нова партия към момента е два пъти по-висок сред избирателите с дясно-центристки възгледи, отколкото сред тези с ляво-центристка ориентация.

Новите партии обаче засега не успяват да привлекат интереса на политически апатичните българи. Едва 18% от негласуващите биха подкрепили нова формация.

Част от новите партии се опитват да привличат избиратели, представяйки се за „по-доброто лице” на вече познати политически идеи. По традиция българските политици смятат за по-лесно и ефективно да „изтеглят” политически активни избиратели от опонентите, вместо да включват в политическия живот хората, които трайно отказват да участват в него, коментират социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
337
2
 
2
 
! Отговори
емо преди 11 години
ДРЪН , ДРЪН ТА ПЛЯС!***, пардон гербаджийска му работа.
336
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САМО ГЕРБ БРАВО КАКВОТО МОГАТ ТОВА ПРАВЯТ ЗА РАЗЛИКА ОТ ДРУГИТЕ КОИТО САМО ПРИКАЗВАТ А ГИ НЯМА НИКАКВИ
335
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !ГЕРБ! ! !Единствени в България, които могат и правят нещо са Г Е Р Б!!!!!!!!
334
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДНЕС КЪДЕ ВИ Е СТАТИЯТА ЗА РОЖДЕНИЯ ДЕН НА БОЙКО БОРИСОВ??? ИСКАМ СТАТИЯ ЗА ПРАЗНИКА НА ЛЮБИМИЯ МИ ГЕНЕРАЛ!!!! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БРАТЯ!!!
333
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДНЕС ТИКВАТА СЕ Е ПРЪКНАЛА ОТ ЕДНА ТИКВЕНА СЕМКА!КРАЙНО ВРЕМЕ ДА БЪДЕ РЕЗНАТА ЧЕ ЩЕ ПРЕЗРЕЕ И ЩЕ СЕ РАЗМИРИШЕ!!!!
332
0
 
17
 
! Отговори
1=1 преди 11 години
Живота ни е такъв какъвто е според договореностите м/у Куневица и Европейските тарикати. Нищо не произвеждаме в същото време сме си отворили пазара за чуждите производители. В резултат бедност, да благодарим на гражданката на европа Пръмова.
331
4
 
14
 
! Отговори
аз преди 11 години
НЦИОМ *** ли е питал за мнение,за да стигне до този извод или еполучил тлъсто възнаграждение от Боко.Всичко е толкова ясно,че няма нужда от коментар.
330
9
 
22
 
! Отговори
Ловеж на преди 11 години
същество от снимката трябва да бъде озаптено и поставено в помещение с решетки
329
5
 
14
 
! Отговори
Бисмарк до 429 преди 11 години
Човече, ти наред ли си ?! Я се огледай малко! Колко от твоите приятели и познати са безработни или просто не могат да си погасяват кредитите ? А ако тебе това не те засяга лично, то или си на "гербаджийската хранилка" или нямаш приятели ?!
328
6
 
8
 
! Отговори
До Аватар N:429 преди 11 години
Като каза "данъци", искам да те питам нещо. Какво точно бачкаш бе Аватре??? Много ми е любопитно как така имаш над 100 поста всеки ден !!!!! И твърдиш. че бачкаш нещо а !!!??? Че и данъци плащаш !!!! Интересно ми е как си обявяваш пред данъчните приходите - може би като доходи от "платена форумна дейност в полза на упавляващите" :))
327
2
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Отворен АЗ бачкам по цял ден,не съм спирал.Само ,че доходите на хората паднаха драстично и отам и моите.Народ е заборчнял и на кучетата
326
6
 
15
 
! Отговори
Пробуден от кома преди 11 години
424Какво Позитано бе, ***, да го ....... и те.! Ти невиждаш ли, че Асфалт ефенди стана милиардер, а 75% от хората едвам смогват да си плащат сметките и преживяват!!!!Дори по времето на скапаните комунисти не беше толкова зле. Няма да ти говоря за състоянието образованието и нивата на безработицата, защото тебе това не те грее.Първо защото работиш като "форумна ***" и второ, образованието ти е от Симеоново !!!!
325
5
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Скоро време всички в парламента ще ядете дървото.Народа откача тотално от глад,мизерия и безработица.А Боико се прави на Кашпировски и се опитва да му внушава,че не е гладен а е преял.А платените социологически проучвания си ги мушнете отзад.
324
6
 
16
 
! Отговори
Пробуден от кома :) преди 11 години
Абе хора, тоя бабуин от снимката ли е сега Премиер на България?!?!А аз си мислех, че ми се замъглява главата от хапчета!!Лелеееееее !!!!!!
323
6
 
21
 
! Отговори
Грую Груев преди 11 години
Народа вече НЕ ИСКА простотиите на герб.Прекалено много глупости направиха.Тази статия е платена и провокативна.Ако пък Бойко Борисов се заблуждава,че народа го иска,жалко за него.Според мен народа му се насити.А аз още по-вече.С ГЕРБ до тук !
322
1
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Както е тръгнало ГЕРБ ще е сама и в България те хората масово се изнасят!Ще останат гербери и гласоподаватели ***!
321
0
 
6
 
! Отговори
прекрасен преди 11 години
боко е прекрасен-като го гледам на тази снимка ,ако съм жена няма да си помисля за мъж-баща ми като почина от рак бе по-хубав от тази муцуна,ега ти злобния индивид и тая мутра ни е премиер,като нищо не умее поне да имаше вид-а то ни вид ,ни приказки,айде у банкя
320
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...такива изказвания (за всичките българи) означават че на всичките българи - до последния *** им пука за герб. Такова съждение разбира се е очевиден нонсенс, или иначе казано - пълна глупост!
319
1
 
2
 
! Отговори
бостаня преди 11 години
ГЕРБ-това, пА онова...Той сал един Боко върти земното клЪбо, че ако го нЕмаше к'во ли ще'еме да правим...То е същи перпетум резакус...ба м....а му-Премиерът Бойко Борисов преряза във вторник лентата на работещ от шест месеца завод в софийското село Мусачево. Той е на южноафриканската компания Ей Ел Си (ALC Automotive Leatherpany) и е за изработка на кожени тапицерии за 5 и 7 серия на BMW. Това е вторият случай, в който Борисов открива работещо от доста време предприятие. Преди година той и румънският му колега Емил Бок рязаха лента в Букурещ на функциониращ също от шест месеца завод за рециклиране на акумулатори, собственост на българската Монбат.
318
0
 
4
 
! Отговори
bg преди 11 години
САМО НЕ С дпс.Да отпаднат дано от политиката.ДА НАМАЛИМ ДЕПУТАТИТЕ НА 100.

Спонсорирани публикации